BÓL GARDŁA PRZYCZYNY ZAPOBIEGANIE JAK ROZPOZNAĆ BAKTERYJNE ZAPALENIE GARDŁA CZY WIRUSOWE

Ból gardła, pieczenie, palenie, problemy z przełykaniem każdy z nas zna, objawy te są typowe przy zapaleniu gardła, które może mieć podłoże wirusowe, bakteryjne lub grzybicze Nadchodzący okres jesienno-zimowy szczególnie sprzyja zachorowaniu na infekcje górnych dróg oddechowych, do których dochodzi głównie przez bezpośredni kontakt z osobą chorą lub drogą kropelkową. Jak rozróżnić zakażenie wirusowe od bakteryjnego, jak łagodzić przebieg infekcji oraz w jaki sposób chronić się przed patogenami przeczytasz poniżej.

BÓL GARDŁA PRZYCZYNY

  • wirusy – najczęstrzymi przyczynami infekcji gardła są winne wirusy, dotyczy to aż 90-95% przypadków – to bardzo dużo i właśnie w przypadku takiej infekcji antybiotykoterapia nie działa i nie powinna być stosowana.
  • bakterie – bardzo często za zapalenie gardła odpowiadają bakterie paciorkowca grupy A beta-hemolizującego Streptococcus pyogenes, który odpowiada za anginę, rzadziej Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Neisseria gonorrhoeae
  • grzyby – do grzybiczego zapalenia gardła dochodzi na skutek obecności drożdżaków Candica albicans lub innych odmian grzybów np. Candida crusei, Candida tropicals.

ZAKAŻENIE BAKTERYJNE OBJAWY

  • objawy bakteryjnego zakażenia rozwijają się od 24 godzin do 4 dni (od kontaktu z czynnikiem chorobotwórczym)
  • chory może zakażać inne osoby od doby do 7 dni
  • najczęściej występujące infekcje pojawiają się w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną
  • wysoka temperatura powyżej 38 stopni Celsjusza
  • dreszcze
  • ból gardła, problem z przełykaniem
  • przekrwienie i obrzęk błony śluzowej gardła
  • powiększone, tkliwe węzły chłonne
  • brak kaszlu
  • brak kataru (nieżytu nosa)
  • nudności i wymioty zwłaszcza u dzieci
  • powiększone migdałki podniebienne
  • biały nalot na podniebieniu i migdałkach
  • charakterystyczny malinowy język

ZAKAŻENIE WIRUSOWE OBJAWY

Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową oraz poprzez bezpośredni kontakt z osoba zarażoną, a zarażać może nawet osoba nie mająca widocznych objawów chorobowych.

  • objawy wirusowego zakażenia rozwijają się od 1-6 dni (od momentu kontaktu z czynnikiem chorobotwórczym)
  • chory może zarażać już nawet 2 dni przed pojawieniem się pierwszych objawów choroby i nawet do 3 tygodni.
  • ból głowy
  • złe samopoczucie
  • bóle mięśni, słabość w mięśniach
  • drapanie w gardle
  • ból gardła podczas przełykania
  • zaczerwienienie gardła
  • chrypka
  • wodnisty katar, który zmienia barwę na zielony
  • kaszel suchy, który z czasem zmienia się na mokry
  • lekko podwyższona temperatura ciała
  • afty na śluzówce jamy ustnej
  • zapalenie spojówek, zaczerwienienie białka oka szczególnie u dzieci

Zapalenia wirusowego gardła nie leczy się antybiotykami. Stosuje się leki przeciwzapalne i preparaty o miejscowym działaniu zmniejszające ból gardła. Aby skutecznie zwalczyć wirusa stosuje się leki zawierające inozynę (dostępne bez recepty) zdecydowanie skracają czas leczenia chorób o podłożu wirusowym, działają przeciwwirusowo oraz immunostymulująco (zwiększają odporność). Objawy zwykle ustępują po kilku dniach, katar zwykle trwa  7 dni, ten leczony zarówno ten nie leczony, można złagodzić jego objawy stosując krople do nosa lub leki zawierające pseudoefedrynę. Zielony katar, który towarzyszy zakażeniu wirusowemu,  to zalegająca wydzielina, bardzo ważne jest udrażnianie zatkanego nosa stosując krople do nosa lub płukanki także leki zawierające pseudoefedrynę, która zmniejsza obrzęk śluzówki, obkurcza naczynia krwionośne, przez co nie gromadzi się nadmiar wydzieliny w zatokach – to ważne albowiem zalegająca wydzielina w zatokach może przybrać postać bakteryjną – wówczas katar będzie miał kolor żółty.

JAK ROZRÓŻNIĆ INFEKCJE GARDŁA BAKTERYJNĄ OD WIRUSWEJ

Rozróżnienie infekcji gardła nie należy do łatwych ponieważ w początkowym stadium objawy mogą być mylnie podobne, często nawet lekarze mają z tym problem zwłaszcza, kiedy pojawimy się na wizycie zbyt szybko tuż po pierwszych objawach bólu, pieczenia gardła. Bardzo często jest tak, że na wszelki wypadek lekarz przepisuje nam antybiotyki, które nie działają w przypadku wirusowego zapalenia, zupełnie niepotrzebnie przyjmując je nasz ekosystem flory bakteryjnej ulega zaburzeniu, a jego odbudowanie potrzebuje dużo czasu.

Uważam, że nie ma co wróżyć z fusów i zawsze dla potwierdzenia warto zbadać poziom CRP z krwi – jeśli udasz się do laboratorium, które wykonuje diagnostykę na miejscu (szereg punktów pobrań krwi odsyła materiał do badań do innych placówek) po kilku godzinach odbierzesz już wynik. To ważne! ponieważ nikt z nas nie chciałby przyjmować leków, które nie pomogą, a mogą wyrządzić nam krzywdę. Częste przyjmowanie antybiotyków, nie tylko zaburzają prawidłowe funkcjonowanie naszego ekosystemu flory bakteryjnej ale bakterie uodparniają się na antybiotyki, które nie działają w przypadku kolejnych infekcji bakteryjnych. Jest to na tyle niebezpieczne, ponieważ gdyby pojawiło się zagrożenie zakażeniem sepsą to nagle może się okazać, że cały wachlarz dostępnych antybiotyków w placówce leczniczej wówczas może nie zadziałać. Jak chronić się przed zakażeniem sepsą przeczytasz tutaj: https://blessyou.pl/sepsa-przyczyny-zapobieganie/

GRZYBICZE ZAPALENIE GARDŁA

Na grzybicze zapalenie gardła najczęściej chorują małe dzieci z obniżoną odpornością, oraz osoby w każdym wieku, które często stosują antybiotykoterapię. Zaburzony ekosystem flory bakteryjnej powoduje zwiększone ryzyko zachorowań o podłożu grzybiczym i to nie tylko w jamie ustnej. W przypadku grzybiczego zapalenia gardła, grzybica może objąć całą scianę gardła. Ponad 70% polulacji posiada na śluzówce drożdżaki Candida albicans, ale gdy równowaga flory bakteryjnej jest zachowana wówczas nie zagrażają nam.

Objawy

  • ból gardła
  • zaczerwienienie
  • bolesny, opuchnięty i czerwony język
  • biały nalot na migdałkach i na podniebieniu i na ścianie gardła

JAKIE BADANIA SIĘ WYKONUJE

  • badanie CRP – wykonując badanie poziomu CRP można zróżnicować podłoże infekcji bakteryjnej od wirusowej i uniknąć w ten sposób niepotrzebnej antybiotykoterapii. Test można wykonać w laboratorium lub w warunkach domowych (taki test do przygotowania w warunkach domowych jest dostępny w aptece cena 27 zł).
  • test PBHA – na wykrycie antygenu paciorkowca beta-hemilizującego z grupy A w laboratorium
  • wymaz z gardła – na wynik jednak należy poczekać kilka dni
  • test na obecność antygenu Streptococcus pyogenes w laboratorium

JAK CHRONIĆ SIĘ PRZED INFEKCJAMI GARDŁA

  • jod – pierwsze objawy niedobory jodu objawiają się charakterystyczną chrypką na skutek obrzęku strun głosowych, co utrudniać może wydobywanie głosu. uczucie przyduszania, dyskomfort przy połykaniu śliny, ból gardła. Niedobór tego pierwiastka prowadzi również do niedoczynności tarczycy.
  • cynk – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych.
  • witamina A – w organizmie pełni funkcje pierwszej linii obrony przeciwko zakażeniom bakteryjnym, wirusowym i pasożytniczym.
  • pożyteczne bakterie Streptococcus salivarius – zamieszkują w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym, chronią przed wtargnięciem patogenów.
  • witamina C – ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, wspomaga odporność organizmu.
  • witamina E – ma właściwości immunologiczne, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe, jej niedobór przyczynia się między innymi do rozpadu czerwonych krwinek (hemolizy).

Jod

Jod ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wspomaga odporność organizmu i jest naturalnym antybiotykiem.

Streptococcus salivarius

To szczep bakterii Gram dodatnich należących do grupy paciorkowców z grupy serologicznej K i stanowi florę bakteryjną jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Szczep ten jest naturalnym elementem flory bakteryjnej, zamieszkuje w noso-gardzieli, gdzie chroni gardło i jamę ustną przed wtargnięciem patogenów. Produkuje substancje przeciwbakteryjne, które zwalczają niepożądane bakterie. Dobroczynne bakterie są niszczone przez antybiotyki, stąd osoby często przyjmujące antybiotyki są narażone na niedobór tego i innych szczepów ponieważ antybiotyki niszczą zarówno dobre bakterie, jak i te złe. Zdecydowanie należy wybierać probiotyki (bez dodatków smakowych), które w swym składzie znajdują ten szczep bakterii, a najlepszą skuteczność osiągnie się, gdy przyjmiemy go bezpośrednio do ust (jeśli jest w kapsułce należy ją wysypać na łyżeczkę, wziąć do ust i ssać, smakuje jak mleko w proszku), warto przyjmować go na noc już po umyciu zębów aby bakteria osiadła w przestrzeni gardłowej i zamieszkała tam na dłużej. Na pewno na rynku jest wiele probiotyków, które zawierają szczep bakterii Streptococcus salivarius ale ja wybieram z firmy Puritan`s 10 szczepów bakterii – nigdy nas nie zawiódł, chroni nas również przed zachorowaniami na grypę jelitową.

Witamina A

Witamina A – ma zdolność namnażania się i różnicowania komórek nabłonka i tkanek: skóry, błon śluzowych (ust, jelit, dróg oddechowych – dojrzewanie płuc). Ma właściwości antynowotworowe, znajdziemy ją w maśle, tłuszczach zwierzęcych, tłustych serach, żółtku jaja, wątróbce czy pasztetach.

Beta karoten

Aktywuje prowitaminę A, jest aktywatorem odpowiedzi immunologicznej, pobudza aktywność komórek NK i proliferacji komórek B i T. Bogatym źródłem bata karotenu są owoce i warzywa o barwie żółtej, pomarańczowej, których w diecie nie powinno zabraknąć (soki marchwiowe, pomarańczowe, żółta papryka i inne owoce i warzywa o zbliżonej barwie).

Cynk

Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, wzmacnia odporność, stymuluje produkcje hormonu tymuliny (produkowanego w grasicy). Tymulina stymuluje produkcje białych krwinek (limfocytów), które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Cynk odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz błon śluzowych, utrzymuje odpowiedni poziom witaminy A, wspiera naturalne mechanizmy ochronne komórek organizmu. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. To właśnie na jego niedobór cierpią osoby podatne na infekcje.

Selen

Selen wspomaga układ odpornościowy, ma silne działanie przeciwzapalne, to jego niedobór przyczynia się do skłonności do infekcji. Jego odpowiednie stężenie w organizmie wspomaga walkę z drobnoustrojami (bakteriami, grzybami, wirusami).

Witamina C

Witamina C wspomaga leczenie chorób o podłożu wirusowym, wspomaga leczenie przeziębień i chorób grzybiczych dlatego nie może jej zabraknąć w codziennej diecie w okresie zwiększonej podatności na infekcje. Witamina C wspomaga odporność organizmu, wspomaga pracę wątroby w usuwaniu związków toksycznych z organizmu.

Witamina E

Witamina E – zmniejsza syntezę białka CRP, ma silne działanie przeciwzapalne, wpływa korzystnie na odpowiedź immunologiczną (aktywacja limfocytów pomocniczych Th i komórek NK), jej niedobór zwiększa podatność na infekcje. 

Mnie również przytrafiają się infekcje, kontakty z ludźmi w pracy, sklepie lub w innych miejscach publicznych stwarzają ryzyko zachorowania. W przypadku infekcji wykonuję zawsze test CRP w domu, jeśli nie jest dodatni leczę się domowymi sposobami i lekami przeciwwirusowymi. Wcześniej, gdy test CRP nie był dostępny w aptece, w pierwszej kolejności poddawałam się takiemu badaniu w laboratorium i oczekując na wynik szłam do lekarza. Jeśli lekarz przepisał mi antybiotyki wstrzymywałam się z ich przyjmowaniem do casu otrzymania wyniku CRP z laboratorium. W ten właśnie sposób udało mi się uniknąć antybiotyku przez 11 lat. Podobnie postępuję z maluchem, z wynikiem CRP udajmy się do lekarza i tak udało nam się przetrwać po dziś dzień bez antybiotyku. Jeśli boli mnie gardło w pierwszej kolejności sięgam po uzupełnienie jodu przyjmuję go w postaci spiruliny, alg lub dodaję do soku 12 kropli płynu Lugola, następnie przyjmuję 3 razy dziennie witaminę C. Na ból gardła stosuję cynk z selenem z Finclub, nie połykam tylko go ssam (nie smakuje dobrze ale działa!), rozgryzam również kapsułkę witaminy A i E (działają kojąco na błony śluzowe) ale nieodzowne są dla mnie olejki eteryczne, które nosze zawsze przy sobie (goździkowy i bergamota), stosuję je naprzemiennie doustnie po 2-3 krople – mają działanie przeciwzapalne, dezynfekujące i bardzo często udaje mi się zahamować rozwój infekcji w jeden dzień.

Absolutnie niezbędna jest witamina D, której suplement w postaci witaminy D3 jest niezbędny. W przypadku infekcji powinniśmy przyjmować ją w większych dawkach np. 1000 iU na każde 10 kg wagi to dawka podstawowa, a w przypadku infekcji warto przyjąć jej większe wartości wedle uznania (ja przyjmuję jednorazowo 20.000 iU rano i 20.000 iU wieczorem przy wadze 58 kg) szokująca dawka ma ogromną moc i potrafi zahamować rozwój infekcji na początkowym etapie choroby pod warunkiem, że zadziałamy bardzo szybko. Ważne jest utrzymanie poziomu witaminy D we krwi przez cały rok ponieważ chroni nas nie tylko przed infekcjami w okresie jesienno-zimowym ale jest niezbędna również dla utrzymania dobrego zdrowia psychicznego, zdrowej tarczycy, chroni przed cukrzycą, nowotworami i wieloma innymi dolegliwościami.

Witamina D – jej niedobór przyczynia się do powstawania częstych infekcji górnych dróg oddechowych, kataru i ogólnego spadku odporności. Należy ją suplementować od września do końca marca, gdyż w tym okresie nie jest możliwe pozyskanie jej ze słońca, a osoby nie przebywające na słońcu minimum 15 minut dziennie w godzinach od 10 do 15 z odsłoniętą minimum 18 % powierzchnią ciała (bez użycia kremów z filtrem) powinny suplementować tę witaminę przez cały rok.

Źródło: „Mikroskładniki Odżywcze” Uwe Ggröber Tuning Metaboliczny – Profilaktyka- Leczenie Słowa wstępne Bruce N. Ames, Abram Hoffer oraz Gerhard Uhlenbruck Redakcja wydania I polskiego Agnieszka Piwowar, www.wylecz.to.pl, www.medonet.pl.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »