KamienieNaturalne olejki zapachowe eteryczne Ancient Wisdom

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM IDEALNE NA ŚWIĘTA

Ciasto marchewkowe jest to przepyszne i idealne ciasto do zrobienia na święta. Jest przede wszystkim bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jak wiadomo w święta tego czasu nam brakuje, gdyż trzeba przygotować jeszcze kilka innych potraw. W połączeniu z kremem z serka śmietankowego smakuje obłędnie. Będzie to hit na stole wśród świątecznych ciast.

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasta marchewkowego (u mnie Kamis)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 300 gram marchewki – 3 szklanki marchewki startej na grubych oczkach

Krem:

  • 250 g serka kremowego śmietankowego typu philadelphia ( u mnie dwa serki łaciate)
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Na samym początku warto zetrzeć marchewkę na tarce na grubych oczkach. Piekarnik należy nastawić na 180 stopni C. Następnie przechodzimy do robienia ciasta – cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę, kolejno dodajemy cukier wanilinowy, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do ciasta marchewkowego i mieszamy mikserem. Następnie, nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę, a potem stopniowo dodajemy olej. Na samym końcu dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy łyżką, aby rozprowadzić ją po cieście. Ciasto wylewamy do blaszki ( u mnie 24×35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50-55 minut. Gdy ciasto wystygnie, przechodzimy do robienia kremu.

Krem:

Wszystkie składniki do zrobienia kremu powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć masło i serki szybciej z lodówki – ja wyjęłam 12 godzin przed robieniem. Serek ubijaj mikserem na średnich obrotach, tak aby zaczął robić się puszysty, a następnie stopniowo dodawaj masło, zwiększając obroty miksera do tych wysokich i miksuj tak do całkowitego połączenia się masła z serkami. Kolejno dodawaj cały czas miksując stopniowo cukier puder i na końcu aromat.

Całość:

Ciasto podziel na dwa blaty, pierwszą część posmaruj połową kremu, następnie przykryj drugą częścią ciasta, którą posmaruj resztą kremu. Gotowe.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »