CHILI CON CARNE BEZ CHILI CZYLI PO MOJEMU

Od zawsze smakowało mi chili con carne, gdy tylko pierwszy raz go spróbowałam, pokochałam to danie ale dwie rzeczy mi w nim nie pasowały (fasola i chili). I choć danie te jest typowo meksykańskie, gdzie większość potraw jest tam ostrych to moja wersja chili con carne  jest trochę zmodyfikowana idealna dla osób nie przepadających za ostrymi przyprawami przez co danie te jest idealne także dla dzieci. Samo danie jest bogate w witaminy i składniki mineralne pochodzące z cebuli, czosnku i papryki, w której jest dużo witaminy C, bogate jest również w witaminę B12, która znajduje się w mięsie.

SKŁADNIKI

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka rosołu z 1 kostki rosołowej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • Kukurydza
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek pieprzu
  • Pół łyżeczki  lub łyżeczka przyprawy ”papryka ostra”
  • Olej lub oliwa
  • Pieprz, sól do smaku

Najpierw przygotuj sobie wszystkie składniki; cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, kukurydzę odcedź, zagotuj wodę i zalej nią rosołek w szklance. Następnie w garnku na oleju lub oliwie podsmaż 1 minutę cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso i przypraw solą i pieprzem, smaż do całkowitego usmażenia się mięsa. Następnie dodają pokrojoną czerwoną paprykę, przecier pomidorowy, pieprz w kulkach oraz pół łyżeczki lub łyżeczkę przyprawy ostrej papryki.

Całość wymieszaj i duś 5 minut. Po tym czasie dolej rosół, pomidory z puszki, dodaj liście laurowe i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Pod sam koniec dodaj kukurydzę, sprawdź smak i dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 3 minuty. Danie to możesz jeść z chlebem posmarowanym masłem.

Smacznego!

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »