CHOROBY WĄTROBY STŁUSZCZENIE NOWOTWORY GUZY MARSKOŚĆ WĄTROBY PRZYCZYNY ZAPOBIEGANIE

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w naszym ciele. Ma za zadanie filtrowanie krwi oczyszczając ją z toksyn i złogów cholesterolowych, pochłania rozpadające się fragmenty tkanek, bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty, które ulegają procesowi rozpadu tworząc ogniska zapalne a te nie usuwane są następstwem powstania ognisk zapalnych, guzów i nowotworów. Produkuje żółć, która jest niezbędna do trawienia pokarmów zachodzi w niej przemiana tłuszczy, białek jest magazynem dla utrzymania i przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K ). Wraz z cholesterolem jest nośnikiem utrzymania nie tylko witamin ale także hormonów.

Wątroba jest naszą baterią, generatorem energii a zaburzona jej praca ma związek z osłabieniem organizmu i objawiać się może:

Uczuciem dyskomfortu, ciężkością lub bólem brzucha, odbijaniem się po zjedzeniu cebuli, czosnku lub zjedzeniu smażonych potraw. Objawiać się może też nudnościami, wymiotami, biegunką, zmniejszeniem apetytu, świądem skóry, budzeniem się w nocy, sennością, drażliwością, ogólnie złym samopoczuciem, pojawiają się wzdęcia, obrzęk w kostkach, skłonność do siniaków, krwawień,  ból brzucha po górnej prawej stronie (kłucie, uwieranie), podwyższony poziom we krwi (Bilirubiny, ALAT, ASPAT), osoby z chorą wątrobą mają często zaciemnione górne i dolne powieki, plamy, przebarwienia, piegi, charakterystyczne utykanie na prawą nogę (znoszenie ciała na prawą stronę), skłonność do depresji, nieprzyjemny zapach z ust po przebudzeniu się, zaburzoną pamięć i koncentrację. Wiele tych objawów często jest bagatelizowanych i nie łączy się ich z dysfunkcją pracy wątroby.

JAKIE ZAGROŻENIA PŁYNĄ W ZWIĄZKU Z DYSFUNKCJĄ WĄTROBY I JAK PRZYWRÓCIĆ JEJ PRAWIDŁOWE FUNKCJONOWANIE

Wątroba jest jedynym organem, który potrafi się regenerować ale potrzebuje do tego narzędzi oraz wymaga usunięcia czynnika wpływającego na jej niszczenie a są to:

  • Nieprawidłowa dieta (wysokotłuszczowa o dużej zawartości tłuszczy trans w tym produkty czekoladowe) oraz dieta wysokobiałkowa (nadmiar spożywanych produktów mięsnych i mlecznych o dużej zawartości tłuszczu w tym masło 82%) powoduje odkładanie się tłuszczu w wątrobie co skutkuje niealkoholowym stłuszczeniem wątroby dotyczy nie tylko osób otyłych, chorujących na cukrzycę typu II, ma związek z zaburzeniem gospodarki lipidowej  (dyslipidemii). Dyslipidemia to podwyższone stężenie we krwi triglicerydów i złego cholesterolu LDL przy niskim stężeniu dobrego cholesterolu HDL.

fat-foods-1487599_1920

  • Triglicerydy zwane czasami Trójglicerydmi  – to związki chemiczne należące lipidów (tłuszczów prostych) są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej i zużywanie na bieżące potrzeby organizmu jako źródło energii dla organizmu. Produkowane są przez wątrobę z węglowodanów prostych oraz z kwasów tłuszczowych. Podwyższony poziom triglicerydów we krwi zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Prawidłowa norma triglicerydów nie powinna przekraczać wartości 150 mg/dl wzrasta u osób spożywających duże ilości alkoholu. Wysoki poziom triglicerydów nazywany jest hipertriglicerydemią, która związana jest z rozwojem miażdżycy i jest zagrożeniem dla rozwoju ostrego zapalenia trzustki. Jeśli u Ciebie poziom triglicerydów odbiega od normy przejdź na dietę niskotłuszczową np. dr Ornisha więcej na temat diety znajdziesz tutaj : http://blessyou.pl/?p=228
  • Ostre stłuszczenie wątroby u ciężarnych. Towarzyszy mu wzrost triglicerydów w osoczu krwi  i ma związek z nieprawidłową dietą wysokotłuszczową przy niedoborach witamin w tym B4 i C. Jest rzadką chorobą, występuje głównie w trzecim trymestrze ciąży lub zaraz po porodzie i jest zagrożeniem dla życia matki i dziecka. Częste oddawanie moczu w okresie ciąży zwłaszcza w trzecim trymestrze wypłukuje witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy z gruby B i C) dlatego niezbędne jest przyjmowanie suplementów witaminowych przeznaczonych dla kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią.

belly-1434852_1280

  • Alkoholowe stłuszczenie wątroby. Nadużywanie alkoholu powoduje wypłukiwanie wraz z moczem witamin rozpuszczalnych w wodzie w tym witamin z grupy B oraz witaminy C i dlatego jego nadużywanie przy braku suplementacji witamin z grupy B (głównie B4) oraz witaminy C powoduje niedobory za czym idzie odkładanie się tłuszczu w wątrobie tak zwane poalkoholowe stłuszczenie wątroby. Niedobór witamin z grupy B ma wpływ także na trzęsące się dłonie u alkoholików co spowodowane jest osłabionym układem nerwowym, który regeneruje się przy prawidłowym poziomie witamin z grupy B.

white-wine-1761771_1920

  • Leki należą do czynników przyczyniających go się do uszkodzenia wątroby a należą do nich:  leki hormonalne, antybiotyki, antydepresanty, leki sterydowe. Leki przedostają się do organizmu, tam zostają przekształcone w związki chemiczne, które podczas zaburzonej pracy oczyszczania wątroby nie zostają z niego wydalone, zalegają i przyczyniają się do polekowego uszkodzenia wątroby.

tablets-1060885_1920_1480158048376

  • Stres ma ogromny wpływ na funkcje wątroby dzieje się tak dlatego, że pod wpływem stresu organizm wykazuje podwójne zapotrzebowanie na witaminy z grupy B w związku z czym jeśli żyjesz w stresie niezbędna jest suplementacja nie tylko witaminy B4 a całego kompleksu witaminowego dobrej jakości np. Puritan`s Pride B-100 mg cena około 80 zł /100 szt lub Vitamins Because B-100 mg cena około 100 zł /200 szt.
  • Wysiłek fizyczny podobnie jak stres uwalnia witaminy rozpuszczalne w wodzie tak więc uprawianie regularnego sportu zwiększa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B i niezbędna jest ich suplementacja.

physiotherapy-595529_1920

  • Marskość wątroby to długotrwałe nieleczone stłuszczenie wątroby. Nagromadzone długo zalegające toksyny i złogi cholesterolowe tworząc ogniska zapalne ulegają stwardnieniu, dzieje się tak poprzez zastąpienie zdrowych tkanek wątroby tkanką bliznowatą co nosi nazwę marskości wątroby.
  • Rak wątrobokomórkowy jest na trzecim miejscu jeśli chodzi o częstość zgonów nowotworowych, powstaje z guza lub ze stłuszczenia wątroby (marskości). Dotyczy głównie dorosłych mężczyzn, którzy niechętnie spożywają owoce i warzywa co powoduje niedobór witaminy C, która jest niezbędna do regeneracji wątroby. Nadużywanie alkoholu za czym idzie podwójne zapotrzebowanie na witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B i C) , które mają za zadanie usuwanie tłuszczu i toksyn z wątroby (złogów cholesterolowych) a to właśnie on zalegający latami jest powodem powstania ognisk zapalnych, zrostów, marskości i guzów wątroby.

JAK UCHRONIĆ SIĘ PRZED CHOROBAMI WĄTROBY

  • Przejdź na dietę niskotłuszczową, rozpocznij suplementacje witaminami celem uzupełnienia niedoborów.

Podwyższone parametry wątrobowe z krwi takie jak ALAT, ASPAT, Bilirubina świadczą już o nieprawidłowej pracy wątroby dlatego by przywrócić jej prawidłowe funkcjonowanie rozpocznij jak najszybciej suplementacje:

  • Witaminy B4 (Choliny). 100 mg / dobę można ja kupić na allegro w postaci proszku rozpuszcza się ja w wodzie, cena około 20 zł.
  • Witaminy C  z bioflawonoidów 1000 mg / dobę przyjmuj ją w dawkach podzielonych po każdym posiłku. Ma ona za zadanie wspomaganie regeneracji wątroby.
  • Sylimarolem 70 mg 30 sztuk cena około 10 zł dostępny w aptece bez recepty.To ziołowy lek (ma w swoim składzie min. ostropest), który stosuje się wspomagająco w zaburzeniach czynności i w stanach zapalnych wątroby w rekonwalescencji po uszkodzeniu wątroby alkoholem lub ciężkostrawnymi pokarmami. Działa żółciotwórczo i żółciopędnie, detoksykująco i przeciwzapalnie, rozkurczowo, zapobiega marskości i zwłóknieniu wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi .
  • Kwasami Omega 3,6,9. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT podniosą dobry cholesterol HDL co zmniejszy dysproporcje Triglicyredydów w stosunku do złego cholesterolu LDL.
  • Przejdź na dietę niskotłuszczową znajdziesz ją tutaj: http://blessyou.pl/?p=228
  • Wyeliminuj czynnik stresu a pomogą Ci w tym magnez i kompleks witamin z grupy B w dawce min. 100 mg (jeśli się zdecydujesz na kompleks witaminowy, który zawiera witaminę B4 (cholinę) niepotrzebna będzie dodatkowa suplementacja witaminy B4).
  • Dodatkowo witamina B13 (kwas orotowy) pomaga w leczeniu marskości wątroby.
  • Dodatkowo witamina B15 (kwas panagamowy) obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega marskości wątroby.
  • Rozważ oczyszczanie wątroby według Michała Tombaka lub Andreasa Moritza.
  • Rozpocznij stosowanie naparu z kory kruszyny (cena około 5 zł) stosuje się ją w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, reguluje uwalnianie żółci, działa przeczyszczająco co pozwoli uwolnić zalegające złogi cholesterolowe i toksyny z wątroby.
  • Żeń-szeń wspomaga wątrobę w usuwaniu tłuszczu, złego cholesterolu. Zaleca się przyjmowanie 2 x dziennie po 500 mg.

Długotrwałe niedobory witamin C (niedobór witaminy C objawia się krwawieniem z dziąseł, skórą naczynkową, częstymi infekcjami układu moczowego, zapaleniem pęcherza, pieczeniem) oraz B4 przy nieprawidłowej diecie (wysokotłuszczowej) ubogiej w owoce, warzywa przyczynia się do zachorowania na stłuszczenie wątroby, marskość wątroby, oraz rak wątrobowokomórkowy.

Marskość wątroby to stłuszczenie wątroby wynikające nie tylko z powodu nadużywania alkoholu za czym idzie niedobór witamin rozpuszczalnych w wodzie ale nieprawidłowa dieta zawierająca tłuszcze trans. Choroba ta coraz częściej będzie dotykała również dzieci nie tylko te z nadwagą ale i te u których występuje brak kontroli nad żywieniem (mało owoców i warzyw, więcej żywności typu fast food, dużo produktów czekoladowych, które zawierają tłuszcze trans). Problem z wątrobą u małych dzieci ma związek z niedoborem witamin z grupy B i wit C jeszcze z okresu płodowego gdy mama w okresie ciąży nieprawidłowo się odżywiała. Pierwszym objawem jest ujawniona po narodzinach u noworodka żółtaczka fizjologiczna charakteryzuje się wysokim poziomem bilirubiny we krwi i zażółceniem skóry. Jej przebieg może być mniej lub bardziej łagodny. U dzieci po przebytej żółtaczce zwłaszcza o dużym nasileniu należy wdrożyć szczególną dbałość i mieć kontrolę nad spożywaniem przez nie tłuszczy trans, uzupełniać witaminę C w kroplach dla niemowląt i dzieci a jeśli pojawią się pierwsze oznaki nieprawidłowej pracy wątroby suplementować jak najszybciej kompleksami witaminowymi z grupy B . Witaminy z grupy B oraz witamina C mają ogromny wpływ jeśli chodzi o przyswajanie żelaza dlatego suplementuje się je pod kontrolą lekarza wraz z żelazem niemowlętom karmionym wyłącznie piersią, gdyż niewystarczająco mleko matki uzupełnia dietę w żelazo i witaminy z grupy B i C. Niedobory te nie występują już u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym, gdyż mleko modyfikowane zawiera witaminy z grupy B. Problem niedoboru powraca w okresie, gdy dziecko nie jest już na mleku modyfikowanym i nie suplementujemy mu żadnego kompleksu w którego skład wchodzi witamina B4 a dieta jest uboga w produkty, które ją zawierają : wątróbka, żółtko jaja, móżdżek, lecytyna, drożdże, warzywa strączkowe, zielone warzywa liściaste, orzechy. Dzieci mało chętnie sięgają po owoce, odstępuje się teraz od podawania soków do picia zamienia się je na wodę co powoduje niedobory witaminy C.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »