CHIPSY BEZGLUTENOWE KUKURYDZIANE

Chipsy to przekąska lubiana przez wielu z nas, lecz większość z nich dostępna na sklepowych półkach jest niestety bardzo niezdrowa i pełna dodatkowych substancji, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Dlatego warto przygotować chipsy własnej roboty w domu. Przekąska ta sprawdzi się na różne imprezy lub na zwykłe popołudnie, gdy dopadnie nas ochota na słoną przekąskę. Oczywiście, przepis ten idealnie nada się również dla osób nie mogących spożywać glutenu.

SKŁADNIKI

  • 500 ml wody gazowanej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 gram drobnej kaszy kukurydzianej
  • szczypta soli
  • dowolne zioła w formie przyprawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Do miski wlej wodę oraz wszystkie składniki na chipsy (oprócz oleju) i dobrze wymieszaj, po czym odstaw na 10 minut. Tak powstała masa powinna być wodnista i nie mieć zwartej konsystencji. Następnie na patelni rozgrzej olej i wylewaj po 1 łyżce ciasto z miski. Przed każdym nabieraniem na łyżkę wymieszaj zawartość w misce. Podczas pieczenia na cieście będą powstawać dziurki. Gdy chipsy będą już rumiane, odwracaj je na drugą stronę, a po usmażeniu susz je na papierowych ręcznikach. Chipsy przygotuj tuż przed podaniem i pamiętaj, że im cieńsze tym lepsze. Chipsy możesz podawać z dowolnym dipem.

Smacznego :)!

Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »