BEZA PAVLOVA Z BITĄ ŚMIETANĄ I SOSEM MALIOWYM

Pavlowa to deser bezowy z bitą śmietaną udekorowany owocami, który przypisują sobie Australijczycy, którzy przygotowali go 1926 roku rosyjskiej primabalerinie Annie Pawłowej, przypisują go sobie również Nowozelandczycy, którzy tej samej tancerce w 1929 roku przygotowali ów tort. Beza jest to deser o nieziemskim smaku, który pokochałam po pierwszym kęsie. Dzisiaj przygotowałam tort Pavlova z bitą śmietaną i sosem malinowym, czyli idealny duet o obłędnym smaku. Pycha!

SKŁADNIKI NA BEZE

  • 6 białek średnich jajek (świeżych!)
  • szczypta soli
  • 300 gram cukru drobnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza grzanie góra dół.
  2. Przygotuj papier do pieczenia na którym narysuj okrąg (od np. blaszki bądź cyrkla) o średnicy około 22-24 cm
  3. Papier odwróć na drugą stronę
  4. Przygotuj sobie wszystkie składniki – odmierz cukier, przygotuj łyżkę mąki i cytryny
  5. Oddziel starannie białka od żółtek, tak aby do białka nie trafiła nawet odrobinka żółtka – najlepiej to robić nad jakąś osobną miską, tak aby w razie czego, żółtko nie trafiło do pozostałych rozdzielonych białek.
  6. Po oddzieleniu białka od żółtek zaczynamy ubijanie. Białka ubijaj ze szczyptą soli, początkowo na niskich obrotach miksera stopniowo zwiększając jej do maksimum.
  7. Gdy piana będzie sztywna, nadal miksując, dodawaj łyżka po łyżce cukier, za każdym razem miksując dokładnie kilka sekund, tak aby cukier dobrze wymieszał się z białkami.
  8. Na końcu dodaj sok z cytryny i mąkę – ja to zrobiłam już bez użycia miksera, najpierw dodając sok i dokładnie mieszając szpatułką, a następnie mąkę.
  9. Ubitą pianę nałóż na blaszkę wyłożoną papierem ( oczywiście  z drugiej strony papieru). W środku bezy zrób delikatne wgłębienie na bitą śmietanę. Brzegi bezy możesz ozdobić łyżką stołową, przeciągając ją po bezie od dołu do góry.
  10. Bezę wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni Celsjusza i piecz bezę przez 15 minut.
  11. Po tym czasie zmniejsz ponownie temperaturę piekarnika do 100 stopni Celsjusza i susz bezę przez 3 godziny.
  12. Po tym czasie wyłącz grzanie i zostaw bezę w środku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Drzwiczki piekarnika można delikatnie uchylić, wkładając w nie drewnianą łyżkę.
  13. Ostygnięta beze zdjąć z papieru do pieczenia i położyć najlepiej na paterę bądź płaski talerz.
  14. Bez powinna być chrupiąca, jasna z zewnątrz i miękka w środku.

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubj na sztywno, zaczynając od najniższych obrotów, stopniowo je zwiększając. Pod koniec miksowania dodawaj po łyżce cukru pudru. Śmietankę ubij dopiero po ostygnięciu bezy. Gotową bitą śmietanę nałóż do wgłębienia bezy.

SKŁADNIKI NA SOS MALINOWY

  • 125 g malin
  • 1-2 płaskie łyżki cukru

Maliny rozgnieść, wrzucić do garnka i dodać cukier. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Gorącym bądź zimnym sosem polewaj bezę.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »