BIALA HERBATA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE DLACZEGO WARTO JĄ PIĆ

Biała herbata pochodzi z Chin, gdzie dawniej była ona towarem luksusowym i nie była dostępna dla zwykłego ludu. Herbata ta jest napojem sporządzanym z pąków liściowych i młodych listków specjalnej odmiany herbaty chińskiej, które są zbierane wczesną wiosną. Ma bardzo delikatny smak i jasny słomkowy kolor, o białej herbacie i jej właściwościach mówi się bardzo rzadko zdecydowanie bardziej popularną jest herbata czarna lub zielona. Biała herbata jest najmniej przetworzoną herbatą przez co ma o wiele więcej cennych składników odżywczych aniżeli herbata zielona, w naparze z białej herbaty znajduje się o wiele antyoksydantów oraz innych cennych związków.

CO ZAWIERA W SOBIE BIAŁA HERBATA

  • antyoksydanty
  • saponiny
  • aminokwasy
  • fluor
  • mangan
  • przeciwutleniacze

JAK POWSTAJE BIAŁA HERBATA

Biała herbata powstaje ze zbieranych wiosną pąków liściowych krzewów herbacianych, które chroni się przed działaniem promieni słonecznych, by te nie produkowały chlorofilu, czyli popularnego zielonego barwnika. Poprzez brak słońca rozwijające się liście więdną, po czym stają się białą herbatą. Zebrane pąki poddawane są obróbce termicznej, dopiero potem suszeniu, a samo ogrzewanie parą wodną pąków służy neutralizacji znajdujących się w nich enzymów. Dość prosty proces produkcji i krótki okres zbioru białej herbaty przekładają się na wyjątkowe zabarwienie oraz delikatny smak i aromat.

WŁAŚCIWOŚCI BIAŁEJ HERBATY

  • poprawia wygląd skóry – biała herbata jest bogata w antyoksydanty, dzięki czemu jest dobrym środkiem pielęgnacyjnym, tak więc może być stosowana wewnętrznie jak i zewnętrznie. Dodatkowo zwiększyć odporność skóry na promieniowanie UV oraz przyspiesza regenerację i zwiększa odporność. Pomaga opóźnia procesy starzenia się skóry.
  • działa pobudzająco – gdyż zawiera prawie dwa razy więcej kofeiny niż zielona herbata i cztery razy więcej niż czarna. Ponadto wpływa korzystnie na koncentrację i pracę mózgu, nawadnia organizm oraz ma działanie antybakteryjne i antywirusowe.
  • działa antynowotworowo – biała herbata zawiera najwięcej ze wszystkich rodzajów herbat polifenoli, dzięki czemu wykazuje działanie antyoksydacyjne. Pozwala pozbyć się nadmiaru wolnych rodników z organizmu.

  • wpływa korzystnie na serce –  biała herbata pomaga obniżyć ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego. Badania przeprowadzone w tym zakresie wykazały, że regularne picie białej herbaty w ilości minimum dwóch filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca niemal o połowę.

  • dobra dla diabetyków – systematyczne picie białej herbaty pozwala uregulować poziom glukozy i insuliny we krwi oraz eliminuje uczucie pragnienia, które często daje się we znaki osobom chorującym na cukrzycę.
  • a ponadto biała herbata zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii, pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów podczas stosowania diety odchudzającej, działa przeciwzapalnie oraz wpływa korzystnie na układ kostny człowieka.

CENNE UWAGI

Picie zbyt dużych ilości białej herbaty albo przygotowywanie zbyt mocnych naparów i przyjmowanie ich na pusty żołądek może spowodować wzrost ilości garbników w organizmie, które są przyczyną podrażnień w błonie śluzowej, a znajdujące się w herbacie polifenole w zbyt dużym stężeniu zaburzają wchłanianie żelaza.

CIEKAWOSTKI

  • biała herbata została wynaleziona w Chinach między 960 a 1278 rokiem i przez wiele lat była produktem zakazanym dla zwykłej ludności.
  • herbata ta przez wieki uważana była za towar drogi i luksusowy, była cennym napojem serwowanym głównie na cesarskim dworze.
  • poza Chinami zdobywała ona popularność stopniowo od XIX wieku. Do dni dzisiejszych pozostaje towarem uznawanym za luksusowy.

JAK PARZYĆ BIAŁĄ HERBATĘ

Napar przygotowuje się w proporcji jedna łyżeczka liści białej herbaty zalać około 120 ml wody o temperaturze od 80oC do 90oC.Temperatura wody jest tutaj bardzo ważna gdyż zalewając listki wodą o zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperaturze napar nie będzie posiadał optymalnej ilości wartości odżywczych. Herbatę parzymy od 3 do 5 minut, dzięki czemu zachowujemy najlepsze wartości smakowe i unikalny aromat. Jeśli chcesz jednak zwiększyć moc herbacianego naparu należy dodać więcej suszu,lecz nie wydłużać czasu parzenia, ponieważ zbyt długie parzenie może przyczynić się do obniżenia walorów smakowych herbaty. Co ciekawe białą herbatę można parzyć wielokrotnie, ale każde kolejne parzenie należy wydłużyć o kilkadziesiąt sekund w stosunku do poprzedniego.

JAK PIĆ BIAŁĄ HERBATĘ

Najlepiej jest spożywać codziennie do 5 filiżanek herbaty w ciągu dnia, lecz nie przed snem, gdyż wypita na chwilę przed nim może powodować bezsenność, gdyż ma ona właściwości pobudzające. Podczas zakupu lepiej wybrać białą herbatę w postaci liści i pąków, gdyż jest lepsza jakościowo od tej w saszetkach. W Polsce 100 gram dobrej jakości białej herbaty kosztuje od 20 zł do ok. 100 zł.

RODZAJE BIAŁYCH HERBAT

  • white peony- napój z tych liści charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz wyrazistym smakiem.
  • song yang – ten rodzaj białej herbaty wyróżnia się delikatnym smakiem.
  • snowbud – jej smak przypomina prażone ziarno.
  • silver needle – ta odmiana białej herbaty ma najsilniejsze zdrowotne właściwości, a jej smak jest lekko słodki.

Źródło: diagnozujemy.pl, graymoka.pl, wikipedia.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »