Kisiel śliwkowy jest to bardzo prosty i szybki przepis dla każdego, bo któż z nas nie lubi takiego deseru? Deser na bazie śliwek jest bogatym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wpływa kojąco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie. Śliwki jako jedne z nielicznych owoców, zawierają w sobie jednocześnie witaminę A oraz E, przez co uznawane są za cenne przeciwutleniacze, dodatkowo są źródłem potasu, który wspomaga naszą gospodarkę wodno-elekrolitową.
Tak więc zapraszam do zapoznania się z tym zdrowym i bezglutenowym przepisem.
SKŁADNIKI
- 150 gram śliwek
- 0,5 litra wody
- 3 łyżki cukru
- 30 gram mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Pół litra wody podziel na dwie szklanki. Jedną szklankę wody zagotuj, następnie wsyp do niej zmiksowane śliwki i cukier. Gotuj przez 10 minut. Drugą szklankę zimnej wody wymieszaj z mąką i wlej do gotowanych śliwek, ciągle mieszając. I gotowe. Kisiel możesz podawać na ciepło jak i na zimno. Możesz udekorować świeżymi cząstkami owoców, biszkoptami oraz ubitą śmietanką.
Smacznego!
Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą”.
Posted by Ola