Ciasto Kubuś towarzyszy mi już od dzieciństwa, kiedy to pierwszy raz je spróbowałam u mojej babci pokochałam je całym sercem. Nic dziwnego, skoro w swoim składzie ciasto to ma dwa składniki, które jako dziecko uwielbiałam najbardziej: napój Kubuś oraz ciastka petitki – to bezbłędne połączenie smaków! Ciasto Kubuś gościło zawsze na stole podczas rodzinnych przyjęć i Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy, nie zabrakło go również na imieninach. Kubusiowe ciasto sprawdzi się na każdą okazję nie zależnie od tego czy będzie to przyjęcie w gronie bliskich lub po prostu niedzielna kawa, a to dlatego, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 900 ml soku Kubuś o smaku pomarańczowym
- 3 budynie śmietankowe
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 2 opakowania ciastek ‘petitki’ (24 sztuki)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto – zaczynamy od zrobienia biszkoptu, warto go zrobić dzień przed faktycznym robieniem całego ciasta
- Nastaw piekarnik na 180 stopni C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem (u mnie 24 x 35).
- Białka oddziel od żółtek i ubij białka na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając, lecz już na małych obrotach, dodawaj partiami cukier puder, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodajemy obie mąki i wszystko mieszamy powoli łyżką lub mikserem na wolnych obrotach, ale tylko do połączenia się składników.
- Gotową masę na biszkopt wlej do blaszki i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut.
- Piecz do suchego patyczka, następnie wystudź biszkopt.
Masa budyniowa
- Odlej 200 ml soku do oddzielnego naczynia, resztę zagotuj.
- 200 ml odlanego soku wymieszaj budyniami dokładnie, tak aby nie było grudek. Gdy sok się zagotuje, wlej wymieszany sok z budyniami i mieszaj wszystko razem, aż do zgęstnienia masy, ciągle gotując.
- Budyń należy odstawić do całkowitego wystygnięcia,
- Po czym można budyń nałożyć na wystudzony biszkopt i włożyć całość do lodówki.
Bita śmietana
- Mocno schłodzoną śmietanę należy ubić wraz z cukrem pudrem.
- Po około minucie ubijania dodajemy śmietan-fixy i ubijamy, aż do pożądanej gęstej konsystencji, lecz nie za długo, aby śmietany nie przebić.
- Ubitą śmietanę nakładamy na warstwę budyniową.
4. Na warstwę ubitej śmietany nakładamy ciasteczka petitki. Całość przed podaniem warto włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego! 🙂
Posted by Ola
8 stycznia, 2019
Ciasto z ulubionego soku synka, czyli Kubusia robilam już nie raz, ale muszę przyznać że następnym razem spróbuję twojej wersji z ciasteczkami, takiej jeszcze nie jedliśmy a wygląda przepysznie.
9 stycznia, 2019
Dziękuję 🙂
13 lutego, 2019
Ale fajny przepis 🙂 Jeszcze nie widziałam takiego gdzie dodaje się sok kubusia 🙂 Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję.