BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY

SKŁADNIKI NA CHLEB GRYCZANY NIEWYRASTAJĄCY

  • 100 gram mąki gryczanej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów lub krojonych opcjonalnie 1 łyżeczka siemienia lnianego, sezamu, słonecznika lub pestek dyni (pestki dyni rozdrobnij, pokrój nożem)

Wszystkie składniki wymieszaj mikserem ciasto napowietrzy się i zapewni pulchność. Im dłużej będziesz ciasto miksować tym bardziej pulchny będzie chleb. Przełóż wyrobiony chleb do formy keksówki (wyłożonej papierem pergaminowym lub wysmarowanej tłuszczem obsypaną mąką) o wymiarach 26 x 10. Możesz użyć sylikonowej formy wtedy nie wymaga wykładania papieru ani smarowania. Przykryj formę folią aluminiową co zabezpieczy chleb przed nadmiernym wysuszeniem i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut na dolnej półce.

Chleb ten nie wyrasta jest kruchy. Do chlebów bezglutenowych trzeba się przyzwyczaić  dlatego możesz przepis zmodyfikować dodać do mąki 1 saszetkę suchych droższy a następne dodać wodę i zmiksować. Ciasto na drożdżach odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zanim trafi do piekarnika. Najlepsze chleby są na zakwasach ale przygotowanie pierwszego zajmuje kilka dni, kolejny chleb wypiekasz z odłożonego zakwasu po poprzednim wypieku.

Jeśli nie masz mąki gryczanej zmiel w młynku do kawy kaszę gryczaną paloną lub nie paloną każda z nich jest różna nada chlebkowi inny smak.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »