Kamienie

CIASTO CYTRUSEK CYTRYNOWA SŁODYCZ

Ciasto cytrusek jest orzeźwiające i mocno cytrynowe, całość łączy się w słodko-kwaśny smak, który jest obłędny dla podniebienia. Jeśli ktoś z Was uwielbia cytryny to pokocha to ciasto, gdyż dominuje tu smak.. cytrynowy! Ciasto idealne na każdą okazję, proste do zrobienia, a swoim smakiem zapadnię w pamięć każdej osobie.

SKŁADNIKI

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki curku

krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1/2 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3 cytryny)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła

bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 op. śmietan-fixu

wierzch:

  • 1 opakowanie herbatników
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytrynu
  • 1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

Formę 24×35 należy wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 175 stopni C. Obie mąki wraz z proszkiem przesiać, a białka oddzielić od żółtek. Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, po czym należy stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie, za pomocą szpatułki, w kilku porcjach dodajemy mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę biszkoptową przekładamy do formy i  pieczemy przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, po czym nasączamy biszkopt ponczem.

Krem budyniowy:

Sok z cytryny, 1 szklankę wody oraz cukier razem zagotować. 1/2 szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami, po czym dodać do gotującego się płynu i szybko mieszać aby nie powstały grudki. Całość gotować do zgęstnienia, czyli przez około 1-2 minut i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie, można zacząć ucierać miękkie masło, po czym stopniowo dodawać zimny budyń. Powstały krem nałożyć na nasączony ponczem biszkopt. Dać do lodówki.

Bita śmietana:

Zimną śmietankę należy ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder oraz śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. Bitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Na bitą śmietanę położyć herbatniki. Całość włożyć do lodówki.

Lukier:

Cukier puder należy przesiać, a następnie dodać sok z cytryny i wodę, po czym wszystko wymieszać aż powstanie dosyć gęsty lukier. Lukrem posmarować wierzch herbatników. Ciasto powinno przeleżeć w lodówce całą noc, wtedy smaki się przejdą, a całość nabierze odpowiedniej konsystencji.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Translate »