Ptysie to niezapomniany smak dzieciństwa, a jakże słodka z nich przekąska, niejeden z nas uwielbia zajadać się nimi, aż do dnia dzisiejszego. Przepis ten jest idealny dla każdego, a szczególnie dla osób będących na diecie bezglutenowej, więc można się nimi delektować bez żadnych obaw. Dodatkowo przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie do wykonania.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 100 ml wody
- 30 gram masła
- 100 gram mąki (ekstra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej)
- 2 jaja
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wodę zagotuj z masłem oraz szczyptą soli, po czym do zagotowanej wody wsyp mąkę i mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką, aż z ciasta utworzy się kula. Tak powstała masa powinna być gęsta i lśniąca. Gdy ciasto będzie gotowe, rondel zdejmij z ognia, po czym dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając ciasto mikserem. Gotowe ciasto przełóż do szprycy lub do rożka z pergaminu i wyciskaj na papier do pieczenia małe ptysie. Tak nałożone ptysie piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez około 10-15 minut. Przez pierwsze minuty nie wolno otwierać piecyka, gdyż ptysie mogą opaść. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gdy ptysie będą już ostudzone, przekrój je w poprzek i wypełnij bitą śmietaną. Na koniec możesz posypać ptysie cukrem pudrem.
Ptysie możesz również nadziewać wytrawnym farszem.
Do ptysi możesz dodawać dowolne świeże owoce.
Smacznego!
Źródło: Beata Połatyńska ” 120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą.”
Posted by Ola