BABKA CZEKOLADOWA Z CUKINII

Cukinia jest warzywem bogatym w witaminy A,B,C, K, beta karoten i minerały potas, wapń, magnez i żelazo. Młoda, mała cukinia nie wymaga obierania ze skórki, wówczas wystarczy tylko odciąć końce i wydrążyć z niej środek. Skórka cukinii jest bogatym źródłem luteiny, która ma pozytywny wpływ na oczy. Można z niej przyrządzać wiele potraw takich jak : zupy, leczo, smażyć jako krążki namoczone w rozkłóconym jajku i obtoczone w bułce tartej lub smażyć w krążkach przekładanych serem mozarella i plastrem pomidora. Można też ją dodać do zwykłych placków ziemniaczanych albo przygotować placki z niej samej a czemu by nie spróbować czegoś innego np. czekoladowej babki pysznie i zdrowo nawet dla niejadków, możesz ukryć w niej te doskonałe bogate w cenne składniki odżywcze warzywo. Zieloną skórkę widać zaraz po upieczeniu ale możesz też ją obrać przed potarciem na tarce (starta na małych oczkach jest niemalże niewidoczna).

SKŁADNIKI

  • 300 g gorzkiej czekolady lub 3 łyżki kakao (ja użyłam kakao)
  • 350 g cukinii startej na drobnych oczkach i odciśniętej z nadmiaru soku. Ja starłam na grubych oczkach,
  • 170 g cukru
  • 200 g mąki
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • Cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu i ostudzić. Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wystudzoną czekoladę lub kakao, startą odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać.  Wymieszaną masę przełożyć do keksówki i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

Porada :

Z podwójnej porcji możesz zrobić murzynek biało – czarny na blachę 25 x 20 cm z dodatkiem sera białego.

Przepis na masę serową: 1 kostka sera białego, 1 żółtko, 2 łyżki cukru, budyń waniliowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli użyjesz sera chudego masa może być zbyt sucha wówczas dodaj mleka by uzyskać konsystencje gęstej śmietany). Na wyłożone ciasto nakładaj łyżką ser. Piecz w temperaturze około 150 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »