CIASTO CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM I JABŁKAMI

Ciasto z budyniem jest łatwym i szybkim w przygotowaniu ciastem, tu nie ma obawy, że coś nam nie wyjdzie, sprawdzi się przy każdej okazji, a jedna blaszka zaspokoi całą rodzinę. Oczywiście jabłka można zastąpić innymi owocami np. wiśniami czy bananami, co wolimy. Pyszne ciasto idealne do niedzielnej kawy lub dla początkujących w pieczeniu ciast.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 375 g margaryny lub masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ

  • 2-3 jabłka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru (do posypania jabłek)
  • 2 budyniem waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru (do budyniu)
  • 750 ml mleka

PRZYGOTOWANIE

Mąkę wymieszaj z kakaem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, następnie dodaj cukier, rozdrobnioną w kostki margarynę i żółtka i zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części, jedną z nich wstaw do lodówki na 30 minut, drugą do zamrażarki.

Piekarnik nastaw na 170 stopni C, prostokątną blachę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.

Wyciągnij ciasto z lodówki i ułóż je równo na spodzie blachy, ciasto posyp bułką tartą.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki, następnie pokrojone plasterki ułóż na cieście i posyp je cukrem.

Zagotuj 500 ml mleka, a 250 ml mleka wymieszaj z budyniami i cukrem, następnie dolej go do gotującego się mleka.

Gotowy budyń wylej na ciasto z jabłkami i równomiernie rozprowadź

Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na masę budyniową.

Ciasto piecz przez 50 minut w 170 stopniach C.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »