CIASTO FILADELFIA CZYLI CIASTO Z NUTELLĄ I WIŚNIAMI

Ciasto Filadelfia jest ciastem, które śni mi się po nocach – odkąd poznałam smak tego deseru nie mogę o nim zapomnieć, nic więc dziwnego bo finezyjne połączenie nutelli z wiśniami to rozkosz dla podniebienia. Ciasto to jest przede wszystkim proste i szybkie do zrobienia, nie ma z nim zbyt dużo roboty. Można je śmiało zrobić na urodziny czy zwykły dzień, kiedy to mamy ochotę na coś słodkiego, a zapewniam, że jeden kawałek ciasta w zupełności wystarczy, aby zaspokoić apetyt niejednego łasucha.

SKŁADNIKI:

  • 400 gram nutelli
  • 200 gram sucharków
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 500 gram serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • dwa śmietan-fixy
  • wiśnie w kompocie około 800 gram
  • dwie galaretki wiśniowe
  1. Sucharki kruszymy na proszek, można to zrobić za pomocą blendera, młynka lub tłuczka.

2. Gdy sucharki będą pokruszone, dodajemy nutellę – najlepiej jest ją wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej, dzięki czemu lepiej się wymiesza z sucharkami.

3. Połączoną masę nakładamy na blachę ( u mnie 24cm x 35 cm) i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie możemy zabrać się za sporządzanie masy.

4. Ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder i fixy – wszystko razem miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone – oczywiście cały czas przy tym miksując.

5. Tak powstałą masę nakładamy na spód z nutelli i wstawiamy blachę z powrotem do lodówki.

6. Wiśnie z kompotu odsączamy, a pozostały kompot mieszamy z wodą potrzebną do uzyskania galaretki – czyli jeśli zostało nam 500 ml kompotu to łączymy go z 500 ml wody, gdyż według opakowania z galaretki, do sporządzenia jednej potrzeba nam 500 ml, a w tym przepisie musimy zrobić dwie.

7. Połączoną wodę z kompotem gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy galaretki w proszku i odkładamy do ostygnięcia.

8. Odsączone wiśnie układamy na masie z bitej śmietany, a tężejącą już galaretkę wylewamy na masę i wiśnie, po czym wstawiamy do lodówki na około 2-12 godzin.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »