Brokuły to warzywa cenne i przede wszystkim bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają w sobie dużą ilość witaminy C, która wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy, a także witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok, witaminę B6, która pełni wiele ról, a między innymi odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, witaminę K zapewniającą prawidłową krzepliwość krwi, niacynę odpowiadającą za prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz kwas foliowy który przeciwdziała anemii i jest wskazany dla kobiet w okresie ciąży. Na dodatek brokuły są źródłem cennych składników mineralnych takich jak potas zapewniający dobrą koncentrację, wapń który wzmacnia nasze kości, żelazo które zapobiega niedokrwistości, fosfor który wraz z witaminą D odpowiada za nasze zdrowe i mocne kości, mangan zapewniający prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, magnez który pomaga koić nerwy i wzmacnia nasze mięśnie, cynk odpowiedzialny za dobrą kondycje naszych włosów, skóry oraz paznokci, selen który zapobiega rakowi prostaty, siarkę oraz sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Sam brokuł uzupełnia nasze całe zapotrzebowanie dzienne na jod w 100 gramach samego brokułu znajduje się go 15 mg, czyli 100% dziennego zapotrzebowania.Dodatkowo brokuły są niskokaloryczne, tak więc idealne dla osób odchudzających się i dbających o linię. Sama zupa brokułowa jest idealną bombą witaminową dla nas samych, jak i również dla dzieci.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ
- 2 litry rosołu lub wywaru mięsnego
- 2 małe brokuły
- 1,5 łyżki masła
- 2 żółtka
- Sól, pieprz
Brokuł podziel na różyczki, a następnie umyj. Wrzuć do wywaru i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj masło i żółtka. Tak ugotowaną zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sito i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z groszkiem ptysiowym. Możesz dodać również uprażone na suchej patelni orzeszki pinii.
SKŁADNIKI NA GROSZEK PTYSIOWY
- 100 ml wody
- 30 g masła
- 90 g mąki (ekstra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej)
- 2 jajka
- Szczypta soli
Wodę zagotuj z masłem i solą. Do gorącej wody wsyp energicznie mąkę i mieszaj drewnianą łyżką aż z ciasta utworzy się kula. Tak powstała masa powinna być lśniąca i gęsta. Następnie zdejmij rondel z ognia, dodaj jajka i wymieszaj ciasto mikserem. Ciasto przełóż do szprycy lub rożka z pergaminu, czy worka foliowego i wyciskaj na papier do pieczenia małe kuleczki. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez 6-7 minut.
Smacznego!
Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą”.
Posted by Ola