Ciasto cytrusek jest orzeźwiające i mocno cytrynowe, całość łączy się w słodko-kwaśny smak, który jest obłędny dla podniebienia. Jeśli ktoś z Was uwielbia cytryny to pokocha to ciasto, gdyż dominuje tu smak.. cytrynowy! Ciasto idealne na każdą okazję, proste do zrobienia, a swoim smakiem zapadnię w pamięć każdej osobie.
SKŁADNIKI
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
poncz:
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki curku
krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 1/2 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3 cytryny)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g cukru pudru
- 2 op. śmietan-fixu
wierzch:
- 1 opakowanie herbatników
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytrynu
- 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Formę 24×35 należy wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 175 stopni C. Obie mąki wraz z proszkiem przesiać, a białka oddzielić od żółtek. Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, po czym należy stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie, za pomocą szpatułki, w kilku porcjach dodajemy mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę biszkoptową przekładamy do formy i pieczemy przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, po czym nasączamy biszkopt ponczem.
Krem budyniowy:
Sok z cytryny, 1 szklankę wody oraz cukier razem zagotować. 1/2 szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami, po czym dodać do gotującego się płynu i szybko mieszać aby nie powstały grudki. Całość gotować do zgęstnienia, czyli przez około 1-2 minut i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie, można zacząć ucierać miękkie masło, po czym stopniowo dodawać zimny budyń. Powstały krem nałożyć na nasączony ponczem biszkopt. Dać do lodówki.
Bita śmietana:
Zimną śmietankę należy ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder oraz śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. Bitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Na bitą śmietanę położyć herbatniki. Całość włożyć do lodówki.
Lukier:
Cukier puder należy przesiać, a następnie dodać sok z cytryny i wodę, po czym wszystko wymieszać aż powstanie dosyć gęsty lukier. Lukrem posmarować wierzch herbatników. Ciasto powinno przeleżeć w lodówce całą noc, wtedy smaki się przejdą, a całość nabierze odpowiedniej konsystencji.
Smacznego! 🙂
Posted by Ola