ASHWAGANDHA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Ashwagandga znana również pod innymi nazwami (żeń-szeń indyjski, winter cherry czy witania ospała) jest krzewem z rodziny Solanaceae i wywodzi się z Indii, choć rozprzestrzeniła się na terenach Bangladeszu, Iranu, Pakistanu, Afganistanu, Sri Lanki a od niedawna uprawiana jest również w Afryce i południowo-wschodniej Europie, gdzie cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Roślina ashwagandhy osiąga 1,5 metra wysokości i ma pomarańczowe lub czerwone owoce (jagody) i żółto-zielone kwiaty. Znana jest sportowcom, chętnie po nią sięgają osoby dbające o formę, gdyż między innymi wpływa korzystnie na poprawę wydolności fizycznej organizmu i wzrost siły i masy mięśniowej.

ZAWIERA CENNE ZWIĄZKI

  • witanolidy – pochodne laktonu steroidowego witaferyny A, który ma działanie cytostatyczne (toksyczny wpływ na komórki nowotworowe). Witaferyna A ma działanie antynowotworowe szczególnie w nowotworach (prostaty, tarczycy, przewodu pokarmowego, czerniaka, białaczki limfatycznej), związek ten powoduje śmierć chorobowych komórek nowotworowych. Ponadto witanolidy działają przeciwbakteryjnie, antyseptycznie (odkażająco), uspokajająco na organizm, obniżają ciśnienie krwi.
  • glikowitanolidy – do której należą witanozydy i sitoindozydy, które działają odtruwająco na organizm, są silnymi przeciwutleniaczami.
  • adaptogeny – wpływają korzystnie na zwiększenie odporności na stres, wykazują działanie przeciwlękowe, przeciwdepresyjne i uspokajające.
  • beta-sitosterole – to organiczne związki należące do fitosteroli, wpływa na poprawę gospodarki lipidowej – hamuje wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, składnik ten jest pożądany jako naturalny „spalacz tłuszczu”.
  • kumaryny – posiadają wlaściwości przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
  • kwasy fenolowe – mają właściwości przeciwutleniające, chronią zatem przed chorobą Alzheimera, cukrzycą, chorobą Parkinsona, astmą oskrzelową, miażdżycą czy chorobami wirusowymi. Działają żółciopędnie, przeciwbakteryjnie (szczególnie przeciw bakteriom Gram-dodatnim) i antyseptycznie.
  • żelazo

DZIAŁANIE

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwnowotworowe
  • przeciwutleniające
  • przeciwstresowe – wspierają funkcjonowanie układu nerwowego
  • zwiększają wydolność umysłową – działa na poprawę pamięci i koncentracji
  • wzmacnia układ odpornościowy – zmniejsza podatność organizmu na infekcje
  • poprawia wydolność fizyczną organizmu – powoduje wzrost siły i masy mięśniowej dlatego jest dobrym suplementem dla sportowców
  • poprawia płodność i libido – zwiększa poziom testosteronu u mężczyzn, poprawia parametry nasienia
  • wpływa korzystnie na wzrost stężenia hemoglobiny i erytrocytów
  • wpływa korzystnie na podwyższone ciśnienie krwi
  • wpływa na obniżenie poziomu LDL – złego cholesterolu

DLA KOGO POLECANA JEST ASHWAGANDHA

  • dla sportowców
  • dla osób przemęczonych
  • dla osób ze słabą odpornością
  • dla osób narażonych na stres, ze skłonnością do depresji
  • dla osób starczych, które chcę poprawić pamięć i koncentrację
  • dla osób z niedoczynnością tarczycy

DLA KOGO NIE WSKAZANA JEST ASHWAGANDHA

  • dla kobiet w ciąży i karmiących
  • dla osób z nadczynnością tarczycy
  • dla osób przyjmujących leki: nasenne, znieczulające, uspokajające, przeciwpadaczkowe

MOŻLIWE SKUTKI UBOCZNE

  • pieczenie, swędzenie, zaczerwienienie skóry

JAK STOSOWAĆ ASHWAGANDHĘ

  • w postaci sproszkowanego korzenia – do przygotowania naparu, jogurtu lub smoothie
  • w postaci kapsułek zawierających wyciąg z tej rośliny

Źródło: gotuj w stylu eko.pl – jesień 2018

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »