Dieta bogato resztkowa jest to dieta w której zwiększamy podaż błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego, co ma na celu leczenie zaparć nawykowych oraz zaburzeń czynnościowych jelit. Błonnik zwiększa objętość masy kałowej, w niewielkim stopniu wiąże wodę, przyśpiesza przesuwanie się treści pokarmowej.
DLA KOGO WSKAZANA JEST DIETA BOGATORESZTKOWA
- Doskonała dla osób odchudzających się
- W profilaktyce zespołu jelita drażliwego
- W chorobie uchyłkowej jelita grubego
- W nowotworach jelita grubego
KTO NIE POWINIEN STOSOWAĆ DIETY BOGATORESZTKOWEJ
- Dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze
- Osoby z niedokrwistością
- Osoby z chorobami układu kostnego
- Osoby z chorobami przewodu pokarmowego takimi, jak zapalenie trzustki, żołądka, dróg żółciowych oraz jelit
ZAGROŻENIA WYNIKAJĄCE ZE STOSOWANIA DIETY BOGATORESZTKOWEJ
Należy pamiętać, że zwiększona ilość błonnika w diecie zmniejsza przyswajanie tłuszczu, wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K oraz witamin z grupy B i wapnia. W diecie bogatoresztkowej nie można gwałtownie wprowadzać zwiększonej ilości błonnika pokarmowego ponieważ mogą pojawić się problemy ze strony układu pokarmowego – wzdęcia czy też bóle brzucha. Stopniowe włączanie produktów zmniejszy ryzyko wystąpienia takich objawów.
CZYM SĄ ZAPARCIA
Zaparcia to stan w którym wypróżnianie występuje rzadziej aniżeli raz na 3 dni, przy czym wymaga znacznego wysiłku. Zaparcia objawiają się brakiem łaknienia, bólami głowy, niepokojem, nudnościami, tępymi bólami w jamie brzusznej, niesmakiem w ustach oraz wzdęciami.
PRZYCZYNY ZAPARĆ
- Siedzący tryb życia
- Brak aktywności fizycznej
- Nieregularne odżywianie
- Przyjmowanie małej ilość płynów, tłuszczy roślinnych i błonnika
- Żylaki odbytu
- Dieta wysokobiałkowa bogata w pokarmy pochodzenia zwierzęcego
- Dieta bogata w węglowodany proste (cukier rafinowany, biały ryż makaron)
- Dieta uboga w surowe warzywa (niedobór enzymów trawiennych)
- Leki zwalniające perystaltykę jelit np. hormony, sterydy
- Nadużywanie środków przeczyszczających
- Zatrucie ołowiem przy niedoborze cynku i selenu, których to zadaniem jest uwalnianie się metali ciężkich z organizmu
- Niedobór witaminy D. Więcej o witaminie D znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/witamina-d-wlasciwosci-zdrowotne-zrodlo-wystepowania/
- Niedobór potasu. Więcej o produktach bogatych w potas znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/potas-wlasciwosci-zastosowanie-wystepowanie/
- Niedobór jodu. Więcej o produktach bogatych w jod znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/jod-wlasciwosci-zastosowanie-wystepowanie/
ZASADY STOSOWANIA DIETY BOGATORESZTKOWEJ
- 2-3 raz dziennie spożywaj po 1 łyżce otrąb lub owoców suszonych
- Pij codziennie pół szklanki przegotowanej chłodnej wody z miodem lub z namoczonymi suszonymi śliwkami
- Pij chłodne napoje oraz jedz chłodne potrawy
PRODUKTY ZALECANE PRZY DIECIE BOGATORESZTKOWEJ
- Pieczywo z pełnego przemiału ziarna – bułki grahamki, pieczywo chrupkie, pumpernikiel, pieczywo jasne pszenne, pieczywo półcukiernicze (w umiarkowanej ilości).
- Mleko chude, jogurt, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa, twaróg chudy.
- Jaja smażone, gotowane na miękko oraz na twardo, w koszulkach, jajecznica.
- Wędliny chude, drobiowe, pasztet, ryby chude i tłuste.
- Ryby wędzone i konserwy rybne – w umiarkowanej ilości.
- Masło, margaryna miękka, oleje (rzepakowy, słoneczniki, kukurydziany, sojowy, oliwa z oliwek).
- Ziemniaki gotowane, pieczone.
- Buraki, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, surówki i sałatki z dowolnych warzyw, cebula, czosnek, pory, fasola szparagowa, ogórki świeże i kiszone, kapusta kiszona ( w umiarkowanej ilości).
- Czereśnie oraz gruszki ( w umiarkowanej ilości), owoce świeże, gotowane, konserwowe, owoce w postaci surówek, sałatek, soków.
- Orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, orzechy niesolone.
- Warzywa strączkowe.
- Dżemy, marmolady i miód (w umiarkowanej ilości).
- Sok z cytryny, koperek, pietruszka, kminek, majeranek, gałka muszkatałowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, jarzynka.
- Musztarda ketchup oraz sól – w umiarkowanej ilości.
- Zupy mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych, grzybowe, zupa ryżowa, z kaszy manny, podprawiane mąką ziemniaczaną (w umiarkowanej ilości).
- Pulpety, potrawki duszone, potrawy pieczone z mięsa i ryb.
- Leniwe pierogi, pierogi z mięsem, z owocami, kluski ziemniaczane, zapiekanki z makaronów, naleśniki z mięsem, z owocami, z serem, lasange z mięsem i warzywami.
- Racuchy, bliny, kluski kładzione, placki ziemniaczane – w umiarkowanej ilości.
- sosy niezaprawiane mąką ziemniaczaną.
- Kompoty, galaretki owocowe oraz mleczne, musy, kremy, przeciery owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb.
- Soki owocowe, warzywne, napoje owocowo-warzywne, herbata owocowa oraz ziołowa, woda mineralna, woda z miodem.
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE BOGATORESZTKOWEJ
- Pieczywo świeże, ciepłe
- Napoje czekoladowe
- Łój, smalec, słonina
- frytki, krążki, placki
- Suche warzywa strączkowe – jeśli są źle tolerowane, należy wyeliminować je z diety
- Zupy z warzyw wzdymających, strączkowych, kapustnych, na wywarach kostnych
- Mięso i ryby smażone
- Potrawy z ryżu, potrawy z dodatkiem mąki ziemniaczanej
- Sosy zaprawiane mąką ziemniaczaną
- kisiele, czekolada, kakao, batony i ciastka z dodatkiem kakao
- Kapary z ziół pobudzających pracę przewodu pokarmowego, napary z czarnych suszonych jagód.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS DIETY BOGATORESZTKOWEJ
I śniadanie
- 2 śliwki suszone namoczone w wodzie
- 2 kromki chleba graham z masłem, liść sałaty zielonej, 4 plasterki ogórka, 1 rzodkiewki, 2 plasterki polędwicy sopockiej
- Kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie
- Jogurt naturalny (200 g)
- Suszone owoce (morele i śliwki)
- 1,5 łyżki musli
Obiad
- Zupa pomidorowa z makaronem(250 ml)
- Gulasz z pieczarkami(100 g)
- Kasza jęczmienna( 100 g)
- Surówka z marchwi i pietruszki(60g)
- Truskawki świeże(5 szt)
- Nektar jabłkowy(250 ml)
Kolacja
- Naleśniki z białym serem i malinami( 2 szt)
- Pomarańcza
- Herbata ananasowa
Źródła: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska ”Zasady żywienia. Planowanie i ocena.”, wyleczto.pl ”dieta bogatoresztkowa”.
Posted by Ola
Uwaga: Dieta bogata w pokarmy pełnoziarniste, obfita w błonnik pokarmowy przyczynia się do niedoborów witamin (A, B, D, E, K), żelaza, kwasów omega i wapnia dlatego długotrwałe jej stosowanie nie jest wskazane. Jeśli w Twojej diecie przewyższają produkty pełnoziarniste niezbędna jest ich suplementacja.