CZOSNEK NIEDŹWIEDZI WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Czosnek niedźwiedzi, to brat czosnku pospolitego. Jego nazwa wywodzi się z legendy iż był pierwszym pokarmem niedźwiedzi budzących się z zimowego snu. Pierwsze listki pojawiają się już na przełomie marca, kwietnia w maju czosnek wypuszcza białe kwiaty, które również są jadalne. Może być uprawiany w ogródkach działkowych, roślina preferuje zacienione miejsce. W przydomowym ogródku możemy przedłużyć jego zbiory po zakwitnieniu należy ściąć kwiaty i liście kilka centymetrów nad ziemią wówczas czosnek odbije ponownie. W przyrodzie spotkamy go w lasach jednak tam zabronione są jego zbiory z uwagi na to, że częściowo jest chronioną rośliną (dlatego, że jest rośliną zielarską). Czosnek niedźwiedzi znajdziemy również w zaroślach i parkach. Jego liście wyglądem przypominają konwalie. Charakteryzuje się delikatnym czosnkowym zapachem. Można go kupić także na targu lub w sklepie warzywnym.

BOGATY W WITAMINY I MINERAŁY

  • Związki siarki, które charakteryzują się silnym działaniem antybakteryjnym przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i przeciwnowotworowym (związki siarki są podstawowym składnikiem białka skóry, włosów i paznokci).
  • Żelazo
  • Selen
  • Mangan
  • Magnez
  • Flawonoidy
  • Saponiny
  • Adenozynę, która ma działanie przeciwzakrzepowe i obniżające ciśnienie krwi
  • Substancje lotne, które mają działanie wykrztuśne, oczyszczają drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny
  • Witaminy A,B,C,E.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  • Utrzymuje w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie
  • Reguluje ciśnienie tętnicze krwi
  • Zmniejsza ryzyko zakrzepów
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego, regeneruje florę bakteryjną
  • Oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie odtruwające
  • Ma właściwości przeciwzapalne, działa jak antybiotyk
  • Ma silne działanie przeciwnowotworowe co zawdzięcza związkom siarki oraz flawonoidom dzięki którym zwalcza wolne rodniki.
  • Jest przeciwgrzybiczy i przeciwpasożytniczy
  • Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL a zarazem obniża poziom złego co ma pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka miażdżycy, zawału serca.
  • Ma działanie przeciwwirusowe
  • Wspomaga system odpornościowy, stymuluje organizm do walki z chorobami.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie chrząstek stawowych ze względu na bogactwo zawartości siarki w swym składzie, która jest budulcem tkanki łącznej i kolagenu a te z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie stawów.
  • Wpływa korzystnie na zdrową skórę, włosy i paznokcie. Niedobór siarki w diecie jest sprawcą łamliwych włosów i paznokci oraz poszarzałej cery.

ZASTOSOWANIE

Jest pyszny, wystarczy, że spróbujesz go raz i na zawsze zagości na Twoim stole. Czosnek niedźwiedzi może być przyrządzany na wiele sposobów tj. zapiekany, smażony, spożywany na surowo, dodawany do zup, sosów, sałatek, kanapek czy jajecznicy.

  • jako dodatek do sałatek
  • składnik z pesto
  • jako dodatek do potraw
  • do sałatek
  • do kanapek
  • jako dodatek do zup, sosów
  • jako dodatek do jajecznicy

SAŁATKA Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO Z JOGURTEM

  • czosnek niedźwiedzi
  • jogurt naturalny opcjonalnie majonez
  • sól
  • pierz

Opłukane liście wraz z łodygami przełóż do naczynia, dodaj sól, pieprz, jogurt naturalny i wymieszaj, tak smakuje najlepiej ale oczywiście możesz dodać pomidory i inne warzywa.

SAŁATKA Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO Z OLIWĄ

  • czosnek niedźwiedzi
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ocet jabłkowy
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie pomidor lub jajko na twardo

Opłukane liście z ogonkami pokrój drobno, dodaj przyprawy, kilka kropel octu jabłkowego, cytrynę i wymieszaj. Przepis ten również doskonale smakuje, gdy dodasz pomidor lub skrojone jajko w łódki.

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  • Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego
  • Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy na zimno tłoczony
  • Sól

Składniki należy zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do wyparzonych słoiczków, zalać oliwą by przykryć całkowicie zmiksowaną masę, tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce lub w ciemnym i chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

PRZECHOWYWANIE

  • W lodówce zwilżony wodą zawinięty luźno w papier
  • Mrożony
  • Zalany oliwą (w takiej postaci może być przechowywany przez kilka tygodni)
  • Suszony

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »