CYNK WŁAŚCIWOŚCI ZASTOSOWANIE WYSTĘPOWANIE

Cynk (Zn) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu, odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, znajduje się we wszystkich komórkach jest go około 50% w mięśniach oraz około 30% w tkance kostnej. Zapotrzebowanie na cynk u dorosłych wynosi 10-15 mg /dobę, u dzieci 10 mg/ dobę, u niemowląt 3,5 mg/ dobę.

ROLA CYNKU W ORGANIZMIE

  • Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Stymuluje produkcje hormonu tymuliny (produkowanego w grasicy). Tymulina stymuluje produkcję białych krwinek (limfocytów), które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Bierze udział w magazynowaniu oraz uwalnianiu insuliny.
  • Jest niezbędny do prawidłowego odczuwania smaku i zapachu.
  • Bierze udział w prawidłowym wzroście i rozwoju układu płciowego.
  • Jest odpowiedzialny za prawidłową strukturę tkanki kostnej.
  • Jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz błon śluzowych.
  • Jest odpowiedzialny za prawidłowe utrzymanie witaminy A w organizmie.
  • Bierze udział w aktywacji enzymów biorących udział w przemianie białek i węglowodanów.
  • Uczestniczy w metabolizmie alkoholu.
  • Pełni funkcje przeciwutleniacza, wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek organizmu.
  • Wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze.
  • Działa przeciwbakteryjnie.
  • Wykazuje działanie przeciwwirusowe.

ZASTOSOWANIE

  • Wzmacnia włosy i paznokcie.
  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Jest niezbędny do utrzymania prawidłowego poziomu witaminy A w organizmie przez co łagodzi podrażnienia skóry.
  • Przyspiesza gojenie się ran, odgrywa kluczową rolę w leczeniu chorób skóry takich jak, egzema, łuszczyca.
  • Obniża poziom cukru we krwi co ma korzystny wpływ w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu II.
  • Wiąże kadm i ołów, działa odtruwająco na te metale.
  • W leczeniu niepłodności męskiej poprawia parametry nasienia oraz libido.
  • Cynk wraz z selenem jest niezbędny do prawidłowej pracy gruczołu prostaty, wykazuje ochronę przed nowotworem prostaty.

OBJAWY NIEDOBORU CYNKU

  • Obniżona odporność
  • Podatność na infekcje
  • Zachorowania na grypę
  • Zaburzenia poczucia smaku i zapachu
  • Zaburzenie widzenia w ciemności (adaptacji widzenia w ciemności)
  • Zwyrodnienie plamki żółtej u osób starszych
  • Zapalenie spojówek
  • Wypadanie włosów
  • Zaburzenia prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • Łamliwość włosów i paznokci
  • Choroby o podłożu grzybiczym
  • Zmarszczki w okolicach oczu (kurze łapki)
  • Zapalenie skóry
  • Suchość skóry
  • Zespół suchego oka
  • Łuszczyca
  • Egzema AZS
  • Szumy w uszach
  • Depresja
  • Nerwowość, wybuchowość, agresja
  • Trądzik, wypryski
  • Problem z gojeniem się ran,
  • Biegunki
  • Wrażliwość na promienie słoneczne, oparzenia słoneczne
  • Znaczne niedobory cynku przyczyniają się do zahamowania wzrostu dziecka
  • Znaczne niedobory przyczyniają się do opóźnienia dojrzewania płciowego
  • Problemy z pamięcią i koncentracją

KTO CIERPI NA NIEDOBÓR CYNKU

  • Osoby starsze
  • Osoby stosujące nieprawidłową dietę szczególnie bogatą w węglowodany proste
  • Osoby zmagające się z celiakią
  • Osoby z zapaleniem trzustki. Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania trzustki
  • Osoby zmagające się z przewlekłym zapaleniem jelit
  • Osoby z plombami amalagamatowymi
  • Osoby spożywające alkohol
  • Osoby odchudzające się

ŹRÓDŁA WYSTĘPOWANIA CYNKU

Źródło: „Wartości odżywcze wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda

  • Ostrygi 63 mg /100 g cynku
  • Wątroba cielęca 12 mg / 100 g produktu
  • Pestki dyni 10 mg/ 100 g produktu
  • Sezam 10 mg /100 g produktu
  • Kiełki pszenicy 10 mg / 100 g produktu
  • Arbuz 10 mg /100 g produktu
  • Czekolada gorzka 9,6 mg /100 g produktu
  • Orzechy ziemne 6,6 mg /100 g produktu
  • Wątroba wieprzowa 4,50 mg /100 g produktu
  • Ser żółty tłusty 4 mg /100 g produktu
  • Pieczeń wołowa 3,80 mg /100 g produktu
  • Kasza gryczana 3,50 mg /100 g produktu
  • Migdały 3,20 mg / 100 g produktu
  • Mięso wieprzowe 3,10 mg /100 g produktu
  • Pestki słonecznika 2,70 mg / 100 g produktu
  • Chleb żytni 2,50 mg /100 g produktu
  • Pasztet pieczony 2,40 mg / 100 g produktu
  • Bułka grahamka 2,0 mg /100 g produktu
  • Czekolada mleczna 1,80 mg /100 g produktu
  • Jajo kurze całe 1,80 mg /100 g produktu
  • Ryż biały 1,7 mg /100 g produktu
  • Ser biały chudy 1,1 mg /100 g produktu

CO ZWIĘKSZA PRZYSWAJANIE CYNKU

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Witamina B6
  • Wapń
  • Magnez
  • Fosfor
  • Selen

CO ZMNIEJSZA PRZYSWAJANIE CYNKU

  • Alkohol
  • Duża ilość błonnika w diecie
  • Duże ilości cukru w diecie
  • Duże ilości przetworów mlecznych

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »