BEZGLUTENOWE KOPYTKA Z GULASZEM

Kopytka z tego przepisu są idealną propozycją na obiad, zarówno dla osób, które nie mogą jeść glutenu, jak i dla każdej innej osoby oraz dzieci. W dodatku kopytka są proste i szybkie w przygotowaniu, ich proces robienia podobny jest do sporządzania klusek śląskich. Kopytka można jeść zarówno na słono jak i na słodko. Ja przedstawiam wam wersję z gulaszem z mięsa wieprzowego. Jedząc kopytka zapewnimy sobie sporą dawkę potasu, który znajduje się w ziemniakach, a także białko, znajdujące się w jajkach wraz magnezem i wapniem.

SKŁADNIKI NA KOPYTKA

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki (ekstra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej)
  • 2 jajka

Ziemniaki obierz, ugotuj, następnie utłucz lub przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajka i wyrób ciasto. Z ciasta uformuj wałek, następnie pokrój ukośnie na małe kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.

SKŁADNIKI NA GULASZ

  • 1 kg wieprzowiny na gulasz
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz, zioła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej sojowy do smażenia

Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki. Papryki umyj, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Cebule obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i szybko przesmaż mięso. Podlej odrobiną wody. Gdy mięso będzie rumiane, posól je, popieprz i posyp ziołami, następnie podlej odrobiną wody i duś przez 20 minut. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj paprykę, cebulę i zmiksowanego pomidora. Następnie jeszcze chwilę podduś. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/3 szklanki zimnej wody, wlej do gulaszu i doprowadź do wrzenia.
Smacznego!

Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą.”

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »