Dieta dr Budwig została stworzona ponad 60 lat temu, przez Johanne Budwig, na początku dieta ta została opracowana z myślą o leczeniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych, dziś jest dodatkowo uważana za sposób na odzyskanie naturalnych sił witalnych organizmu i jego oczyszczenie. Dieta ta ma za zadanie dostarczyć organizmowi pokarmy bogate w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty, a podstawowym tłuszczem w diecie jest nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno.
Dr Johanna Budwig była jednym z największych autorytetów w dziedzinie biochemii tłuszczów na świecie. Studia z dziedziny farmacji, chemii i fizyki skończyła w Munster, tam również wraz z dr H. P. Kaufmannem zaczęła badania w dziedzinie chemii tłuszczów w Federalnym Instytucie Badań Tłuszczu. Dzięki opracowanej przez nich metodzie nawet najmniejsze ilości tłuszczów mogą być badane pod kątem proporcji zawartych w nich rozmaitych kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych. W Munster przebadała tysiące próbek krwi i stwierdziła, że występują w niej nieprawidłowości dotyczące kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza niedobory NNKT, a po ich dodaniu do krwi lub do diety pacjentów, parametry krwi normalizowały się, a dotlenienie komórek ulegało poprawie poprzez usprawnienie działania błon komórkowych. Rząd Niemiec docenił pracę dr Budwig i zaproponował jej stanowisko specjalisty ds. tłuszczów przy departamencie zdrowia.
NA CZYM POLEGA DIETA
Dieta ta jest dietą leczniczą, która jest skuteczna w leczeniu wielu schorzeń, polega głównie na polepszeniu stanu zdrowia przez dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Dieta Dr Budwig została przez nią samą określona jako olejowo-białkowa ponieważ głównymi składnikami tej diety są olej lniany (tłoczony na zimno) i chudy twaróg (odtłuszczony, bo w przeciwnym razie po połączeniu z olejem się zważy), a charakterystycznym daniem tej diety jest pasta z owych dwóch składników,która jest dodawana do każdego posiłku.
DLA KOGO JEST DIETA
- dla osób chorych na nowotwory
- dla osób chorych na stwardnienie rozsiane
- dla osób mających wrzody żołądka
- przy otłuszczeniu wątroby
- zalecana w cukrzycy
- zalecana przy astmie
- zalecana w schorzeniach serca i układu krążenia m.in: nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, choroby wieńcowej
- zalecana przy depresji
- na problemy z koncentracją i pamięcią
ZASADY DIETY
- należy wyeliminować złe tłuszcze z diety tj. tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, oleje rafinowane, masła oraz margaryny. Tłuszcze te należy zastąpić olejem lnianym, olejem kokosowym, olejem z kiełków pszenicy oraz czasami oliwą z oliwek.
- należy spożywać świeże produkty, a dotyczy to zarówno soków oraz dań. Resztki nie powinny być odkładane na później i odgrzewane.
- olej lniany powinno się dostarczać do organizmu w formie pasty serowo-olejowej, gdyż dzięki zawartości białek siarkowych oraz w formie emulsji ułatwione będzie przyswajanie kwasów Omega 3.
- pomiędzy posiłkami, minimum trzy razy dziennie, należy pić herbaty zielone i ziołowe, pomijać należy herbaty czarne szczególnie aromatyzowane.
- dr Budwig zalecała, aby na śniadanie spożywać 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego, wymieszanego z niepełną łyżeczką miodu.
-
dr. Budwig poleca spożywanie drożdży – niewielką ilość drożdży należy przed spożyciem rozpuścić w małej ilości wody i krótko zagotować (2 min.), by nie fermentowały. Pijemy po ochłodzeniu. Drożdże są cennym źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu oraz białka.
-
osoby ciężko chore m.in. na nowotwór, powinny zrezygnować zupełnie z mięsa i drobiu. W przypadku osób zdrowych czerwone mięso nie powinno być spożywane częściej niż raz w tygodniu.
PRODUKTY ZAKAZANE W DIECIE
- jasne pieczywo, mąka, makaron, ryż
- bób, fasola
- warzywa konserwowe z puszek
- owoce puszkowe
- dżemy wysokosłodzone
-
słonina, boczek, pasztety, wędliny, tłuste mięso, konserwy mięsne i rybne
- sery żółte, topione, pleśniowe
-
cukier biały i brązowy, słodziki, cukierki, ciastka, słodkie bułki i ciasta
-
oleje sklepowe (rafinowane) oraz zawierające je majonezy, tłuszcze utwardzane (margaryny) tłuszcze zwierzęce (smalec, masło)
-
słodzone sklepowe soki i nektary, sztuczne napoje typu tonik, oranżada, energy-drink, pepsi i coca-cola
-
syntetyczna witamina A w kapsułkach ( ze względu na obecność produktów oksydacji)
PRODUKTY PODSTAWOWE I ZALECANE W DIECIE
-
pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe (bez cukru, syropów) kasze: gryczana, kuskus, manna, ryż brązowy, makaron razowy – 1,5 szklanki dziennie.
-
soja, fasola, soczewica, groch, cieciorka.
-
wszystkie rodzaje warzyw świeżych i mrożonych, przetwory domowej roboty (kiszonki, pikle, marynaty) do 3 szklanek dziennie.
-
wszystkie rodzaje owoców, świeże, mrożonki, przetwory domowej roboty np. soki, kompoty, powidła, galaretki w ilości od 1,5 do 2 szklanek dziennie.
-
świeże i mrożone ryby oceaniczne tj. łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk-uduszone, gotowane na parze, mięso, wędliny i jaja pochodzące tylko z ferm ekologicznych. Od 10 do 25 dkg dziennie.
-
chudy biały ser, ser tofu, jogurt, kefir i maślanka 0% tł. kwaśne mleko, mleko acidofilne.
-
miód, bakalie tj. rodzynki, figi, daktyle, morele, pestki dyni i słonecznika, orzechy, suszone gruszki, maliny, jabłka.
- oleje tłoczone na zimno roślinne lub rybie, głównie olej lniany – 4-8 łyżek dziennie.
-
soki owocowe i warzywne zrobione samodzielnie, kompoty domowej roboty nie słodzone cukrem. Przynajmniej raz dziennie szklanka wody, oda mineralna, herbata ziołowa, zielona, czerwona, wino i szampan bez konserwantów.
-
naturalna prowitamina A, jest bardzo pożądana w diecie, występuje np. w marchewce, dyni oraz soku z rokitnika, owoców goji.
JAK ZACZĄĆ DIETĘ
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS WEDŁUG DR BUDWIG
I Śniadanie
-
szklanka zielonej herbaty osłodzonej miodem
-
gotowane ziarna zbóż wg uznania np. owsianka lub kasza jaglana, zmieszane z siemieniem lnianym, pastą dr Budwig i dowolnymi surowymi owocami
-
gotowane na parze warzywa i ziemniaki,
-
brązowy ryż lub kasza gryczana dodatkiem pasty
-
ryba gotowana na parze, doprawiona ziołami m.in. kminkiem, szczypiorkiem lub pietruszką.
-
zielona sałata, kapusta biała lub pekińska z dodatkami w zależności od sezonuz dowolnymi dodatkami w postaci warzyw np. marchewka, kalarepka, rzepa, rzodkiewka, kalafior z sosem na bazie pasty, do której można dodać musztardy, octu jabłkowego, czosnku, szczypiorku, pietruszki lub chrzanu.
Deser
-
świeże owoce, inne niż jedzone przy śniadaniu, z dodatkiem pasty z dodatkiem cytryny, wanilii i np. z jagodami.
-
Ciepły posiłek na bazie kaszy lub płatków owsianych albo sojowych, np. w zupie warzywnej.
Źródło: fundacjahh.org, biooil.com, ofeminin.pl
Posted by Ola