CIASTECZKA OWSIANE ZDROWA PRZEKĄSKA BEZ DODATKU CUKRU

Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa, a zarazem pożywna przekąska. Przygotowanie ich nie zajmuje zbyt wiele czasu, można je wypiekać na różne smaki, co sprawia, że nigdy się nie znudzą. Moje ciasteczka owsiane nie zawierają cukru, a mimo to są naturalnie słodkie i pyszne. Ciasteczka wypiekam wraz z synem, który je uwielbia, dzieli się nimi także z odwiedzającymi nas dziećmi. Jeśli trenujesz, nie jadasz cukru to coś dla Ciebie zwłaszcza, że płatki owsiane są źródłem siły, posiadają bardzo dużo składników odżywczych takich jak aminokwasy, minerały (selen, magnez), witaminy z grupy B oraz odmładzającą witaminę E.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych np. górskich
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub dowolnie innej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka sody
  • 100 g daktyli opcjonalnie rodzynek lub żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich lub dowolnych

PRZYGOTOWANIE

  • Jaja rozbij trzepaczką w misce.

  • Daktyle oraz orzechy posiekaj nożem.
  • Dodaj mąkę z sodą oraz resztę składników.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  • Wyłóż papier na dwie duże blaszki.
  • Przygotuj miseczkę z wodą aby zwilżać w niej dłonie.

  • Wymieszaj dłońmi wszystkie składniki.
  • Zwilż dłonie w miseczce z wodą.

  • Formuj kulkę z masy wielkości orzecha włoskiego, następnie spłaszcz ją między dłońmi (ciasteczka nie muszą mieć idealnych kształtów).

  • Układaj ciasteczka w odstępach gdyż troszkę urosną (z porcji wychodzi około 34 sztuki).

  • Piecz jednocześnie 2 blaszki w piekarniku jeśli masz termoobieg przez 10-12 minut w temperaturze (170 stopni Celsjusza). Jeśli nie masz funkcji termoobieg wypiekaj każdą blaszkę osobno.
  • 4 minuty przed końcem czasu przełóż blaszki z dołu do góry i odwrotnie zwykle te z dołu bardziej się przyrumieniają.
  • Wyjmij blaszki z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

  • Jeśli chodzi o sposób przechowywania ciasteczka owsiane nie są wymagające, zarówno w zamknięciu, jak i w otwartym naczyniu nie zmieniają swojego smaku, gwarantuję Ci, że nie zdążą się zestarzeć gdyż szybko znikają.

MOJA RADA

Tak, jak wspominałam ciasteczka mogą mieć wiele odsłon

  • mąka – możesz użyć mąki orkiszowej, żytniej, zwykłej lub bezglutenowej
  • cukier – ja go nie dodaje. Można dodać miodu ale to też cukier, można dodać syropu z agawy lub klonowego ale nim to zrobisz wypróbuj je bez dodatku cukru, bo właśnie o to chodzi aby starać się go unikać. Jeśli dodasz daktyle nadadzą ciasteczkom naturalną słodycz, a jeśli będą zbyt mało słodkie zmniejsz lub wyeliminuj porcję orzechów i w zamian dodaj rodzynki. Modyfikując przepis możesz stworzyć swoją idealną receptę
  • płatki owsiane – możesz użyć orkiszowych, żytnich lub bezglutenowych ja użyłam górskich
  • orzechy – możesz użyć dowolnych orzechów lub migdałów, w zamian możesz dodać siemię lniane, pestki dyni lub pestki słonecznika, jeśli wolisz możesz je pominąć i dodać w zamian np. rodzynki lub żurawinę.

Smacznego!

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »