CIASTO KUBUŚ NIEZAPOMNIANY SMAK DZIECIŃSTWA

Ciasto Kubuś towarzyszy mi już od dzieciństwa, kiedy to pierwszy raz je spróbowałam u mojej babci pokochałam je całym sercem. Nic dziwnego, skoro w swoim składzie ciasto to ma dwa składniki, które jako dziecko uwielbiałam najbardziej: napój Kubuś oraz ciastka petitki – to bezbłędne połączenie smaków! Ciasto Kubuś gościło zawsze na stole podczas rodzinnych przyjęć i Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy, nie zabrakło go również na imieninach. Kubusiowe ciasto sprawdzi się na każdą okazję nie zależnie od tego czy będzie to przyjęcie w gronie bliskich lub po prostu niedzielna kawa, a to dlatego, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 900 ml soku Kubuś o smaku pomarańczowym
  • 3 budynie śmietankowe
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 opakowania ciastek ‚petitki’ (24 sztuki)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto – zaczynamy od zrobienia biszkoptu, warto go zrobić dzień przed faktycznym robieniem całego ciasta

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem (u mnie 24 x 35).
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij białka na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając, lecz już na małych obrotach, dodawaj partiami cukier puder, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodajemy obie mąki i wszystko mieszamy powoli łyżką lub mikserem na wolnych obrotach, ale tylko do połączenia się składników.
  3. Gotową masę na biszkopt wlej do blaszki i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut.
  4. Piecz do suchego patyczka, następnie wystudź biszkopt.

Masa budyniowa 

  1. Odlej 200 ml soku do oddzielnego naczynia, resztę zagotuj.
  2. 200 ml odlanego soku wymieszaj budyniami dokładnie, tak aby nie było grudek. Gdy sok się zagotuje, wlej wymieszany sok z budyniami i mieszaj wszystko razem, aż do zgęstnienia masy, ciągle gotując.
  3. Budyń należy odstawić do całkowitego wystygnięcia,
  4. Po czym można budyń nałożyć na wystudzony biszkopt i włożyć całość do lodówki.

Bita śmietana 

  1. Mocno schłodzoną śmietanę należy ubić wraz z cukrem pudrem.
  2. Po około minucie ubijania dodajemy śmietan-fixy i ubijamy, aż do pożądanej gęstej konsystencji, lecz nie za długo, aby śmietany nie przebić.
  3. Ubitą śmietanę nakładamy na warstwę budyniową.

4. Na warstwę ubitej śmietany nakładamy ciasteczka petitki. Całość przed podaniem warto włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

  1. mamaMonika
    Styczeń 8, 2019

    Ciasto z ulubionego soku synka, czyli Kubusia robilam już nie raz, ale muszę przyznać że następnym razem spróbuję twojej wersji z ciasteczkami, takiej jeszcze nie jedliśmy a wygląda przepysznie.

    Odpowiedz
    1. blessyou
      Styczeń 9, 2019

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. mozaika
    Luty 13, 2019

    Ale fajny przepis 🙂 Jeszcze nie widziałam takiego gdzie dodaje się sok kubusia 🙂 Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »