Bezy są idealnym deserem na każdą porę roku. Warto osłodzić sobie tą smutną porę roku jaką jest jesień pysznym, słodkim i na dodatek bezglutenowym deserem. Jak wiadomo, jesień to okres gdy słońca jest coraz mniej, przez co doskwiera nam brak humoru i energii do życia, lecz łatwo możemy go poprawić dawką endorfin w postaci słodkiego, a jakże pożywnego deseru, szczególnie gdy dodamy do niego świeże i zdrowe owoce, które dadzą nam energicznego kopa w postaci witamin. Bazą do stworzenia samych bez są także białka jaj, w których to nie brakuje cennych minerałów takich jak wapń i magnez, czyli coś dobrego na kości i stres. W białku jaja znajduje się także dużo potasu, który odpowiada za dobrą pracę mięśni i koncentrację oraz sodu, który jest podstawowym elektrolitem organizmu i wraz z potasem odpowiada za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej.
SKŁADNIKI NA BEZY
- 6 białek
- 150 gram cukru
- 150 gram cukru pudru
- 23 gramy mąki ziemniaczanej
- Szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
Białka ubij na puszystą masę ze szczyptą proszku do pieczenia. Miksując na niskich obrotach dosypuj stopniowo cukier i ubijaj pianę, dopóki cukier się całkowicie rozpuści, a piana stanie się sztywna. Cukier puder wymieszaj z z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z ubitą pianą. Piekarnik nastaw na 100 stopni C, na termoobiegu. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia, a masę bezową przełóż do worka szprycy. Jeśli nie masz worka ze szprycą, masę bezową przełóż do czystej torebki śniadaniowej i odetnij z niej róg. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskaj bezy. Bezy susz w lekko uchylonym piekarniku zależnie od ich wielkości od 2 do 6 godzin.
SKŁADNIKI NA DODATKI
- 750 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 750 gram różnych owoców sezonowych
- Liście świeżej mięty do dekoracji
Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Owoce umyj i pokrój na cząstki. W pucharkach układami warstwami: bezy, owoce i ubitą śmietankę. Udekoruj listkami świeżej mięty.
Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych”
Posted by Ola