BEZGLUTENOWE PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Ptysie to niezapomniany smak dzieciństwa, a jakże słodka z nich przekąska, niejeden z nas uwielbia zajadać się nimi, aż do dnia dzisiejszego. Przepis ten jest idealny dla każdego, a szczególnie dla osób będących na diecie bezglutenowej, więc można się nimi delektować bez żadnych obaw. Dodatkowo przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie do wykonania.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 100 ml wody
  • 30 gram masła
  • 100 gram mąki (ekstra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej)
  • 2 jaja
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Wodę zagotuj z masłem oraz szczyptą soli, po czym do zagotowanej wody wsyp mąkę i mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką, aż z ciasta utworzy się kula. Tak powstała masa powinna być gęsta i lśniąca. Gdy ciasto będzie gotowe, rondel zdejmij z ognia, po czym dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając ciasto mikserem. Gotowe ciasto przełóż do szprycy lub do rożka z pergaminu i wyciskaj na papier do pieczenia małe ptysie. Tak nałożone ptysie piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez około 10-15 minut. Przez pierwsze minuty nie wolno otwierać piecyka, gdyż ptysie mogą opaść. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gdy ptysie będą już ostudzone, przekrój je w poprzek i wypełnij bitą śmietaną. Na koniec możesz posypać ptysie cukrem pudrem.

Ptysie możesz również nadziewać wytrawnym farszem.

Do ptysi możesz dodawać dowolne świeże owoce.

 

Smacznego!

Źródło: Beata Połatyńska ” 120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą.”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »