Ciasto marchewkowe jest to przepyszne i idealne ciasto do zrobienia na święta. Jest przede wszystkim bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jak wiadomo w święta tego czasu nam brakuje, gdyż trzeba przygotować jeszcze kilka innych potraw. W połączeniu z kremem z serka śmietankowego smakuje obłędnie. Będzie to hit na stole wśród świątecznych ciast.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do ciasta marchewkowego (u mnie Kamis)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 300 gram marchewki – 3 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
Krem:
- 250 g serka kremowego śmietankowego typu philadelphia ( u mnie dwa serki łaciate)
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Na samym początku warto zetrzeć marchewkę na tarce na grubych oczkach. Piekarnik należy nastawić na 180 stopni C. Następnie przechodzimy do robienia ciasta – cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę, kolejno dodajemy cukier wanilinowy, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do ciasta marchewkowego i mieszamy mikserem. Następnie, nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę, a potem stopniowo dodajemy olej. Na samym końcu dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy łyżką, aby rozprowadzić ją po cieście. Ciasto wylewamy do blaszki ( u mnie 24×35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50-55 minut. Gdy ciasto wystygnie, przechodzimy do robienia kremu.
Krem:
Wszystkie składniki do zrobienia kremu powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć masło i serki szybciej z lodówki – ja wyjęłam 12 godzin przed robieniem. Serek ubijaj mikserem na średnich obrotach, tak aby zaczął robić się puszysty, a następnie stopniowo dodawaj masło, zwiększając obroty miksera do tych wysokich i miksuj tak do całkowitego połączenia się masła z serkami. Kolejno dodawaj cały czas miksując stopniowo cukier puder i na końcu aromat.
Całość:
Ciasto podziel na dwa blaty, pierwszą część posmaruj połową kremu, następnie przykryj drugą częścią ciasta, którą posmaruj resztą kremu. Gotowe.
Smacznego! 🙂
Posted by Ola