Bezglutenowa zapiekanka wegetariańska jest idealna dla każdego – dla osób będących na diecie wegetariańskiej mogących jeść nabiał, dla osób nie mogących jeść glutenu jak i dla każdego zdrowego człowieka stosującego podstawową dietę. Ta pyszna zapiekanka dostarczy nam wielu witamin, ze względu na zawartość warzyw, głównie witaminy C, a także sporą dawkę potasu. Jedząc ja dostarczysz organizmu niezbędnego białka, które jest potrzebne w codziennym funkcjonowaniu naszego organizmu. Zapiekanka jest idealną propozycją do podania zarówno na kolację jak i przekąskę podczas domowej imprezy, przede wszystkim jest szybka i prosta w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 3 pomidory
- 4 ziemniaki średnie
- 3 jajka
- 100 ml wody
- 250 g sera feta
- 50 g żółtego sera
- sól pieprz zioła
DODATKOWO DO FORMY
- masło
- bułka tarta bezglutenowa
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki i lekko obgotuj. Pomidory i cukinie pokrój w plasterki. Ser żółty zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep i wymieszaj z solą i pieprzem. Formę do pieczenia zapiekanki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Warzywa przekładaj na przemian w formie: cukinia, ziemniak, pomidor, tak by zakryły całą powierzchnię formy. Na warzywach połóż pokrojony w kostkę ser feta. Całość polej masą jajeczną, posyp ziołami oraz żółtym serem. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.
Smacznego!
Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą”.
Posted by Ola