Bataty to bulwy o innej nazwie wilec ziemniaczany pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej i są świetną alternatywą dla ziemniaków, są bogate w węglowodany o wolniejszym wchłanianiu dlatego posiadają niski indeks glikemiczny (50), spowalniają wchłanianie cukru w organizmie, regulują insulinooporność w związku z czym polecane są dla cukrzyków.
BATATY ŹRÓDŁEM CENNYCH SKŁADNIKÓW WITAMIN I MINERAŁÓW
- Zawierają polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne (wymiatają wolne rodniki).
- Są bogatym źródłem witamin takich jak A, B1,B2, B6, Beta karoten, C, E, K i kwasu foliowego.
- Zawierają NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i linolenowy)
- Są bogate w minerały takie jak : wapń, magnez, potas, selen, jod, siarka, żelazo.
- Zawierają niski indeks glikemiczny.
Bataty świetnie smakują pieczone lub grilowane w całości ze skórką dzięki czemu są bogate w żelazo, są świetnym zamiennikiem frytek, chipsów. Ze względu na swój słodki smak uwielbiają je dzieci, można z nich przyrządzać zupy, zapiekanki, lub dodawać je do sałatek.
PIECZONE ŁÓDKI Z BATATÓW
- 6-8 batatów
- Tymianek
- Sól himalajska lub morska
- Oliwa z pestek winogron (może być dowolna)
- Majeranek
Bataty umyj, pokrój w łódki, włóż do misy, dodaj oliwę oraz przyprawy i wymieszaj. Wyłóż bataty na blaszkę w odstępach i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Można spożywać je same, z dipem lub jako dodatek do mięs.
PRZEPIS NA DIP CZOSNKOWY
- 1 kubek dużego jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Koperek świeży lub suszony
Przełóż jogurt do miseczki dodaj przyprawy, wyciśnij czosnek przez praskę dodaj natkę pietruszki. Dip świetnie smakuje również jako dodatek do brokułów.
CHIPSY Z BATATÓW
Składniki
- 2 bataty
- Sól morska lub himalajska
- Słodka papryka w proszku opcjonalnie ostra papryka
- Olej rzepakowy lub inny
Umyte bataty pokrój w cienkie plastry o grubości około 2 milimetrów, przełóż do miski dodaj przyprawy, oliwę, dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blaszkę w odstępach i piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około 20-30 minut.
SAŁATKA Z GRILOWANYM BATATEM
Składniki
- 1 batat
- Oliwa
- Sól, pieprz
Sałatka
- Pomidor
- Oliwa z oliwek
- Oliwki czarne
- Kolendra
- Limonka
- Sól, pieprz
Umyj, obierz batat i przekrój wzdłuż na grubość około 1 cm, wysmaruj oliwą dopraw solą, pieprzem piecz w piekarniku w temp. 200 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut. Wyłóż serek ziarnisty oraz resztę składników wymieszanych z oliwą i przyprawami. Kompozycja sałaty może być dowolna.