SKŁADNIKI
- 200 gram mąki gryczanej
- 80 gram mąki kukurydzianej
- 1 torebka drożdży instant
- 20 gram płatków gryczanych
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
- 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2- 3 ząbki czosnku
- Woda
- Mak lub czarnuszka do posypania
PRZYGOTOWANIE
Mąki wymieszaj z drożdżami, dodaj zioła, olej, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę i wody tyle by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie dodaj płatki gryczane, uformuj bułki i wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Możesz je wyłożyć w odstępach by wyrosły większe lub gęsto jedna przy drugiej w mniejszej blaszce np. w tortownicy. Możesz też wykorzystać foremki do mufinek (wyjdzie około 8 sztuk). Uformowane bułeczki wysmaruj oliwą i posypać np. czarnuszką lub makiem. Po wyłożeniu bułek na blachę odczekaj jeszcze chwilę aż zwiększą swoją objętość. Bułki wypiekaj w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 30-30 minut.
Opcjonalnie możesz dodać wędzonkę do ciasta.
Smacznego!