CELIAKIA PRZYCZYNY JAK POSTĘPOWAĆ W PRZYPADKU NIETOLERANCJI NA GLUTEN

Celiakia to nadwrażliwość na gluten, która polega na upośledzeniu trawienia i wchłaniania jelitowego białek glutenu występującego w zbożach takich jak :

  • Pszenica
  • Jęczmień
  • Żyto
  • Owies

Nadwrażliwość na gluten prowadzi do uszkodzeń błony śluzowej jelit. Czynniki powodujące zaburzenia wchłaniania noszą nazwę polipeptydów, które powstają podczas trawienia glutenu w jelitach i noszą nazwy:

  • Gliadyna – białko pszenicy
  • Sekalina – białko jęczmienia
  • Hordeina – białko żyta
  • Awenina – białko owsa

Nadwrażliwość na gluten może pojawić się w dzieciństwie wówczas mówimy o celiakii, natomiast jeśli nietolerancja glutenu rozwinie się w wieku dorosłym wówczas mówimy o nadwrażliwości na gluten – sprue nietropikalnej. Na skutek działania w/w czynników dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych a stopień ich uszkodzenia niesie za sobą ryzyko powstania również nietolerancji laktozy (wtórny niedobór laktozy).

U osób z nietolerancją białka zawartego w glutenie dochodzi do stanów zapalnych śluzówki w obrębie jelit, uszkodzenia kosmków jelitowych, które biorą udział we wchłanianiu składników odżywczych na skutek czego dochodzi do zaburzeń trawienia i nieprawidłowego wchłaniania jelitowego.

OBJAWY CELIAKII, NIETOLERANCJI GLUTENU

  • Bóle brzucha
  • Biegunka
  • Tłuste stolce
  • Wzdęcia
  • Anemia
  • Spadek masy ciała
  • Brak sił, zmęczenie
  • Osteoporoza

JAK POSTĘPOWAĆ W PRZYPADKU NIETOLERANCJI NA GLUTEN

  • Bezwzględnie konieczne jest wyeliminowanie z diety pokarmów zawierających gluten (pszenica, jęczmień, orkisz, żyto). Dozwolone są mąki sporządzone z kukurydzy, ryżu, kasztanów jadalnych, oczyszczonej skrobi zbożowej (substytut chleba pszennego i żytniego).
  • Należy unikać laktozy jeśli występuje nietolerancja
  • Szczególną ostrożność należy zachować w spożywaniu nabiału, wyrobów mięsnych, produktów gotowych i żywności przetworzonej gdyż może zawierać gluten.
  • Należy przyjmować pięć posiłków dziennie
  • Należy unikać owoców i warzyw o dużej zawartości kwasu szczawiowego (szpinak, szczaw, rabarbar, kawa, herbata, orzechy, kakao).

ZALECANE MIKROSKŁADNIKI PRZY NADWRAŻLIWOŚCI NA GLUTEN

  • Witamina A 2500 – 5000 IU
  • Kompleks karotenoidów 2 – 5 mg
  • Witamina D 500 – 2000 IU
  • Witamina E 100 -300 IU
  • Witamina K 30 – 200 ug
  • Witamina B kompleks 5 – 20 mg (szczególne B6)
  • Kwas foliowy 0,4 – 5 mg
  • Witamina B12 50 – 100 ug (najlepiej 0,5 – 1 mg przez 3 – 6 miesięcy)
  • Witamina C 200 – 500 mg
  • Wapń 600 – 1200 mg
  • Magnez 200 – 400 mg
  • Żelazo 10 – 30 mg (w przypadku niedoboru żelaza 100 – 200 mg / dobę)
  • Cynk 15 – 30 mg
  • Miedź 1 – 3 mg
  • Selen 50 – 200 ug
  • L – karnityna 500 – 2000 mg

Źródło: Mikroskładniki Odżywcze Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »