BEZGLUTENOWE PIERNICZKI

Święta tuż tuż, to i więc idealny czas na pieczenie wszelakich kruchych ciasteczek oraz pierniczków. Poniżej przedstawiam wam przepis na bezglutenowe pierniczki, które sprawdzą się idealnie na święta dla osób nie mogących jeść glutenu jak i dla każdego domownika dużego i małego. Pieczenie pierniczków to dla wielu rodzin tradycja, a zapach który powstaje podczas ich pieczenia, przenosi nas już w ten cudowny okres świąteczny. Bezglutenowe pierniczki sprawdzą się na każdym świątecznym przyjęciu.

SKŁADNIKI

  • 450 g mąki (ekstra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej)
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 jajo

PRZYGOTOWANIE

350 gram mąki wymieszaj z sodą i przyprawą do piernika. Następnie dodaj cukier, miód, miękkie masło i jajo. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na jednolitą masę, po czym odstaw do lodówki, by ciasto stężało. Resztę mąki wysyp na stół i wgniatają ją w odstałe w lodówce ciasto, aż przestanie się kleić do ręki.  Jeśli ciasto nadal się klei, dosypuj mąkę bez obaw. Przygotuj papier do pieczenia, obsyp go mąką. Wałek również obsyp mąką i wałkuj ciasto partiami. W rozwałkowanym cieście wycinaj foremkami pierniczki, podnoś je za pomocą noża i układaj niezbyt gęsto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierniki piecz w temperaturze 180 stopni C, przez około 8 minut, do przyrumienienia się pierników.

Smacznego!

Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą.”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »