Cynk (Zn) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu, odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, znajduje się we wszystkich komórkach jest go około 50% w mięśniach oraz około 30% w tkance kostnej. Zapotrzebowanie na cynk u dorosłych wynosi 10-15 mg /dobę, u dzieci 10 mg/ dobę, u niemowląt 3,5 mg/ dobę.
ROLA CYNKU W ORGANIZMIE
- Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Stymuluje produkcje hormonu tymuliny (produkowanego w grasicy). Tymulina stymuluje produkcję białych krwinek (limfocytów), które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Bierze udział w magazynowaniu oraz uwalnianiu insuliny.
- Jest niezbędny do prawidłowego odczuwania smaku i zapachu.
- Bierze udział w prawidłowym wzroście i rozwoju układu płciowego.
- Jest odpowiedzialny za prawidłową strukturę tkanki kostnej.
- Jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz błon śluzowych.
- Jest odpowiedzialny za prawidłowe utrzymanie witaminy A w organizmie.
- Bierze udział w aktywacji enzymów biorących udział w przemianie białek i węglowodanów.
- Uczestniczy w metabolizmie alkoholu.
- Pełni funkcje przeciwutleniacza, wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek organizmu.
- Wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze.
- Działa przeciwbakteryjnie.
- Wykazuje działanie przeciwwirusowe.
ZASTOSOWANIE
- Wzmacnia włosy i paznokcie.
- Wzmacnia odporność organizmu.
- Jest niezbędny do utrzymania prawidłowego poziomu witaminy A w organizmie przez co łagodzi podrażnienia skóry.
- Przyspiesza gojenie się ran, odgrywa kluczową rolę w leczeniu chorób skóry takich jak, egzema, łuszczyca.
- Obniża poziom cukru we krwi co ma korzystny wpływ w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu II.
- Wiąże kadm i ołów, działa odtruwająco na te metale.
- W leczeniu niepłodności męskiej poprawia parametry nasienia oraz libido.
- Cynk wraz z selenem jest niezbędny do prawidłowej pracy gruczołu prostaty, wykazuje ochronę przed nowotworem prostaty.
OBJAWY NIEDOBORU CYNKU
- Obniżona odporność
- Podatność na infekcje
- Zachorowania na grypę
- Zaburzenia poczucia smaku i zapachu
- Zaburzenie widzenia w ciemności (adaptacji widzenia w ciemności)
- Zwyrodnienie plamki żółtej u osób starszych
- Zapalenie spojówek
- Wypadanie włosów
- Zaburzenia prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- Łamliwość włosów i paznokci
- Choroby o podłożu grzybiczym
- Zmarszczki w okolicach oczu (kurze łapki)
- Zapalenie skóry
- Suchość skóry
- Zespół suchego oka
- Łuszczyca
- Egzema AZS
- Szumy w uszach
- Depresja
- Nerwowość, wybuchowość, agresja
- Trądzik, wypryski
- Problem z gojeniem się ran,
- Biegunki
- Wrażliwość na promienie słoneczne, oparzenia słoneczne
- Znaczne niedobory cynku przyczyniają się do zahamowania wzrostu dziecka
- Znaczne niedobory przyczyniają się do opóźnienia dojrzewania płciowego
- Problemy z pamięcią i koncentracją
KTO CIERPI NA NIEDOBÓR CYNKU
- Osoby starsze
- Osoby stosujące nieprawidłową dietę szczególnie bogatą w węglowodany proste
- Osoby zmagające się z celiakią
- Osoby z zapaleniem trzustki. Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania trzustki
- Osoby zmagające się z przewlekłym zapaleniem jelit
- Osoby z plombami amalagamatowymi
- Osoby spożywające alkohol
- Osoby odchudzające się
ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA CYNKU
- Ostrygi 63 mg /100 g cynku
- Wątroba cielęca 12 mg / 100 g produktu
- Pestki dyni 10 mg/ 100 g produktu
- Sezam 10 mg /100 g produktu
- Kiełki pszenicy 10 mg / 100 g produktu
- Arbuz 10 mg /100 g produktu
- Czekolada gorzka 9,6 mg /100 g produktu
- Orzechy ziemne 6,6 mg /100 g produktu
- Wątroba wieprzowa 4,50 mg /100 g produktu
- Ser żółty tłusty 4 mg /100 g produktu
- Pieczeń wołowa 3,80 mg /100 g produktu
- Kasza gryczana 3,50 mg /100 g produktu
- Migdały 3,20 mg / 100 g produktu
- Mięso wieprzowe 3,10 mg /100 g produktu
- Pestki słonecznika 2,70 mg / 100 g produktu
- Chleb żytni 2,50 mg /100 g produktu
- Pasztet pieczony 2,40 mg / 100 g produktu
- Bułka grahamka 2,0 mg /100 g produktu
- Czekolada mleczna 1,80 mg /100 g produktu
- Jajo kurze całe 1,80 mg /100 g produktu
- Ryż biały 1,7 mg /100 g produktu
- Ser biały chudy 1,1 mg /100 g produktu
CO ZWIĘKSZA PRZYSWAJANIE CYNKU
- Witamina A
- Witamina C
- Witamina E
- Witamina B6
- Wapń
- Magnez
- Fosfor
- Selen
CO ZMNIEJSZA PRZYSWAJANIE CYNKU
- Alkohol
- Duża ilość błonnika w diecie
- Duże ilości cukru w diecie
- Duże ilości przetworów mlecznych
Źródło: “Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar, “Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda, www.wikipedia.pl