BROKUŁY Z MAKARONEM

  • Wysoce wskazane: –
  • Obojętne: 0, A, B, AB
  • Unikać: –

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mieszanki czosnkowo-szalotkowej (przepis poniżej)
  • Brokuły umyte i przycięte
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 opakowanie makaronu orkiszowego
  • Sól
  • Świeżo starty ser pecorino romano

PRZYGOTOWANIE

Wstaw garnek wody, aby ugotować makaron. Na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Dodaj mieszankę szalotki i czosnku i podsmaż przez minutę. Pokrój brokuły na części, włóż na patelnię i podsmaż przez kilka minut obracając. Dodaj 2 łyżki wody, przykryj i duś przez kilka minut. Włóż makaron do gotującej się wody, dobrze wymieszaj, zagotuj i ponownie wymieszaj. Makaron będzie się gotował 5-7 minut. W tym czasie sprawdź brokuły jeśli są miękkie, wyjmij z rondla i odstaw. Odsącz makaron, wymieszaj z 1 łyżką oliwy i dopraw solą, zmieszaj z brokułami, posyp startym na tarce serem pecorino Romano.

Danie dla 4 osób

MIESZANKA CZOSNKOWO-SZALOTKOWA

  • Wysoce wskazane: 0, A, AB
  • Obojętne: B
  • Unikać: –

Dzięki temu przepisowi możemy skrócić czas przygotowywania potraw gdyż w wielu przepisach używamy czosnku lub cebuli lub obu składników i wtedy właśnie przydaje się ta mieszanka, wystarczy dodać 1 łyżeczkę.

SKŁADNIKI

  • 10 ząbków czosnku
  • 10 szalotek
  • Oliwa z oliwek do przykrycia mieszanki

PRZYGOTOWANIE

Wrzuć do miksera czosnek i szalotki, wyłączaj co jakiś czas mikser by zdjąć ze ścianek naczynia czosnek i szalotkę i móc miksować dalej. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję przełóż mieszankę do szklanego naczynia ze szczelnym zamknięciem i zalej oliwą. Trzymaj w lodówce około 10 dni

 

Źródło: Dr Peter J.D`Adamo i Catherine Whitney „Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi”

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »