BUŁKI CZOSNKOWE BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI

  • 200 gram mąki gryczanej
  • 80 gram mąki kukurydzianej
  • 1 torebka drożdży instant
  • 20 gram płatków gryczanych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • Woda
  • Mak lub czarnuszka do posypania

PRZYGOTOWANIE

Mąki wymieszaj z drożdżami, dodaj zioła, olej, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę i wody tyle by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie dodaj płatki gryczane, uformuj bułki i wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Możesz je wyłożyć w odstępach by wyrosły większe lub gęsto jedna przy drugiej w mniejszej blaszce np. w tortownicy. Możesz też wykorzystać foremki do mufinek (wyjdzie około 8 sztuk). Uformowane bułeczki wysmaruj oliwą i posypać np. czarnuszką lub makiem. Po wyłożeniu bułek na blachę odczekaj jeszcze chwilę aż zwiększą swoją objętość. Bułki wypiekaj w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 30-30 minut.

Opcjonalnie możesz dodać wędzonkę do ciasta.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »