ANANAS WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Ananas jadalny jest to roślina o charakterystycznym wyglądzie, której częścią jadalną jest owoc. Masa ananasa może dojść do 5 kg, a sam miąższ okrywa łupina. Owoce ananasa dojrzewają porą letnią. Ananas w stanie naturalnym występuje w Ameryce Południowej, zaś do głównych producentów należą Brazylia, Meksyk, Hawaje i Filipiny, ale jest także uprawiany na Kostaryce, Dominikanie czy Tajlandii. Do Europy został sprowadzony z pomocą Krzysztofa Kolumba, który odkrył go na jednej z karaibskich wysp. Amerykańskim kupcom owoc przypominał skrzyżowanie sosny ( ang. pine) i jabłka (ang. apple), skąd angielska nazwa wynikająca z połączenia owych słów. Co ciekawe ananas rośnie na stosunkowo niskich krzakach.

Ananas od lat jest dość znany w środowisku medycyny niekonwencjonalnej, lecz dopiero od kilkudziesięciu lat lecznicze właściwości ananasa są wykorzystywane również przez lekarzy, a to głównie dzięki bromelainie czyli grupie enzymów, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odchudzające. To dzięki bromelainie ananas zawdzięcza swój specyficzny, ale dory smak.

ANANAS JEST BOGATYM ŹRÓDŁEM WITAMIN I MINERAŁÓW TAKICH JAK

  • witamina C
  • witaminę B6
  • niacynę
  • witamina A
  • potas
  • wapń
  • magnez

ANANAS JEST BOGATY W CENNY ZWIĄZEK

  • bromelinę – jest to enzym proteolityczny, tzn. rozkładający białka do aminokwasów. Ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki którym to ananas jest tak dobry dla naszego organizmu. Ma ona miedzy innymi właściwości przeciwzapalne oraz przeciwobrzękowe.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

  • przeciwbólowe
  • przeciwzapalne
  • przeciwnowotworowe
  • przeciwzakrzepowe
  • odpornościowe
  • odkażające
  • przeciwobrzękowe

ZASTOSOWANIE ANANASA

  • wspomaganie układu odpornościowego -100 g ananasa zawiera  aż 48 mg witaminy C, co zaspokaja 80% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Witamina C jest również podstawowym antyoksydantem organizmu, który broni komórki ciała przed wolnymi rodnikami.
  • stosowany przy infekcjach układu oddechowego, a wszystko za sprawą bromelainy, która łagodzi infekcje układu oddechowego. Płukanie gardła świeżym sokiem z ananasa łagodzi kaszel, sama zaś bromelaina zmniejsza gęstość śluzu, dzięki czemu może okazać się skutecznym lekiem na astmę oraz przewlekłe zapalenie oskrzeli.

  • wspomaga pracę układu pokarmowego – bromelaina posiada kolejną właściwość dzięki której rozkłada białka do polipeptydów co powoduje szybsze ich trawienie oraz usprawnia i przyśpiesza proces trawienia, dlatego też spożywanie ananasa polecane jest przy niestrawności i słabym wydzielaniu soków żołądkowych. Bromelaina może również zapobiegać zaparciom i wzdęciom. Warunkiem takiego działania bromelainy jest jedzenie ananasa na surowo.
  • idealny na rany – dzięki bromelainie, która wspomaga gojenie się ran, także tych oparzeniowych i pooperacyjnych oraz działa na nie odkażająco. Wystarczy przyłożyć plaster surowego ananasa na ranę i przytrzymać dłuższą chwilę.
  • pomocny przy zapobieganie osteoporozie – gdyż jest on źródłem manganu, żelaza i miedzi, czuli  pierwiastków, które odpowiadają za dobrą kondycję kości. Mangan ułatwia przyswajanie wapnia przez organizm oraz jego wchłanianie się w tkankę kostną, natomiast żelazo zapobiega łamliwości kości, a miedź odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu. Dlatego też ananas, chroniąc kości, pomaga przy tym zapobiegać osteoporozie.
  • łagodzi stany zapalne – a wszystko za sprawą bromelainy,dlatego też z powodzeniem jest wykorzystywana w medycynie sportowej, w celu leczenia obrzęków pourazowych, głównie stanów zapalnych stawów.
  • łagodzi dolegliwości bólowe – dzięki bromelainie, która działa przeciwbólowo poprzez hamowanie procesu syntezy prostaglandyn prozapalnych, które wywołują ból. Jak twierdzą poszczególni naukowcy, bromelaina wykazuje właściwości podobne do przeciwbólowych niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

  • chroni oczy – ananas bardzo korzystnie wpływa na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami związanymi z wiekiem, głównie za sprawą witaminy A. Udowodniono, że codzienne jedzenie ananasa znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.
  • zapobiega powstawaniu zakrzepów dzięki bromelainie, która działa przeciwzakrzepowo, ponieważ zapobiega sklejaniu się płytek krwi i rozpuszcza już powstałe zakrzepy, dzięki czemu działa zapobiegawczo przed chorobą wieńcową czy zakrzepowemu zapaleniu żył.
  • Owoce ananasa cenione są w peelingach enzymatycznych, gdyż bromelina pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podrażnienia skóry

PO CZYM POZNAĆ DOBREGO ANANASA

Świeży i dojrzały ananas odznacza się charakterystycznym, silnym i słodkim zapachem, głównie przy koronie. Dodatkowo powinien być nieobity, bez miękkich miejsc, a jego skórka powinna być złotawożółta. Ważna jest także waga ananasa, bo im większa, to oznacza to, że owoc ma mięsisty, soczysty miąższ. A jak wybrać ten odpowiednio dojrzały? pociągnij lekko jeden liść znajdujący się na czubku ananasa jeśli z lekkością da się go wyciągnąć to znak, że ananas jest odpowiednio dojrzały, soczysty i słodki idealny do spożycia.

CENNE UWAGI

  • Osoby, które mają alergię na pszenicę, seler, marchew, koper włoski czy pyłki traw, mogą być uczulone również na bromelainę zawartą w ananasie. Dlatego alergicy, a także osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, nadkwaśność, osoby zmagające się z chorobami wątroby i nerek, nie powinny jeść owocu i pić soku z ananasa.
  • Ananas jest bogatym źródłem cukrów prostych, których nadmiar może odkłada się w tkance tłuszczowej, dlatego też powinniśmy go zjeść w pierwszej połowie dnia, by nasz organizm miał szanse na ich spalenie.
  • Badania naukowe dowiodły, że bromelaina wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, zwłaszcza z antybiotykami, a szczególnie tetracykliną oraz amoksycyliną, a także lekami przeciwzakrzepowymi i uspokajającymi. Świeży ananas zjedzony jednocześnie z tymi lekami może zwiększyć wchłanianie przez organizm substancji czynnych zawartych w antybiotyku, tym samym potęgując ich działanie.
  • Ananasa  można wyhodować w domu w doniczce – jako roślinę uprawną. Wystarczy dysponować jego koroną, pozbawioną liści. Tak przygotowaną sadzonkę po paru dniach można włożyć do doniczki z ziemią i trzymać w miejscu bardzo dobrze nasłonecznionym, podlewając ją od czasu do czasu. Należy mieć na uwadze to by jej nie przelać, gdyż ananas nie lubi zbyt dużej ilości wody. Po około roku ananas powinien zakwitnąć. Sadzone może być potrzebny wspomagacz w postaci jabłek, które wydzielając substancje lotne, stymulują ananasa do kwitnięcia.
  • Osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy nie powinny jeść niedojrzałych ananasów ze względu na ich działanie zakwaszające.

OCZYSZCZAJĄCY KOKTAJL Z ANANASA

  • pół szklanki wody
  • pół szklanki świeżego soku z ananasa

Całość wymieszaj i pij raz dziennie. Ananas ma świetne właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a ten koktajl pity codziennie pomoże nam się ich pozbyć.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA SUROWEGO ANANASA W 100 GRAMACH

  • wartość energetyczna 50 kcal/ 100 gram
  • białko 0,54 g/ 100 gram
  • tłuszcz 0,12 g/ 100 gram
  • węglowodany 13,12 g/ 100 gram
  • błonnik 1,4 g/ 100 gram
  • witamina C 47,8 mg/ 100 gram
  • tiamina 0,079 mg/ 100 gram
  • ryboflawina 0,032 mg/ 100 gram
  • niacyna 0,5 mg/ 100 gram
  • witamina B6 0,112 mg/ 100 gram
  • kwas foliowy 18 µg / 100 gram
  • witamina A 58 IU/ 100 gram
  • witamina E 0,02 mg/ 100 gram
  • witamina K 0,7 µg/ 100 gram
  • wapń 13 mg/ 100 gram
  • żelazo 0,29 mg/100 gram
  • magnez 12 mg/ 100 gram
  • fosfor 8 mg / 100 gram
  • potas 109 mg/ 100 gram
  • cynk 0,12 mg/ 100 gram

Źródło: vitalia.pl, poradnikzdrowie.pl, sklep.auraherbals.pl

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »