Brzoskwinie są to owoce pochodzące z Chin, gdzie zostały udomowione około 4 tysiące lat temu, a w Europie są znane już od 2 tysięcy lat. Nazywana była perskim jabłkiem w czasach Starożytnego Rzymu. Owoc ten ma żółtawo-czerwoną skórkę, którą pokrywają specyficzne włoski. Owoce brzoskwini zwyczajnej dojrzewają w zależności od konkretnej odmiany drzewka – od lipca do października. Brzoskwiniowe drzewo oraz jego owoce były otaczane w Chinach specjalną czcią, gdyż jego owoce uznawane były za święte, zaś same drzewa – przeklęte. Nie można było ich ścinać, a gdy pień sam spróchniał, palono go. Brzoskwinie zawierają dużo właściwości zdrowotnych i witamin, a przy tym sprawdzają się idealnie dla osób, które odchudzają się, gdyż nie zawierają dużej ilości kalorii.
BRZOSKWINIE SĄ BOGATE W WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE TAKIE JAK
- beta-karoten
- niacyna
- witamina C
- witamina E
- potas
- magnez
- fosfor
- wapń
WŁAŚCIWOŚCI
- przeciwnowotworowe – pomagają zwalczyć nowotwór piersi, a wszystko za sprawą fenoli znajdujących się w brzoskwiniach, które neutralizują wolne rodniki. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili eksperymenty na zwierzętach i udowodnili, że spożywanie brzoskwiń hamuje rozwój nowotworu piersi i zapobiega przerzutom.
- na zaparcia – a to dzięki dużej ilości błonnika w składzie brzoskwini, który to przyspiesza perystaltykę jelit, dzięki czemu jest pomocny przy zaparciach.
- na układ moczowy oraz nerki – ze względu na to, że brzoskwinie składają się z 90% z wody, działają moczopędnie na organizm, dzięki czemu oczyszczają go ze wszystkich toksyn, co ma za to pozytywny wpływ na funkcjonowanie nerek i układu moczowego.
- pomocny przy anemii – brzoskwinie są polecane osobom chorym na anemię, gdyż zwiększają produkcję czerwonych krwinek.
- idealne dla kobiet w ciąży – a to dzięki dużej zawartości potasu, który pomaga w zwalczaniu zmęczenia, skurczy oraz zawrotów głowy – typowej dolegliwości w czasie ciąży. Dodatkowo brzoskwinie wpływają pozytywnie na prawidłowy rozwój dziecka już w brzuchu mamy. Działają korzystnie na kształtowanie się kości, zębów, mięśni , chrząstek i żył noworodków. Kwas foliowy zawarty w brzoskwiniach zapobiega powstawaniu wad cewy moczowej.
- dobre dla włosów – udowodniono, że substancje zawarte w brzoskwiniach pozytywnie wpływają na kondycję włosów oraz zmniejszają ich utratę.
- pomocne dla osób stresujących się – brzoskwinie łagodzą stres i poprawiają nastrój, co zawdzięczamy niacynie, która łagodzi niepokój, przeciwdziała stresowi oraz zmniejsza stany lękowe.
JAK PRZECHOWYWAĆ BRZOSKWINIE
Trzymając brzoskwinie w lodówce przedłużymy ich trwałość o około 5 dni. Lecz najdłużej zatrzymamy ich świeżość przechowując je w chłodniach w temperaturze od -1 – 0,5 stopni Celsjusza. W tak niskiej temperaturze można je przechowywać nawet do 4 tygodni. Zalecane jest także zachowanie wysokiej wilgotności powietrza, gdyż owoce te bardzo szybko tracą wodę.
CENNE UWAGI
-
brzoskwinie zerwane przedwcześnie tracą swój niepowtarzalny smak.
-
brzoskwinie należą do owoców klimakterycznych, przez co po osiągnięciu tak zwanego minimum klimakterycznego gwałtownie następuje dojrzewanie, po którym szybko następuje przejrzewanie i rozpad.
- z pestek brzoskwiń wytłacza się olej, o zapachu migdałów, który wykorzystywany jest w produkcji olejków do masażu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA BRZOSKWIŃ W 100 GRAMACH PRODUKTU
- wartość energetyczna 39 kcal/ 100 gram
- białko 0,91 g/ 100 gram
- tłuszcze 0,25 g/ 100 gram
- węglowodany 9,54 g/ 100 gram
- błonnik 1,5 g/ 100 gram
- witamina C 6,6 mg/ 100 gram
- tiamina 0,024 mg/ 100 gram
- ryboflawina 0,031 mg/ 100 gram
- niacyna 0,806 mg/ 100 gram
- witamina B6 0,025 mg/ 100 gram
- kwas foliowy 4 µg/ 100 gram
- witamina A 16 µg/ 100 gram
- witamina E 0,73 mg/ 100 gram
- witamina K 2,6 µg / 100 gram
- wapń 6 mg/ 100 gram
- żelazo 0,25 mg/ 100 gram
- magnez 9 mg/ 100 gram
- fosfor 20 mg/ 100 gram
- potas 190 mg/ 100 gram
- cynk 0,17 mg/ 100 gram
- selen 0,1 mg/ 100 gram
Źródło: ekologia.pl, zajadam.pl, odyzwianie.info.pl
Posted by Ola