DEREŃ JADALNY WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Dereń jadalny to roślina zielarska, w przyrodzie występuje w lasach i zaroślach jako krzew lub niewielkie drzewo, można go znaleźć również w parkach, gdzie sadzony jest jako roślina ozdobna z uwagi na piękne kwiaty i czerwone owoce utrzymujące się aż do października. Owoce z wyglądu przypominają lekko spłaszczone wiśnie, w smaku są cierpkie, smak rozróżnia się pomiędzy wiśnią a żurawiną. Roślina ta kwitnie białymi, ozdobnymi kwiatami, które są zbierane do celów zielarskich zanim roślina wypuści liście. Kwiaty zbiera się na początku marca, owoce zaś zbiera się od lipca aż do października. Owoce są smaczne i wyjątkowo zawierają duże ilości korzystnych dla zdrowia mikro i makroelementów.

DEREŃ W KUCHNI

Owoce derenia jadalnego stosowane są po dziś dzień w kuchni bliskowschodniej, bałkańskiej i kaukaskiej, jako dodatek do mięs, stosowany jest również do wyrobu regionalnych alkoholi – szczególnie nalewek, które znajdują swe zastosowanie w profilaktyce przeziębień.

CENNE SKŁADNIKI

  • żelazo
  • witamina C
  • witamina A
  • potas
  • wapń
  • fosfor
  • magnez
  • cynk
  • mangan
  • flawonoidy
  • karotenoidy
  • pektyny
  • rutynę i hesperydynę (nazywane witaminą P)
  • kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy)

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne
  • moczopędne
  • przeciwnowotworowe

ZASTOSOWANIE

  • na przeziębienie – dereń zalecany jest jako antidotum w walce z przeziębieniem, szczególnie jest stosowany z uwagi na dużą zawartość witaminy C, a spożywany regularnie chroni przed przeziębieniami, w profilaktyce przeziębienia najlepsza w tym celu będzie nalewka alkoholowa.
  • właściwości moczopędne – właściwości przeciwzapalne i ściągające derenia predysponują go do stosowania u osób wykazujących skłonność do stanów zapalnych nerek i dróg moczowych.
  • w walce z artretyzmem i reumatyzmem – dereń od lat znany był naszym przodkom, gdzie w walce z tymi chorobami stosowano przetwory z owoców, jak i korę derenia.
  • w profilaktyce anemii – ze względu na zawartość żelaza i witaminy C, która poprawia przyswajanie żelaza stosowany jest jako antidotum na niedokrwistość, szczególnie zalecany jest kobietą, u których występują obfite krwawienia miesiączkowe.
  • rewitalizuje zmęczony, osłabiony organizm zapobiega szybkiemu męczeniu się.
  • oczyszczająco na układ moczowy – ze względu na właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne dereń jest zalecany osobom ze skłonnościami do infekcji
  • wspomagająco na układ trawienny – cenne składniki zawarte w dereniu ograniczają rozwój patologicznej flory bakteryjnej w trzewiach, dzięki czemu owoce derenia normalizują przemianę materii, pomagają pozbyć się zarazem biegunek, jak i zaparć.
  • wspomagająco w artretyzmie (dnie moczanowej) – silne właściwości przeciwzapalne i oczyszczające derenia zalecane są osobom ze skłonnością do chorób stawów.
  • profilaktyka przeciwnowotworowa – ze względu na dużą zawartość antyoksydantów w dereniu uważa się tę roślinę za skuteczny czynnik profilaktyki antynowotworowej.

NALEWKA Z OWOCÓW DERENIA

Skład:

  • 1 kg owoców derenia
  • 1 szklanka jeżyn
  • 0,5 kg – 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu 96 %

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone owoce należy umieścić w słoju i zalać spirytusem.
  2. Zawartość należy codziennie strząsnąć.
  3. Po 5 tygodniach spirytus należy zlać do butelki i wstawić do lodówki.
  4. Owoce należy zasypać cukrem i odczekać aż się rozpuści od czasu do czasu mieszając
  5. Powstały syrop należy dodać do spirytusu i odstawić do sklarowania na tydzień
  6. Po tym czasie należy przefiltrować nalewkę, oddzielić owoce od spirytusu
  7. Nalewkę należy przelać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na kilka miesięcy aby dojrzała

HERBATKA Z OWOCÓW DERENIA

Herbata z derenia skróci czas przeziębienia, podnosi odporność i wspomaga układ pokarmowy, można zastąpić nią zwykłą herbatę i nie ma ograniczeń w jej spożywaniu, jest wskazana również dla małych dzieci

Przygotowanie:

Należy wsypać czubatą łyżeczkę suszonego derenia do szklanka, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kwadrans.

Źródło: „Zdrowie bez leków” numer 5 październik 2017

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »