CIASTO MILKY WAY PROSTE I SMACZNE

Ciasto to, jak sama nazwa wskazuje, w smaku przypomina popularne mleczne batoniki ”Milky way”, więc idealne jest dla miłośników tej słodkości, ale i nie tylko. U mnie cała duża blacha poszła w mniej niż 24 godziny, więc znaczy, że było bardzo smaczne. Ciasto to jest też bardzo proste i szybkie do zrobienia, robienie go można również podzielić na dwa dni, np. w jeden dzień ubiec biszkopt, a na drugi zrobić krem i gotowe.

SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 250 gram masła lub margaryny
  • 2 szklanki mleka w proszku

Na polewę:

  • 100 gram czekolady mlecznej
  • 5 łyżek mleka

PRZYGOTOWANIE

Prostokątną blachę – u mnie 24 x 35 – wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 175 stopni C. Białka upij ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier. Następnie dodaj po jednym żółtku, nadal mieszając mikserem. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszaj na niskich obrotach tylko do połączenia składników – można też to zrobić bez użycia miksera za pomocą szpatułki. Gotową mieszankę przelej do blachy, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, ”upuścić’ z małej wysokości (15 cm) i ostudzić.

Przechodzimy do robienia kremu. Mleko z cukrem i cukrem wanilinowym zagotować i ostudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie dalej ucierając dodawać zagotowane mleko. Na końcu należy dodać mleko w proszku i wymieszać do połączenia składników.

Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, układamy jedną część, smarujemy kremem i nakładamy drugą część.

Czekoladę rozpuszczamy w mleku, na małym ogniu, ciągle mieszając. Smarujemy wierzch ciasta, czekamy aż zastygnie i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »