- Wysoce wskazane: –
- Obojętne: 0, A, B, AB
- Unikać: –
SKŁADNIKI
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mieszanki czosnkowo-szalotkowej (przepis poniżej)
- Brokuły umyte i przycięte
- 2-3 łyżki wody
- 1 opakowanie makaronu orkiszowego
- Sól
- Świeżo starty ser pecorino romano
PRZYGOTOWANIE
Wstaw garnek wody, aby ugotować makaron. Na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Dodaj mieszankę szalotki i czosnku i podsmaż przez minutę. Pokrój brokuły na części, włóż na patelnię i podsmaż przez kilka minut obracając. Dodaj 2 łyżki wody, przykryj i duś przez kilka minut. Włóż makaron do gotującej się wody, dobrze wymieszaj, zagotuj i ponownie wymieszaj. Makaron będzie się gotował 5-7 minut. W tym czasie sprawdź brokuły jeśli są miękkie, wyjmij z rondla i odstaw. Odsącz makaron, wymieszaj z 1 łyżką oliwy i dopraw solą, zmieszaj z brokułami, posyp startym na tarce serem pecorino Romano.
Danie dla 4 osób
MIESZANKA CZOSNKOWO-SZALOTKOWA
- Wysoce wskazane: 0, A, AB
- Obojętne: B
- Unikać: –
Dzięki temu przepisowi możemy skrócić czas przygotowywania potraw gdyż w wielu przepisach używamy czosnku lub cebuli lub obu składników i wtedy właśnie przydaje się ta mieszanka, wystarczy dodać 1 łyżeczkę.
SKŁADNIKI
- 10 ząbków czosnku
- 10 szalotek
- Oliwa z oliwek do przykrycia mieszanki
PRZYGOTOWANIE
Wrzuć do miksera czosnek i szalotki, wyłączaj co jakiś czas mikser by zdjąć ze ścianek naczynia czosnek i szalotkę i móc miksować dalej. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję przełóż mieszankę do szklanego naczynia ze szczelnym zamknięciem i zalej oliwą. Trzymaj w lodówce około 10 dni
Źródło: Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney “Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi”