BEZGLUTENOWY TORCIK ŚMIETANKOWY

Doskonały jako tort urodzinowy, idealny na wizytę rodziców lub przyjaciół, w sam raz na niedzielne popołudnie. Warto upiec bezglutenowy torcik śmietankowy aby osłodzić sobie życie tak pyszną bezglutenową słodkością – nie za często i pamiętaj aby nie zjeść całego naraz :)!. Oprócz kalorii jakie zawiera w sobie tort jest również bogaty w składniki mineralne takie, jak wapń, który odpowiada za zdrowe kości i zęby, magnez, który poprawia pamięć, koncentracje, potas, który podobnie jak magnez poprawia koncentracje, dotlenia mózg i jest niezbędnym elektrolitem. Ponadto:

Maliny bogactwo witamin: A, B, C, E, K oraz minerałów takich, jak : wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk.

Truskawki bogactwo witamin: A, B, C, E oraz minerałów takich, jak: wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, sód, cynk.

Jagody bogactwo witamin: A, beta karotenu, B, C, E oraz minerałów takich, jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, selen, miedź, mangan.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT

  • 250 g mąki (ciasta biszkoptowego bezglutenowego)
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Ubijaj jajka z cukrem mikserem przez około 5 minut, następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj całość. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyjmij od razu z tortownicy i odwróć do góry dnem. Gdy biszkopt się ostudzi przekrój go na trzy części.

SKŁADNIKI NA MASĘ

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 10 g żelatyny
  • 100 g cukru pudru
  • Świeże owoce do dekoracji (truskawki, jagody, maliny) opcjonalnie owoce mrożone lub z puszki
  • Czekolada deserowa lub gotowe wiórki czekoladowe
  • Opcjonalnie wiórki kokosowe

Żelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj przestudzoną żelatynę. Gotową masę przełóż przez każdą część biszkoptu, następnie pokryj wierzch i boki tortu. Za pomocą szprycy lub pergaminowego rękawa zrób na torcie rozetki ze śmietany. Boki tortu obsyp wiórkami czekoladowymi (potartą czekoladą na tarce o grubych oczkach lub gotowymi wiórkami). Wierzch tortu  udekoruj owocami według uznania.

Smacznego!

Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »