CYNAMONOWE GWIAZDKI ZIMTSTERNE

Cynamonowe gwiazdki, których oryginalna nazwa brzmi Zimtsterne (z niemieckiego cynamonowe gwiazdki) to jedne z najbardziej popularnych wypieków stosowanych w Niemczech na Boże Narodzenie. Są zdrowe, łatwe do przyrządzenia, nie zawierają mąki, co na pewno zadowoli osoby, które nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu. Jednak Polacy mniej chętnie sięgają po tę receptę ze względu, że głównym składnikiem ciastek są migdały, które nie należą do zbyt tanich. Osobiście uwielbiam je ze względu na małą ilość składników, co przedkłada się na krótki okres przygotowania, są proste do wykonania nie zawierają mąki ani proszku do pieczenia, są łatwostrawne, nie zakwaszają wręcz przeciwnie doskonałe na zgagę.

Warto się na nie skusić ze względu na zdrowotne właściwości migdałów. Migdały są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie mają cholesterolu pomimo swej kaloryczności, są bogate w błonnik, karotenoidy, fitosterole, minerały takie jak: potas, magnez, wapń, cynk, miedź, selen, witaminy:  B1, B2, B3, B5, B12, kwas foliowy, witamina E. Poza tym mają cudowny, niepowtarzalny smak i zapach, są miękkie, rozpływają się w ustach, glazura ma pyszny bezowy chrupiący smak.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonych migdałów
  • 300 g + 125 g cukru pudru (na glazurę)
  • 2 białka + 1 białko (na glazurę)
  • szczypta soli (na glazurę)
  • 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto)
  • 2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE CIASTA

Wymieszaj 500 g mielonych migdałów z 300 gramami cukru pudru, 2 białkami, cynamonem i 2 łyżkami likieru Ameretto na jednolitą masę. Wyłóż ciasto na blat i rozwałkuj placek o grubości około 1 cm. Odciskaj foremką gwiazdki i wyłóż na papier pergaminowy (jeśli ciężko odchodzą od blatu przekładaj ciastka szerokim nożem).

PRZEPIS NA GLAZURĘ

Włóż do misy 1 białko, dodaj szczyptę soli i miksuj stopniowo dodając odmierzone 125 g cukru pudru. Konsystencja glazury ma być dość gęsta by nie spływała z ciastek podczas pieczenia.

Za pomocą pędzla nałóż glazurę na wykrojone i jeszcze nie upieczone gwiazdki, glazury nie musisz oszczędzać.

Włóż ciastka do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut.

Ciastka po wystudzeniu przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub naczyniu. Zamknij dokładnie, bo ciastka szybko wychodzą, zdarza się, że Świąt nie doczekają i trzeba piec kolejną porcję 🙂

Smacznego!

  • czas przygotowania 45 minut
  • czas pieczenie 15 minut
  • temperatura 150 stopni Celsjusza

Źródło: www.chefkoch.de, www.odzywianie.info.pl

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »