Candida Albicans, inaczej bielnik biały, jest to drożdżak, który jest przyczyną grzybicy. Choć stanowi on pewną część naszego układu pokarmowego czy oddechowego, może rozwinąć się w ciężką do wyleczenia formę grzybicy, szczególnie wtedy gdy dochodzi do osłabienia organizmu. Grzybica spowodowana Candida Albicans staje się coraz powszechniejszą chorobą czasów współczesnych, przez obecny styl życia, stres, dietę, zanieczyszczone środowisko czy ciągłą antybiotykoterapię, przez co narażeni jesteśmy na spadek odporności i nadmierny rozrost grzybów w naszym organizmie, począwszy od naszego jelita po narządy wewnętrzne i skórę. Warto więc wiedzieć jak zapobiegać powstawaniu grzybów oraz jak je leczyć.
CO TO JEST CANDIDA ALBICANS
Candida Albicans jest drobnoustrojem występującym naturalnie w składzie mikroflory błon śluzowych przewodu pokarmowego, oddechowego oraz układu moczowo-płciowego. Często występuje również na skórze, lecz nie doprowadza do grzybiczy, bo jest go zwyczajnie za mało za sprawą naszych dobrych bakterii. Jednak w niesprzyjających warunkach może dojść do sytuacji, gdy ilość dobrych bakterii maleje i Candida albicans namnaża się, wywołując grzybicę. Wykracza on wtedy poza przewód pokarmowy, zagnieżdża się w innych częściach ciała i zmienia swoją formę, przekształcając się ze zwykłego grzyba drożdżaka w niebezpieczną bakterię odporną na działania antybiotyków i leków przeciwgrzybicznych. Z przewodu pokarmowego przedostaje się do ścian jelit, co jest początkiem wielu poważniejszych dolegliwości i chorób. Następnie atakuje krew, podróżując po organizmie i wybiera najbardziej ciepłe i wilgotne organy ludzkiego organizmu i tam się zasiedla.
PRZYCZYNY CANDIDA ALBICANS
- niewłaściwa dieta
- stres
- narkotyki
- nadmierne spożywanie alkoholu
- stosowanie tabletek antykoncepcyjnych
- długotrwałe leczenie antybiotykami
- uszkodzenie skóry w wyniku oparzeń
- choroba osłabiająca układ odpornościowy np. HIV
- cukrzyca
- choroba tarczycy
- zanieczyszczone środowisko
- dieta bogata w cukry proste
- niedobór witamin z grupy B
- otyłość
- nadmierna potliwość
OBJAWY CANDIDA ALBICANS
- przewlekłe zmęczenie
- grzybica jamy ustnej
- ból gardła
- zapalenie spojówek
- nietolerancje pokarmowe
- zapalenie przewodu pokarmowego
- wzmożone łaknienie
- grzybica pochwy/penisa, moszny
- grzybica stóp
- choroby skóry
- alergie
- nadwaga
- infekcja ucha
- infekcja zatok
- gromadzenie się wody w organizmie
- nadwrażliwość na mleko, gluten
- niestrawność, wzdęcia, gazy, zaparacia
- zapalenie dróg moczowych
- zapalenie dróg rodnych
- zaburzenia cyklu miesiączki
- łuszczyca
- utrata włosów
- brzydki zapach z ust i ciała
- zaczerwienienia
- świąd skóry
- zajady
DOMOWE ROZPOZNANIE
LECZENIE
- antybiotykoterapia – usunie nadmierną ilość drożdży z organizmu oraz zlikwiduje powstałe nadżerki.
- przyjmuj witaminy z grupy B – blokują one jeden z enzymów, który jest niezbędny do życia i rozmnażania się wielu grzybów.
- dieta przeciwgrzybicza – czyli dieta niskowęglowodanowa, w ten sposób eliminujemy pożywkę dla grzybów.
- przyjmowanie probiotyków – dwie tabletki do każdego posiłku.
- w przypadku grzybicy jamy ustnej należy płukać usta wodą z octem lub wkroplić sobie na język parę kropli soku z cytryny, gdyż drożdże nie lubią środowiska kwaśnego.
- w przypadku grzybicy pochwy można sobie co jakiś czas robić dopochwowe płukanki z przegotowanej letniej wody z octem — 1 łyżeczka octu na litr wody.
- warto wiedzieć, że zażywanie środków zmniejszających kwasowość żołądka, takich jak inhibitor pompy protonowej, podawany w trakcie kuracji lewofloksacyną, bardzo sprzyja rozwojowi grzybicy.
DIETA PRZECIWGRZYBICZA
Z diety przeciwgrzybiczej należy usunąć produkty takie jak:
- biały chleb
- słodycze, ukryty w produktach cukier
- sery żółte i topione (prócz mozzaerlli)
- owoce ( za wyjątkiem niedojrzałych i kwaśnych)
- słodkie warzywa np. marchew
- piwo, wino
- produkty bogate w skrobie np. ziemniaki, rzepa, biały ryż
Produkty które można jeść:
- kasze, brązowy ryż
- niesłodkie warzywa
- ryby, mięso
- jaja
- mleko
- sery białe
DIETA RADYKALNA PRZECIWGRZYBICZA
Produkty zakazane
- produkty mleczne
- produkty mączne
- makarony
- fermentowane produkty mleczne
- ser żółte, twarogi
- produkty w których znajdują się drożdże
- fistaszki
- winogrona
- pomarańcze
- suszone owoce
- pomidory
- sos sojowy
- tofu
- ziemniaki
- cukier
- herbata i kawa
- wędliny
- alkohol
Produkty dozwolone
- siemię lniane
- kiełki
- płatki owsiane
- brązowy ryż
- ciastka ryżowe
- pestki dynu
- popcorn
- pestki słonecznika
- soczewica
- fasola
- groszek łupany
- szparagi
- pietruszka
- cebula
- rzepa
- rzodkiewka
- kalafior
- kapusta
- brokuły
- seler
- por
- brukselka
- papryka
- bakłażan
- kabaczek
- jaja
- ogórek
- kurczak
- indyk
- ryba
- chuda wołowina
- baranina
ZAPOBIEGANIE
- unikaj chodzenia boso w łaźniach, basenach i sanitariach
- używaj osobistych przyborów toaletowych
- unikaj kontaktu seksualnego z zakażonym partnerem
- dokładnie osuszaj ciało, po uprzednim namoczeniu
- używaj przewiewnej, naturalnej bielizny
- nie chodź w za ciasnych ubraniach
- unikaj słodyczy
- rajstopy, skarpety i bieliznę zmieniaj minimum raz dziennie
- nie korzystaj z cudzych ręczników, maszynek do golenia, obcinaczek, grzebieni itp.
- przyjmuj regularnie witaminy z grupy B
Źródło: blog.siegnijpozdrowie.org, zdrowyportal.org, imma-polska.pl.
Posted by Ola