BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WEGETARIAŃSKA Z FETĄ

Bezglutenowa zapiekanka wegetariańska jest idealna dla każdego – dla osób będących na diecie wegetariańskiej mogących jeść nabiał, dla osób nie mogących jeść glutenu jak i dla każdego zdrowego człowieka stosującego podstawową dietę. Ta pyszna zapiekanka dostarczy nam wielu witamin, ze względu na zawartość warzyw, głównie witaminy C, a także sporą dawkę potasu. Jedząc ja dostarczysz organizmu niezbędnego białka, które jest potrzebne w codziennym funkcjonowaniu naszego organizmu. Zapiekanka jest idealną propozycją do podania zarówno na kolację jak i przekąskę podczas domowej imprezy, przede wszystkim jest szybka i prosta w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 4 ziemniaki średnie
  • 3 jajka
  • 100 ml wody
  • 250 g sera feta
  • 50 g żółtego sera
  • sól pieprz zioła

DODATKOWO DO FORMY

  • masło
  • bułka tarta bezglutenowa

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki i lekko obgotuj. Pomidory i cukinie pokrój w plasterki. Ser żółty zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep i wymieszaj z solą i pieprzem. Formę do pieczenia zapiekanki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Warzywa przekładaj na przemian w formie: cukinia, ziemniak, pomidor, tak by zakryły całą powierzchnię formy. Na warzywach połóż pokrojony w kostkę ser feta. Całość polej masą jajeczną, posyp ziołami oraz żółtym serem. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.

Smacznego!

Źródło: Beata Połatyńska ”120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą”.

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »