ARTRETYZM DNA MOCZANOWA RZS PRZYCZYNY ZAPOBIEGANIE

Artretyzm nazywany inaczej dną moczanową lub skazą moczanową to choroba związana ze starzeniem się organizmu o identycznym podłożu co ostrogi, haluksy, RZS reumatoidalne zapalenie stawów, łokieć tenisisty a także bóle nadgarstków, kolan, łokci czy bioder. Dotyka osoby pomiędzy 40-60 rokiem życia. Za artretyzm odpowiedzialna jest chondrokalcynoza czyli odkładanie się kryształków fosforanu wapnia w chrząstkach stawowych. Kryształki fosforanu wapnia gromadząc się w stawach pochodzą z produktów przemiany materii ze związków o nazwie puryny i prowadzą do zwapnienia (chondrokalcynozy) powodując bóle stawów i problemy ruchowe.

Przyczyną odkładania się kryształków fosforanu wapnia w stawach jest dieta bogata w puryny. Zmiana nawyków żywieniowych jest bardzo trudna ale też bardzo skuteczna. Nie o to chodzi by wyeliminować z diety całkowicie pokarmy, które szkodzą ale o to by je ograniczyć, staraj się ograniczyć spożywanie mięsa czerwonego, zrezygnuj całkowicie podrobów, pasztetów, soi, soczewicy, drożdży do czasu uzyskania lepszego zdrowia zjadaj te produkty sporadycznie. Dokonuj oczyszczania kości i stawów 1 x w roku.

PRZYCZYNY ARTRETYZMU (DNY MOCZANOWEJ)

  • Dieta bogata w puryny
  • Nieprawidłowa dieta bogata w białko pochodzenia zwierzęcego (puryny)
  • Nieprawidłowa dieta bogata w białko pochodzenia zwierzęcego (puryny)
  • Nieprawidłowa dieta bogata w tłuszcze trans
  • Brak zachowanej równowagi kwasowo-zasadowej
  • Osłabiona praca nerek spowodowana obciążającą dietą, zbyt duża zawartość puryn w diecie przyczynia się do niedostatecznego usuwania tych związków przez nerki wraz z moczem co skutkuje wzrostem stężenia kwasu moczowego we krwi.
  • Dieta uboga w produkty zasadotwórcze takie, jak owoce, warzywa
  • Niedobór wapnia. Wapń jest niezbędny do utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo – zasadowej (prawidłowe pH śliny). Środowisko kwasowe, które stwarzają pokarmy kwasotwórcze zużywa zapasy tego pierwiastka.
  • Niedobór magnezu, który odpowiada za utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo – zasadowej, jest aktywatorem enzymów trawiennych. zatem im więcej produktów kwasowych w diecie tym większe zapotrzebowanie na .ten pierwiastek organizm wykazuje.
  • Witaminy C, której w ślinie jest więcej aniżeli w ludzkiej krwi, odpowiada za regulacje kwasowo- zasadową. Jest niezbędna do wchłaniania min. magnezu.

OBJAWY ARTRETYZMU (DNY MOCZANOWEJ)

Artretyzm to choroba stawów, której towarzyszy silny ból, opuchlizna, usztywnienie stawów. Ból jest narastający, objawia się przeważnie rano po przebudzeniu przy uruchamianiu stawów. Bólowi towarzyszą stany zapalne w obrębie stawów zajętych kryształkami fosforanu wapnia, gromadząc się w stawach prowadzą do zwapnienia (chondrokalcynozy), powodują bóle stawów i problemy ruchowe. Dzieje się tak dlatego, że nagromadzone kryształki fosforanu wapnia zmniejszają przestrzeń pomiędzy kośćmi tworzącymi staw co w konsekwencji podczas uruchomienia tworzy tarcie wywołując uporczywy ból. Długotrwale utrzymujący się taki stan może doprowadzić do uszkodzenia stawów. Chorzy na artretyzm cierpią na:

  • Bóle stawów stóp często stan zapalny zlokalizowany jest w okolicach dużego palca, pojawia się koślawy paluch (haluks)
  • Bóle stawów kolanowych
  • Bóle w okolicach barków
  • Bóle w okolicach stawów łokciowych nazywane (łokciem tenisisty)
  • Bóle stawów kręgosłupa
  • Bóle w okolicach stawów dłoni (palców), nadgarstków

Zmień nawyki żywieniowe, uzupełnij niedobory witamin i minerałów, dna moczanowa w świetle medycyny konwencjonalnej uznawana jest za chorobę nieuleczalną w związku z czym nieleczona prowadzi nie tylko do zwyrodnienia i uszkodzenia stawów ale także do kłębuszkowego zapalenia nerek, do ich niewydolności i do nieodwracalnych zmian w ich obrębie.

ARTRETYZMU (DNA MOCZANOWA) JAK SOBIE Z NIĄ RADZIĆ

  • W przypadku artretyzmu, by poprawić stan zdrowia należy rozpocząć od oczyszczania kości i stawów według Michała Tombaka. Definitywnie przeprowadź kuracje oczyszczania kości i stawów. Kuracja jest bardzo skuteczna, po przeprowadzeniu oczyszczania różnica będzie widoczna już po tygodniu.Przeprowadź oczyszczanie stawów według Michała Tombaka zgodnie z instrukcją zamieszczoną poniżej.
  • Rozpocznij przyjmowanie preparatu Yucca  500 mg 100 tabl. cena około 30 zł. Suplement ten zawiera saponiny, które mają właściwości oczyszczające, detoksykujące organizm, posiadają zdolność rozpuszczania nagromadzonych kryształków fosforanu wapnia i usuwania ich wraz z moczem. Już po tygodniu zauważysz poprawę zdrowia. Przeprowadź kuracje tak, jak zaleca producent 2 kapsułki 1-3 x na dobę. W przypadkach ostrego artretyzmu zaleca się stosowanie 2 x 3 / dobę.

  • Przyjmuj wapń z magnezem dobrej jakości. Wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek, im więcej cukru w diecie tym organizm wykazuje większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek, zaburzone wchłanianie wapnia wykazuje się przy niedoborach niezbędnych mu do wchłaniania witamin i minerałów. Oznacz we krwi poziom wapnia oraz witaminy D3 i przyjmuj suplementy tak długo aż parametry osiągną prawidłowe wartości. Wapń odkwasza organizm im więcej znajduje się w diecie produktów kwasowych (mięsa, cukrów i rafinowanych węglowodanów) tym organizm wykazuje większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Do czasu ustąpienia objawów nie pozyskuj wapnia z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Więcej o produktach bogatych w wapń oraz o jego suplementacji znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/wapn-wlasciwosci-i-zastosowanie-zrodla-wystepowania/
  • Przyjmuj witaminy i minerały niezbędne do wchłaniania wapnia a należą do nich: witamina D3, witaminę A, cynk, magnez, żelazo (dobrym źródłem żelaza jest spirulina).

  • Rozpocznij suplementację witaminy C z bioflawonoidów 3- 4 x 500 mg/ dobę w dawkach podzielonych. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, spowalnia tym samym proces starzenia się organizmu, odpowiada na wymiatanie wolnych rodników, które są efektem ubocznym przemiany materii. Pozwoli zmniejszyć stan zapalny w stawach oraz usunąć wraz z moczem kwas moczanowy. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nerek. Poprawia wchłanianie żelaza i magnezu.

  • Przyjmuj witaminy z grupy B w dawce 100 mg /dobę. Zawarta w nich witamina B4 pozwoli usunąć toksyny, zalegający tłuszcz z wątroby. Witamina B1, B6 jest niezbędna do wchłaniania magnezu (magnez niezbędny jest do wchłaniania wapnia) zawarty kwas foliowy wspomaga usuwanie kwasu moczowego.

  • Rozpocznij suplementacje kwasami omega 3. Jeśli masz oznaczony z krwi poziom złego i dobrego cholesterolu a ten dobry (HDL) jest poniżej normy 40 mg/dl rozpocznij suplementacje omega 3 w dawce nie mniejszej jak 1000 – 1400 mg. Poziom niskiego HDL skutkuje wzrostem triglicerydów we krwi, co jest zagrożeniem dla układu sercowo – naczyniowego. Kwasy omega mają silne działanie przeciwzapalne, jego suplementacja przynosi bardzo zadawalające efekty w RZS i dnie moczanowej.

  • Zwiększ dietę także o NNKT kwasy tłuszczowe omega 6,9, których źródłem są oleje (minimum 1 łyżka np. oliwy z oliwek codziennie). Oleje są bogatym źródłem witaminy E, która również ma silne działanie przeciwzapalne.
  • Pij herbatę z pokrzywy. Przyspieszy usuwanie produktów ubocznych przemiany materii wraz z moczem.
  • Pij soki z owoców i warzyw świeżo wyciskane. Pozwolą utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. W więcej o równowadze kwasowo-zasadowej znajdziesz tutaj: http://blessyou.pl/jak-zachowac-rownowage-kwasowo-zasadowa/
  • Rozpocznij suplementacje koenzymu Q10 w dawce 200 mg do uzupełnienia niedoborów a następnie zejdź do dawki 100 mg /dobę. Koenzym Q10 hamuje proces starzenia się organizmu (w tym także spowalnia proces starzenia się stawów). Jego wartość w organizmie diametralnie spada po 35-38 roku życia i niezbędna jest dożywotnia jego suplementacja.
  • Suplementacja witaminy E przynosi zadawalające efekty w profilaktyceprzewlekłe reumatoidalnego zapalenia stawów, ostrego zwyrodnienia stawów, zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa. Zaleca się przyjmowanie witaminy E w dawce 500 – 3000 IU na dobę. UWAGA!!! przy suplementacji witamina E nie powinno się przyjmować witaminy K2 ponieważ zmniejsza się krzepliwość krwi i występują tendencje do krwawień, opóźniony proces krzepnięcia krwi może również przyczynić się do występowania krwotoków z nosa. Zawsze suplementujemy albo witaminę E albo witaminę K2.
  • Unikaj produktów zawierających puryny a należą do nich: szpinak, groch, fasola, grzyby, bakłażany, owoce morza, mięso, nabiał, drożdże.
  • Unikaj alkoholu zwiększa stężenie kwasu moczowego i nasilając objawy choroby
  • Unikaj soli. Kryształki osadzające się w stawach zawierają związki sodu.
  • Unikaj tłuszczy nasyconych trans.
  • Unikaj cukru i rafinowanych węglowodanów.
  • Uzupełnij magnez. Najlepsze wchłanianie magnezu organizm wykazuje przez skórę. Dlatego wykonuj kąpiele magnezowe lub moczenie stóp z dodatkiem soli EPSOM lub chlorku magnezu (niecała szklanka soli na wannę wody). Podczas nieprawidłowej diety wysoko kwasowej bogatej w cukry, węglowodany rafinowane, mięso, nabiał organizm zużywa zapasy magnezu obierając je z kości i stawów powodując bóle, strzelanie stawów, strzykanie w krzyżu oraz bóle mięśniowe i bóle karku.
  • Rozpocznij suplementacje kwasu L- Asparaginowego do czasu ustąpienia objawów. Kwas asparaginowy (Acidum asparaticum) lub pod nazwą Asparagina to aminokwas, który w organizmie człowieka pełni funkcje neuroprzekaźnika, uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych, przemianach energetycznych syntezie puryn i mocznika. Jest dostępny w odżywkach proteinowych i suplementach aminokwasowych w połączeniu z magnezem (zaleca się przyjmowanie go w dawce dobowej 3-5 g).

  • Ból możesz załagodzić kąpielami w wodzie z sodą oczyszczoną. Pozwoli pozbyć się bólu stawów. Jednak nie traktuj tego sposobu jako wyłączne leczenie a jedynie wspomaganie. Kąpiel z dodatkiem sody jest leczeniem objawowym a nie przyczynowym.

bath-water-915589_1280

Świetnym sposobem na pozbycie się bólu w okolicach stóp, lub dłoni jest moczenie bolących partii ciała w misce z ciepłą wodą z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej. Ból powinien maleć natychmiast po zanurzeniu stóp, dłoni w wodzie. Moczenie w sodzie oczyszczonej stosuj wyłącznie, gdy cierpisz na ból. Pozostałe części ciała należy moczyć w wannie zwiększając dawkę sody i wody.

Do czasu poprawy stanu zdrowia zrezygnuj z mięsa, ryb, nabiałów głownie o dużej zawartości tłuszczu (masło, tłuste śmietany), słodyczy. Później wprowadź do diety chude mięso (kurczak, indyk) oraz chudy nabiał. Pilnuj diety, zjadaj mięso nie więcej jak 2 x w tygodniu a nabiały niech nie będą wyłącznym pożywieniem w ciągu dnia. Pamiętaj, że jeśli nie zmienisz nawyków żywieniowych problem będzie powracał.

OCZYSZCZANIE KOŚCI I STAWÓW WEDŁUG MICHAŁA TOMBAKA

bay-leaf-1049543_1920

Zastosuj kuracje oczyszczającą zgodnie z zaleceniem autora. Na czas przeprowadzania oczyszczania nie wolno spożywać produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, produkty czekoladowe, jaja, ryby) to ma znaczenie by proces oczyszczania przebiegał bardziej skutecznie. Oczyszczanie przeprowadza się przez 3 dni i za 7 dni powtarza się 3 dniową kuracje (moja sugestia najlepsze efekty uzyskasz, gdy zrezygnujesz ze spożywania zakazanych produktów na okres 14 dni). Wywar pij zgodnie ze wskazaniem małymi łyczkami przez okres 12 godzin (nie wolno wypić go na raz!.) Już w pierwszym tygodniu zauważysz różnice haluksy znacznie się zmniejszą.

1,2,3 dzień przygotuj wywar codziennie wieczorem. Zagotuj w rondlu 300 ml wody, wsyp 5 gram liścia laurowego (1 opakowanie 5 gramowe dostępne w sklepach), zamieszaj by liście się zanurzyły w wodzie, gotuj pod przykryciem 5 min, wyłącz gaz i pozostaw do rana. Rano przecedź wywar, przelej do buteleczki i pij małymi łyczkami co 15-20 min aż do wykończenia przez okres 12 godzin. To samo wykonaj w 2 i 3 dzień. Po 7 dniach czynność powtórz i stosuj wywar przez 3 dni.

KURACJA OCZYSZCZAJĄCA YUCCA NA ZLIKWIDOWANIE HALUKSÓW

Alternatywną metodą pozbycia się kryształków soli wapnia jest stosowanie preparatu zawierającego wyciąg z juki. Kuracja ta jest stosowana w medycynie w medycynie naturalnej, wspomagająco w leczeniu haluksów, ostróg, RZS, w artretyzmie. Przynosi bardzo zadawalające rezultaty, które można już odczuć po około 2 tygodniach, w bardziej zaawansowanych przypadkach trzeba dłużej poczekać na efektu. Wyciąg z yuki jest bogatym źródłem:

  • Antyoksydantów, które wzmacniają układ immunologiczny, neutralizują niekorzystne działanie wolnych rodników
  • Saponin , które mają działanie detoksykacyjne, przeciwzapalne i moczopędne
  • Enzymy, które rozpuszczają zalegające w jelitach trucizny a po ich oczyszczeniu przyczyniają się do oczyszczania kości i stawów.
  • Resweratrole, które opóźniają proces starzenia się

Stosuj preparat Yucca według zaleceń producenta. Profilaktycznie kuracja 1 x w roku zużyć całe opakowanie stosując 1 kapsułkę 1 x dziennie na czczo. Cena około 30 zł, preparat dostępny w internecie i na aukcjach internetowych.

STOSUJ DIETĘ UBOGĄ W PURYNY

Puryny to naturalne związki chemiczne wchodzące w skład jądra komórkowego, występują naturalnie w produktach żywnościowych zawierających białko roślinne jak i zwierzęce. Pokarmy wysokobiałkowe zawierają więcej puryn a pokarmy niskobiałkowe zawierają ich mniej. Puryny, które dostają się do organizmu zostają przetwarzane do kwasu moczowego (związku rozpuszczalnego w wodzie), który zostaje wydalany wraz z moczem. Jednak nadmiar tego związku, jednocześnie przy osłabionej pracy nerek powoduje odkładanie się kwasu moczowego w nerkach, stawach w postaci soli wapnia. Poniżej przedstawiam tabelę zawierającą wykaz pokarmów z zawartością puryn na 100 g produktu (źródło www.zasadyżywienia.pl).

PRODUKTY ZAWIERAJĄCE NAJWIĘCEJ PURYN

  • Cielęcina nerkówka 1260 mg / 100 g produktu
  • Szprotki wędzone 804 mg / 100 g produktu
  • Drożdże 680 mg / 100 g produktu
  • Wątróbka wołowa 554 mg / 100 g produktu
  • Wątróbka wieprzowa 515 mg / 100 g produktu
  • Wątróbka wieprzowa 550 mg / 100 g produktu
  • Sardynki 345 mg / 100 g produktu
  • Wieprzowina nerki 334 mg / 100 g produktu
  • Pstrąg 297 mg / 100 g produktu
  • Tuńczyk 257 mg / 100 g produktu
  • Kminek 240 mg 100 g produktu
  • Rabarbar 212 mg / 100 g produktu
  • Śledź 210 mg / 100 g produktu
  • Soja sucha 192 mg / 100 g produktu
  • Pierś kurczaka ze skórą 175 mg / 100 g produktu
  • Łosoś 170 mg / 100 g produktu
  • Mak 170 mg / 100 g produktu
  • Gęś 165 mg / 100 g produktu
  • Okoń 160 mg / 100 g produktu
  • Golonka wieprzowa 160 mg / 100 g produktu
  • Szynka wieprzowa 160 mg / 100 g produktu
  • Indyk ze skórą 150 mg / 100 g produktu
  • Łopatka cielęca 150 mg / 100 g produktu
  • Kasza jaglana 150 mg / 100 g produktu
  • Kasza gryczana 149 mg / 100 g produktu
  • Jagnięcina 140 mg / 100 g produktu
  • Kaczka 138 mg / 100 produktu
  • Soczewica 127 mg / 100 g produktu
  • Noga z kurczaka ze skórą 110 mg / 100 g produktu
  • Polędwica wołowa 110 / 100 g produktu
  • Rodzynki 108 mg / 100 g produktu
  • Musztarda 100 mg / 100 g produktu
  • Owies 100 mg / 100 g produktu
  • Jęczmień 96 mg / 100 g produktu
  • Borowik szlachetny 92 mg / 100 g produktu
  • Frankfuterki 92 mg / 100 g produktu
  • Mąka pszenna typ 1700 84 mg / 100 g produktu
  • Mąka razowa 84 / 100 g produktu
  • Brokuły 81 mg / 100 g produktu
  • Orzechy ziemne 80 mg / 100 g produktu
  • Por 74 mg / 100 g produktu
  • Morele suszone 73 mg / 100 g produktu
  • Mąka ryżowa 72 mg / 100 g produktu
  • Kakao w proszku 71 mg / 100 g produktu
  • Szczypiorek 67 mg / 100 g produktu
  • Płatki kukurydziane 64 mg / 100 g produktu
  • Śliwki suszone 64 mg / 100 g produktu
  • Figi suszone 64 mg / 100 g produktu
  • Sezam 63 mg / 100 g produktu
  • Czekolada mleczna 60 mg / 100 g produktu
  • Jabłko suszone 60 mg / 100 g produktu
  • Ketchup 60 mg 100 g produktu
  • Pieczarki 58 mg / 100 g produktu
  • Natka pietruszki 57 mg / 100 g produktu
  • Banan 57 mg / 100 g produktu
  • Szpinak 57 mg / 100 g produktu
  • Szczaw 55 mg / 100 g produktu
  • Papryka zielona 55 mg / 100 g produktu
  • Chleb razowy 50 mg / 100 g produktu
  • Bazylia 50 mg 100 g produktu
  • Chleb żytni 45 mg / 100 g produktu
  • Nasiona słonecznika 43 mg / 100 g produktu
  • Chleb pszenny 40 mg / 100 g produktu
  • Roszponka 38 mg / 100 g produktu
  • Migdały 37 mg / 100 g produktu
  • Orzechy laskowe 37 mg / 100 g produktu
  • Melon 33 mg / 100 g produktu
  • Orzechy laskowe 37 mg / 100 g produktu
  • Ser Feta 30 mg / 100 g produktu
  • Seler 30 mg / 100 g produktu
  • Orzechy włoskie 27 mg / 100 g produktu
  • Winogrona 27 mg / 100 g produktu
  • Czekolada gorzka 26 / 100 g produktu
  • Piwo jasne 24 mg / 100 g produktu
  • Szparagi 24 mg / 100 g produktu
  • Bułka kajzerka 22 mg / 100 g produktu
  • Brzoskwinia 21 mg / 100 g produktu
  • Orzechy brazylijskie 22 mg / 100 g produktu
  • Jagody 20 mg / 100 g produktu
  • Morele 20 mg / 100 g produktu
  • Arbuz 19 mg / 100 g produktu
  • Kiwi 19 mg / 100 g produktu
  • Pomarańcza 19 mg / 100 g produktu
  • Maliny 18 mg / 100 g produktu
  • Cytryna 17 mg / 100 g produktu
  • Ziemniaki 16 mg / 100 g produktu
  • Ser Gouda 16 mg / 100 g produktu
  • Papryka czerwona 15 mg / 100 g produktu
  • Rzodkiewka 15 mg / 100 g produktu
  • Grejpfrut 15 mg / 100 g produktu
  • Jeżyna 15 mg / 100 g produktu
  • Chleb biały pszenny 14 mg / 100 g produktu
  • Sałata 14 mg / 100 g produktu
  • Jabłko 14 mg / 100 g produktu
  • Żurawina 13 mg / 100 g produktu
  • Sok pomarańczowy 12 mg / 100 g produktu
  • Gruszka 12 mg / 100 g produktu
  • Sok jabłkowy 12 mg / 100 g produktu
  • Pomidory 11 mg / 100 g produktu
  • Ser parmezan 10 mg / 100 g produktu
  • Sok grejpfrutowy 10 mg / 100 g produktu
  • Ser Mozarella 10 mg / 100 g produktu
  • Piwo pszeniczne 10 mg / 100 g produktu
  • Mleko, mleko zsiadłe 8 mg / 100 g produktu
  • Jogurt 3,5 % tłuszczu 8 mg / 100 g produktu
  • Ogórek korniszony 8 mg / 100 g produktu
  • Ser Brie 7 mg / 100 g produktu
  • Ogórki 7 mg / 100 g produktu
  • Sery pleśniowe 7 mg / 100 g produktu
  • Całe jajko 6 mg / 100 g produktu
  • Sok pomidorowy 5 mg / 100 g produktu
  • Sok z marchwi 5 mg / 100 g produktu
  • Syrop klonowy 5 mg 100 g produktu
  • Majonez 1 mg 100 g produktu
  • Szampan, wino, wódka 0 mg / 100 g produktu
  • Cukier 0 mg 100 g produktu
  • Masło, margaryny 0 mg 100 g produktu
  • Oleje roślinne 0 mg 100 g produktu
  • Miód 0 mg 100 g produktu

Źródło: Michał Tombak „Czy można żyć 150 lat” ,www.zasadyżywienia.pl

Udostępnij!

  1. Monika
    Czerwiec 9, 2017

    U mnie póki co bardzo dokuczliwe bóle reumatyczne się pojawiły. Próbowałam wielu już różnych specyfików na te moje nieszczęsne kolana i bark, ale dopiero przez ziołowy balsam reumatyczny widzę różnicę. Siostrzenica kiedyś mi poleciła taki fajny sklep zielarski nowoczesnezioła i tam znalazłam kilka fajnych suplementów, w tym ten balsam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »