BERBERYS POSPOLITY, WŁAŚCIWOŚCI, ZASTOSOWANIE

Berberys pospolity (Berberis vulgaris, inna nazwa berberys zwyczajny) jest krzewem osiągającym 3 metry, kwitnie w maju i czerwcu, oddaje owoce (jagody) o jajowatym, podłużnym kształcie, o cierpkim i kwaśnym smaku. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwpierwotniakowe i przeciwdepresyjne, ma zdolności nawet w zwalczaniu nowotworów. Już w średniowieczu wywar z berberysu był stosowany w leczeniu żółtaczki i malarii. Obniża poziom cukru we krwi zwiększając wydzielanie insuliny, działa wspomagająco na pracę wątroby, oczyszcza ją ze złogów cholesterolowych co ma działanie odchudzające, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, obniża tym samym poziom złego cholesterolu. Owoce w postaci przetworów (syropów, dżemów) są bogatym źródłem witaminy C, E i beta karotenu -należą do grupy karetonoidów spożywanie przetworów z owoców sprawdza się wspomagająco w leczeniu przeziębień i grypy. Należy stosować ją leczniczo w w/w dolegliwościach.

Kora i korzenie  – w zielarstwie wykorzystywane są jako naturalny antybiotyk. W leczeniu  Jednak nie należy go stosować ciągle bez przerw gdyż zwarta w berberysie berberyna odkłada się w tkankach wątroby, trzustki i serca i dotąd nie poznano czy dłuższe stosowanie nie ma skutku ubocznego. Wyciąg z kory i korzenia stosuje się:

  • W leczeniu zakażeń bakteryjnych ze względu na zawartość berberyny berberys ma silne działanie antybakteryjne (jest naturalnym antybiotykiem). Sprawdza się w leczeniu zakażeń bakterią gronkowca złocistego oraz bakterią H. pylori.
  • Wyciąg z kory i korzenia stosuje się leczeniu zakażeń pasożytami, wchodzi w skład leków przeciwpasożytniczych.

Owoce – to bogate źródło witaminy C, E, rutyny i flawonoidów, należą do grupy karetonoidów, w swym składzie mają pektyny, sole mineralne i beta karoten. Można przyrządzać z nich przetwory, soki, drzemy, nalewki, konfitury lub suszone owoce. Owoce i ich przetwory stosuje się:

  • Przy obniżonej odporności, owoce berberysu podnoszą odporność organizmu.
  • Wspomagająco w leczeniu nowotworów, dzięki zawartości witaminy C mają silne działanie zwalczania wolnych rodników i komórek nowotworowych.
  • Napar z owoców lub ich przetworów stosuje się do uzupełniania witaminy C
  • Stosowany do herbaty ma działanie przeciwgorączkowe.
  • Wspomagająco w leczeniu przeziębień, grypy i stanów zapalnych błon śluzowych.
  • W leczeniu zapalenia wątroby ze względu na zawartość witaminy C ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
  • W leczeniu kamicy żółciowej i kamieni nerkowych, zawartość witaminy C rozpuszcza kamienie.
  • Przy nieżycie pęcherzyka żółciowego, przy zaburzonym wydzielaniu żółci.
  • W zaburzeniach przemiany materii, przyspiesza proces przemiany materii działa nie silnie ale przeczyszczająco, obniża poziom złego cholesterolu i może być stosowany wspomagająco w procesie odchudzania.

Liście – Berberysu stosuje się jako napar a ten sprawdza się w problemach ze strony układu pokarmowego:

  • Wspomagająco w zaburzeniach trawienia, przy niedostatecznym  wytwarzaniu soków żółciowych, napar z liści działa żółciopędnie
  • Wspomagająco na pracę wątroby w leczeniu przewlekłego zapalenia wątroby
  • Napar z liści również stosuje się w leczeniu kamicy nerkowej
  • Wspomagająco w leczeniu braku łaknienia

ZASTOSOWANIE OWOCÓW BERBERYSU W KOSMETYCE

Owoce berberysu stosowane są w kosmetyce z przeznaczeniem do skóry trądzikowej, naczynkowej, dojrzałej i odwodnionej. Zawdzięcza to zawartości witaminy C i E), wspomaga regeneracje uszkodzonej skóry, gojenie się ran i oparzeń słonecznych. Bogactwo witaminy C i E zapewnia silne działanie przeciwstarzeniowe, odmładzające, wspomaga leczenie przebawień skóry. Posiada również właściwości bakteriobójcze w związku z czym wchodzi w skład kosmetyków dla cery trądzikowej.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »