Dieta Andersona jest kuracją odchudzającą opierającą się na niełączeniu białek oraz węglowodanów. Autorem diety jest Henry L.N. Anderson, amerykański dietetyk. Doszedł on do wniosku, że skuteczne odchudzanie nie powinno polegać na ograniczaniu jedzenia, lecz na odpowiednim spalaniu gromadzonego w organizmie tłuszczu i białka. Dieta Andersona powinna odpowiadać szczególnie osobom pracującym do późnego popołudnia, ponieważ główny posiłek spożywa się dopiero po godzinie szesnastej.
CZYM JEST DIETA
Dieta Andersona to inaczej dieta niełączenia. Jej twórca wyszedł z założenia, że skuteczne odchudzanie możliwe jest tylko wtedy, gdy nie będziemy łączyć ze sobą białek i węglowodanów, gdyż ich połączenie jest przyczyną problemów zdrowotnych m.in. nagromadzenia w organizmie toksycznych związków. Podobne założenia posiadają też diety Haya i Tombaka. Dieta oparta jest przede wszystkim na owocach, warzywach i orzechach. Należy unikać kawy, herbaty i alkoholu.
ZASADY
- główną zasadą diety Andersona jest niełączenie węglowodanów i białek. Zdaniem założyciela diety żołądek, do trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, potrzebuje odmiennych enzymów. Wychodzi więc z założenia, że przyjmowanie tych składników odżywczych jednocześnie obniża efektywność spalania tkanki tłuszczowej oraz przyczynia się do powstawania cellulitu
- dietę powinno się wprowadzać stopniowo: przez pierwsze 8 dni obowiązuje tylko program poranny, z kolei przez następne 8 dni należy przestrzegać zasad programu porannego i popołudniowego, by wreszcie przejście na program całodzienny
- kolejną ważną zasadą jest ścisłe przestrzeganie kolejności posiłków. Przyjmowanie określonej grupy produktów powinno następować w pewnych przedziałach godzinowych: od rana do południa można spożywać wyłącznie owoce i soki owocowe; od południa do godziny 16 dozwolone są soki warzywne. Ponadto o tej porze można sięgnąć po zieloną sałatę lub inne zielone warzywa; od godziny 16 do 20 można jeść wszystko, co pozwoli zaspokoić głód. Należy jedynie pamiętać, by nie łączyć białek z węglowodanami (np. mięsa, ryb i serów z ziemniakami, kaszą, pieczywem i makaronem); po godzinie 20 nie powinno się przyjmować żadnych posiłków
- nie powinno się pić bezpośrednio po posiłkach i w ich trakcie. Zalecana jest półgodzinna przerwa po wypiciu soku
- po jedzenie należy sięgać tylko wtedy, gdy jest się naprawdę głodnym. Przy pierwszych oznakach sytości, należy zakończyć posiłek, nawet pozostawiając jego część na talerzu
- kurację można zakończyć po 2 tygodniach, po uzyskaniu optymalnej wagi lub nawet stosować ją przez całe życie
KOMU ZALECANA JEST DIETA
- osobom z nadkwaśnością
- osobom z nadciśnieniem
- dla osób przemęczonych
CZEGO NIE MOŻNA SPOŻYWAĆ
- woda gazowana
- soki przetworzone
- sosy
- kawa
- herbata
- alkohol
ZALETY
- nie trzeba liczyć kalorii
- wygodna dla osób pracujących do późnych godzin popołudniowych
- nie jest restrykcyjną formą odchudzania
- małe ryzyko efektu jo-jo po odchudzaniu
- posiłki można komponować dowolnie według swoich upodobań
WADY
- nie jest przeznaczona dla osób zmagających się z otyłością
- w ciągu dnia, kiedy organizm potrzebuje dużej dawki energii, by funkcjonować, można spożywać jedynie produkty mało kaloryczne
- największy posiłek przypada między godz.16 a 20 w związku z tym na wieczór żołądek jest przeciążony, a ryzyko odłożenia się tkanki tłuszczowej jest bardzo duże
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
Do godziny 12.00 :
- sok gruszkowy, kiść winogron
Między godziną 12.00-16.00:
- sok wielowarzywny (250 ml)
- kalafior gotowany na parze
Między godziną 16.00-20.00
- łosoś w warzywach na ostro (ok. 200g)
Źródło: dieta.edu.pl ”dieta andersona”, kopenhaska.eu ”dieta andersona”, poradnikzdrowie.pl ”dieta andersona to dieta niełączenia. Jakie są jej zasady? Ile można na niej schudnąć?”
Posted by Ola