BEZGLUTENOWE MUFFINKI Z OWOCAMI

Muffinki – któż nie lubi tych małych, przepysznych babeczek ? A tym bardziej w wersji bezglutenowej i z dawką pysznych owoców pełnych witamin. Borówki, bo ich użyłam do wypieku muffinek to bogactwo witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Borówki dodatkowo zawierają w sobie składniki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor czyli te najbardziej niezbędne, do prawidłowego funkcjonowania organizmu, borówki to także bogactwo cynku, miedzi i manganu.

SKŁADNIKI

  • 160 g mąki (ekstra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej)
  • 2 jaja
  • 125 g cukru
  • 50 g oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 200 g borówek lub innych owoców

Jaja ubij z cukrem na puch, następnie ciągle ubijając, stopniowo dodawaj olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsyp borówki, wszystko delikatnie razem wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierowymi foremkami formy do pieczenia muffinek. Muffinki piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po ostudzeniu muffinki możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

DODATKOWE UWAGI

  • Jeśli chcesz aby Twoje muffinki były czekoladowe, odsyp z przepisu łyżkę mąki, a zamiast tego dodaj 1 łyżkę kakao.
  • Możesz też pokroić czekoladę w mniejsze kawałki i dodać do masy delikatnie mieszając.
  • Muffinki możesz zrobić z każdym rodzajem owoców (świeżych, z zalewy czy kompotu).
  • Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej możesz użyć mąki pszennej.
  • Możesz dekorować muffinki w dowolny sposób (cukrem pudrem, roztopioną czekoladą lub kremem i wisienką z syropu :)).
  • Jeden przepis w wielu odsłonach – to uniwersalny przepis, który może mieć wiele odsłon, wszystko zależy od tego, jakimi składnikami dysponujesz i jakiego smaku oczekujesz.

PRZEPIS NA KREM DO MUFFINEK

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 50 ml wrzącej wody
  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym kolorze

PRZYGOTOWANIE

Schłodzoną wcześniej w lodówce śmietanę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie 1 opakowanie galaretki z 50 ml gorącej wody. Letnią ale nie gorącą galaretkę zacznij wlewać stopniowo do bitej śmietany ubijając ją jeszcze do połącznie się składników. Jeśli dodasz zbyt ciepłą galaretkę krem może zrobić się bardziej rzadki, wówczas należy schłodzić go w lodówce, a gdy zgęstnieje wyjąć i miksować go jeszcze kilka minut. Przełóż krem do szprycy i dekoruj muffiny w dowolne wzory, następnie odstaw do schłodzenia.

Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »