Kamienie

CUKINIA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Cukinia, nazywana także kabaczkiem, jest warzywem dyniowatym, wyglądem przypominającym ogórka zielonego. Najczęściej w Polsce spotyka się ją w kolorze ciemnozielonym lub zielonym, w delikatne białe prążki. Popularna jest jednak również odmiana jasnozielona i żółta. Cukinię uprawiali już przed 7 tysiącami lat rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej, a pojawienie się tego warzywa w Europie możemy zawdzięczać Krzysztofowi Kolumbowi, który podczas swoich wiekopomnych podróży przywiózł nasionka kabaczka na nasz kontynent. Jako że w 95% składa się ona z wody i dostarcza niewielką ilość kalorii, jest niezwykle korzystna dla organizmu i ma wysoką wartość dietetyczną, może być też śmiało stosowana w dietach odchudzających. Cukinia odznacza się też wysoką zawartością witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

CUKINIA BOGATA JEST W WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE TAKIE JAK

  • witamina C
  • witamina B6
  • witamina B2
  • kwas foliowy
  • potas
  • magnez
  • wapń

CUKINIA BOGATA JEST W CENNE ZWIĄZKI

  • polifenole
  • luteina
  • zaeksantyna
  • beta karoten

WŁAŚCIWOŚCI

  • pozytywny wpływ na skórę – jako dobre źródło witaminy C, cukinia jest jednocześnie kopalnią innych związków fitochemicznych o działaniu przeciwutleniającym, m.in. witaminy A, dysmutazy ponadtlenkowej oraz glutationu. W rezultacie ma wysoce pozytywny wpływ na stan skóry w kontekście starzenia się i szkodliwego wpływu środowiska.

  • obniżenie ciśnienia i cholesterolu – cukinia przyczynia się do zdrowia serca, gdyż wysoka zawartość błonnika może być w dużej mierze za to odpowiedzialna. Badania obserwacyjne pokazują, że ludzie, którzy jedzą więcej błonnika, mają mniejsze ryzyko chorób serca. Pektyna występująca w cukinii pomaga w zmniejszaniu poziomu całkowitego i złego cholesterolu. Cukinia jest również bogata w potas, co może pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, co wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu. Co więcej, diety bogate w karotenoidy, które występują w cukinii, wydają się szczególnie chronić przed chorobami serca.
  • pozytywny wpływ na układ pokarmowy – cukinia jest bogata w wodę, która może zmiękczyć stolce, dzięki czemu są łatwiejsze do przejścia i zmniejszają szanse na zaparcia.Cukinia zawiera również rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Nierozpuszczalny błonnik zwiększa objętość stolca i ułatwia przemieszczanie się go jelitach, zmniejszając ryzyko zaparcia. Rozpuszczalny błonnik odżywia pożyteczne bakterie żyjące w jelitach, które wytwarzają krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), te z kolei odżywiają komórki jelitowe. SCFA mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i objawy niektórych zaburzeń jelitowych, takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dodatkowo spożywanie cukinii wpływa na wątrobę ułatwiając jej detoksyfikację
  • wpływ na płodność – kwas foliowy oraz witaminy z grupy B zawarte w cukinii regulują cykl miesiączkowy i wspomagają rozwój tkanek, co jest niezbędne zachowania płodności
  • wpływ na tarczycę – polifenole obecne w cukinii regulują wydzielanie hormonów tarczycy, a badania na szczurach ujawniają, że wyciągi ze skórki cukinii mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu hormonów tarczycy

  • zmniejszenie poziomu cukru we krwi – cukinia może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Cukinia w wersji gotowanej  stanowi doskonałą alternatywę dla makaronu dla osób, które chcą zmniejszyć spożycie węglowodanów. Błonnik znajdujący się w cukinii pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, zapobiegając wzrostowi jej poziomu po posiłkach. Może on również pomóc w zwiększeniu wrażliwości na insulinę, co może z kolei pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto badania na zwierzętach wskazują, że ekstrakt ze skórki cukinii może pomóc w obniżeniu poziomu cukru
  • wzmocnienie wzroku -poprawę jakości widzenia po wprowadzeniu cukinii do diety można zawdzięczać zawartości w składzie witaminy C i beta-karotenu, czyli dwóch składników ważnych dla zdrowia oczu. Cukinia zawiera także przeciwutleniacze  luteinę i zeaksantynę, które gromadzą się w siatkówce, poprawiając widzenie i zmniejszając ryzyko chorób oczu związanych z wiekiem. Ponadto dieta bogata w luteinę i zeaksantynę może również zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju zaćmy
  • wpływ na zdrowe kości – cukinia jest bogata w przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę, a także witaminę K i magnez, które pomagają wzmocnić kości

CENNA UWAGA

Cukinia wydaje dwa rodzaje żółtych, pięciopłatkowych kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie mają zalążki, malutkie cukinie, z męskich nie rodzą się owoce, dlatego można je zrywać bez uszczerbku dla owocującej rośliny. Oba rodzaje kwiatów cukinii są pyszne i jadalne.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA W 100 GRAMACH PRODUKTU

  • wartość energetyczna 21 kcal/ 100 gram
  • białko 2,71 g/ 100 gram
  • węglowodany 3,11 g/ 100 gram
  • tłuszcz 0,40 g/ 100 gram
  • witamina C 34,1 mg/ 100 gram
  • tiamina 0,042 mg/ 100 gram
  • ryboflawina 0,036 mg/ 100 gram
  • niacyna 0,705 mg/ 100 gram
  • witamina B6 0,142 mg/ 100 gram
  • kwas foliowy 20 µg/ 100 gram
  • witamina A 490 IU/ 100 gram
  • wapń 21 mg/ 100 gram
  • żelazo 0,79 mg/ 100 gram
  • magnez 33 mg/ 100 gram
  • fosfor 93 mg/ 100 gram
  • potas 459 mg/ 100 gram
  • sód 3 mg/ 100 gram
  • cynk 0,83 mg/ 100 gram

Źródło: wylecz.to ”cukinia – jakie ma właściwości i jaki wpływ na zdrowie”, ekologia.pl ”cukinia warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze cukinii”, zdrowezdrowie.pl ”12 właściwości zdrowotnych cukinii”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »