DIETA BOGATOBIAŁKOWA NA CZYM POLEGA

Celem diety bogatobiałkowej jest dostarczenie do organizmu białka niezbędnego do budowy oraz odbudowy komórek i tkanek, a także tworzenia ciał odpornościowych, enzymów i hormonów oraz odtworzenia masy mięśniowej zniszczonej chorobą. Dieta ta powinna dostarczyć do organizmu minimum 50% więcej białka niż w diecie podstawowej. Zaleca się wiec 2 gramy białka na 1 kilogram masy ciała, co daje 20% całodziennej energii. Dostarczane białko powinno charakteryzować się wysoką wartością odżywczą, dlatego białko powinno być pochodzenia zwierzęcego i powinno stanowić 2/3 całej ilości białka w diecie.

DLA KOGO WSKAZANA JEST DIETA BOGATOBIAŁKOWA

  • dla osób niedożywionych
  • dla osób wyniszczonych przez chorobę nowotworową
  • dla osób mających rozległe oparzenia
  • rekonwalescentom po przebytych chorobach
  • w marskości wątroby
  • po częściowym usunięciu trzustki

CO TO JEST MARSKOŚĆ WĄTROBY

Jest to postępujące włóknienie miąższu wątroby, które niszczy jej strukturę. Marskość wątroby charakteryzuje się głównie zastępowaniem komórek włóknami tkanki łącznej, które zaburzają jej prawidłową budowę, doprowadzając tym samym do upośledzenia funkcji metabolicznych, utrudnienia odpływu żółci oraz są przyczyną powstania nadciśnienia wrotnego.  Marskość wątroby jest chorobą nieodwracalną dla organizmu. Wyróżnia się marskość: alkoholową, pozapalną, żółciową, zastoinową oraz uwarunkowaną genetycznie.

PRZYCZYNY MARSKOŚCI WĄTROBY

  • alkoholizm
  • zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu C
  • niektóre choroby genetyczne
  • stłuszczenie wątroby
  • zamknięcie przewodów żółciowych

DOZWOLONE TECHNIKI SPORZĄDZANIA POTRAW

  • gotowanie w wodzie oraz na parze połączone z miksowaniem, przecieraniem oraz rozdrabnianiem
  • pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie
  • stosowanie do zagęszczania zawiesiny mąki w mleku lub w wodzie
  • spulchnianie potraw dzięki dodatkowi ubitych białek jaj lub bułki namoczonej w wodzie lub w mleku

ZALECENIA W DIECIE BOGATOBIAŁKOWEJ

  • stosowanie cech diety łatwostrawnej
  • zwiększenie spożycia białka, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego
  • wzbogacenie potraw w produkty wysokobiałkowe

PRODUKTY ZALECANE W DIECIE BOGATOBIAŁKOWEJ

  • Mleko 2% tłuszczu, jogurt, kefir, maślanka, serwatka, słaba, chudy i półtłusty ser twarogowy, serek homogenizowany, ser ziarnisty, pasty serowe z różnymi dodatkami, śmietana 18%.
  • Chleb pszenny, suchary, bułki, biszkopt, pieczywo pół cukiernicze, drożdżowe, herbatniki.
  • Mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica drobiowa, chude ryby, ścięte białko jaja, galaretki mięsne, drobiowe, rybne, chuda cielęcina, królik, kurczak bez skóry, indyk bez skóry, wątroba, chude ryby np. dorsz, młody karp, pstrąg, lin, okoń, szczupak, flądra, sandacz, mintaj, morszczuk, potrawy gotowane np. pulpety, budynie, potrawki.
  • Chudy rosół z cielęciny, kurczaka bez skóry, rosół jarski, krupnik, zupy jarzynowe, zupa ziemniaczana, owocowe zaprawiane mąką i mlekiem, lub mąką i śmietanką albo zaprawą zacieraną z mąki i masła, sosy łagodne ze słodką śmietaną.
  • Bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, krakowska, ryż, drobne makarony, lane ciasto, kluski biszkoptowe.
  • Risotto,leniwe pierogi, tarta z warzywami, z serem, z owocami.
  • Oleje, roślinne : sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, masło.
  • Kisiele, budynie, galaretki mleczne, owocowe, jogurty, z serka homogenizowanego, kremy, bezy, musy, suflety, soki i przeciery owocowe.
  • Sok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, melisa, bazylia, kminek.
  • Słaba herbata, napoje owocowe, soki owocowe-warzywne z mlekiem,koktajle mleczno-owocowe.

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE W DIECIE BOGATOBIAŁKOWEJ

  • Tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, tołpyga.
  • Chleb żytni świeży, chleb żytni razowy, pieczywo chrupkie żytnie.
  • Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kaszanka, pasztetowa, smalec, tłuste sery żółte, topione, ser pleśniowe, ser Feta, jaja gotowane na twardo i smażone z tłuszczem.
  • Tłuste zupy, zawiesiste na mocnych wywarach :mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, sos grzybowy, cebulowy, zasmażane sosy.
  • Grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, jaja gotowane na twardo, nasiona roślin strączkowych.
  • Placki ziemniaczane, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku.
  • Smalec, łój, słonina, boczek, margaryny twarde.
  • Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, chałwa, desery z kakao.
  • Ostre przyprawy: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca.
  • Kakao, czekolada, napoje alkoholowe, wody mineralne gazowane, coca-cola, pepsi, lemoniada.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 1 DNIOWY DLA DIETY BOGATOBIAŁKOWEJ

I Śniadanie

  • jajecznica z dwóch jaj na parze ze szczypiorkiem
  • 2 bułki pszenne
  • pomarańcza
  • szklanka ciepłego mleka

II Śniadanie

  • szklanka maślanki lub kefiru
  • bułka maślana

Obiad

  • dorsz gotowany na parze lub w folii w piekarniku
  • ryż
  • kilka kulek zielonego mrożonego i ugotowanego groszku
  • surówka z marchwi, pietruszki oraz selera
  • kompot wiśniowy
  • dodatki do dorsza: 25 gram masła, cytryna

Kolacja

  • Porcja serka wiejskiego z rzodkiewką, szczypiorkiem oraz pomidorem
  • Bułka pszenna z masłem
  • herbata malinowa

Źródło: Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska ” Zasady żywienia. Planowanie i ocena”, wikipedia.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »