PRZYGOTOWANIE ZAKWASU NA CHLEB
Składniki
- 200 ml soku z kiszonych ogórków
- 100 g mąki gryczanej
- 20 g mąki z amarantusa
- 1 płaska łyżeczka cukru
Przygotowanie
Przygotuj zakwas na chleb 2- 3 dni wcześniej. Suche składniki włóż do szklanego naczynia lub słoja, zalej sokiem z kiszonych ogórków i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany zakwas przykryj gazą odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na okres 2-3 dni.
PRZYGOTOWANIE CHLEBA
Składniki
- 200 g mąki gryczanej
- 200 g wiórków kokosowych
- 20 g płatków gryczanych
- 80 g złotego siemienia lnianego zmielonego w młynku
- 20 g amarantusa ekspandowanego tak zwanego poppingu
- 1 łyżeczka soli
- Ciepła woda
Przygotowanie
Wsyp suche składniki do miski i wymieszaj, następnie dodaj całą zawartość przygotowanego 2-3 dni wcześniej zakwasu wymieszaj, następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę ciągle mieszając w ilości takiej by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Od razu odłóż część zakwasu na następny chleb (około 1 szklanki i przechowuj go w lodówce w szklanym zamkniętym naczyniu). Przełóż ciasto do keksówki o wymiarach 30 x 11 wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, możesz użyć keksówki sylikonowa (nie wymaga smarowania). Tak przygotowane ciasto odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 10- 12 godzin. Następnie nastaw piekarnik na temperaturę :
- 50 stopni i piecz chleb przez okres 15 minut,
- następnie zwiększ temperaturę pieczenia do 100 stopni i piecz chleb przez okres 15 minut
- następnie zwiększ temperaturę pieczenia do 190 stopni i piecz chleb przez 60 minut z funkcją termoobiegu.
Po upływie czasu pieczenia chleba uchyl piekarnik i pozostaw chleb jeszcze na 10 minut do wyrównania temperatury. Po upływie tego czasu wyjmij chleb z foremki na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Jeśli pieczesz chleb w pergaminie nie odrywaj papieru od razu odczekaj kilka minut.