Ciasto z budyniem jest łatwym i szybkim w przygotowaniu ciastem, tu nie ma obawy, że coś nam nie wyjdzie, sprawdzi się przy każdej okazji, a jedna blaszka zaspokoi całą rodzinę. Oczywiście jabłka można zastąpić innymi owocami np. wiśniami czy bananami, co wolimy. Pyszne ciasto idealne do niedzielnej kawy lub dla początkujących w pieczeniu ciast.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 4 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 375 g margaryny lub masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ
- 2-3 jabłka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru (do posypania jabłek)
- 2 budyniem waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru (do budyniu)
- 750 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
Mąkę wymieszaj z kakaem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, następnie dodaj cukier, rozdrobnioną w kostki margarynę i żółtka i zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części, jedną z nich wstaw do lodówki na 30 minut, drugą do zamrażarki.
Piekarnik nastaw na 170 stopni C, prostokątną blachę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
Wyciągnij ciasto z lodówki i ułóż je równo na spodzie blachy, ciasto posyp bułką tartą.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki, następnie pokrojone plasterki ułóż na cieście i posyp je cukrem.
Zagotuj 500 ml mleka, a 250 ml mleka wymieszaj z budyniami i cukrem, następnie dolej go do gotującego się mleka.
Gotowy budyń wylej na ciasto z jabłkami i równomiernie rozprowadź
Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na masę budyniową.
Ciasto piecz przez 50 minut w 170 stopniach C.
Smacznego! 🙂
Posted by Ola