Ciasto Filadelfia jest ciastem, które śni mi się po nocach – odkąd poznałam smak tego deseru nie mogę o nim zapomnieć, nic więc dziwnego bo finezyjne połączenie nutelli z wiśniami to rozkosz dla podniebienia. Ciasto to jest przede wszystkim proste i szybkie do zrobienia, nie ma z nim zbyt dużo roboty. Można je śmiało zrobić na urodziny czy zwykły dzień, kiedy to mamy ochotę na coś słodkiego, a zapewniam, że jeden kawałek ciasta w zupełności wystarczy, aby zaspokoić apetyt niejednego łasucha.
SKŁADNIKI:
- 400 gram nutelli
- 200 gram sucharków
- 330 ml śmietanki 30%
- 500 gram serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- dwa śmietan-fixy
- wiśnie w kompocie około 800 gram
- dwie galaretki wiśniowe
- Sucharki kruszymy na proszek, można to zrobić za pomocą blendera, młynka lub tłuczka.
2. Gdy sucharki będą pokruszone, dodajemy nutellę – najlepiej jest ją wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej, dzięki czemu lepiej się wymiesza z sucharkami.
3. Połączoną masę nakładamy na blachę ( u mnie 24cm x 35 cm) i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie możemy zabrać się za sporządzanie masy.
4. Ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder i fixy – wszystko razem miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone – oczywiście cały czas przy tym miksując.
5. Tak powstałą masę nakładamy na spód z nutelli i wstawiamy blachę z powrotem do lodówki.
6. Wiśnie z kompotu odsączamy, a pozostały kompot mieszamy z wodą potrzebną do uzyskania galaretki – czyli jeśli zostało nam 500 ml kompotu to łączymy go z 500 ml wody, gdyż według opakowania z galaretki, do sporządzenia jednej potrzeba nam 500 ml, a w tym przepisie musimy zrobić dwie.
7. Połączoną wodę z kompotem gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy galaretki w proszku i odkładamy do ostygnięcia.
8. Odsączone wiśnie układamy na masie z bitej śmietany, a tężejącą już galaretkę wylewamy na masę i wiśnie, po czym wstawiamy do lodówki na około 2-12 godzin.
Smacznego! 🙂
Posted by Ola