Afty- to owrzodzenia występujące na błonie śluzowej jamy ustnej, warg lub języka.
PRZYCZYNY POWSTAWANIA AFT
- Brak utrzymanej równowagi kwasowo-zasadowej (dieta bogata w węglowodany, produkty pochodzenia zwierzęcego mięso i nabiał) jednocześnie przy diecie ubogiej w produkty zasadowe (owoce, warzywa).
- Grzybica przewodu pokarmowego
- Niedobór witaminy B5 (kwasu pantotenowego).
ZAPOBIEGANIE
- Dbaj o utrzymanie równowagi kwasowo- zasadowej, wzbogać dietę w pokarmy zasadotwórcze. Więcej o diecie zasadowej znajdziesz tutaj: https://blessyou.pl/?p=961
- Wzbogać dietę o soki warzywne, owocowe i mieszane w takiej postaci będziesz w stanie spożyć więcej porcji surowych warzyw i owoców.
- Przyjmuj probiotyki w postaci kapsułek lub soku z kiszonej kapusty (około 3/4 szklanki na dobę). Odpowiednia ilość dobrych bakterii w jelitach chroni przed zakwaszeniem organizmu, grzybicą układu pokarmowego.
- Zjadaj garść pestek dyni codziennie (podprażone na suchej patelni są bardziej przyswajalne) możesz też mielić je i dodawać do potraw lub koktajli.
- Częste infekcje aftami świadczą najprawdopodobniej o kandydozie (drożdżycy) czyli grzybicy przewodu pokarmowego dlatego przeprowadź oczyszczanie przewodu pokarmowego za pomocą preparatu Parazyt. Stosuje się go według instrukcji zawartej na opakowaniu przez 7 dni rano na czczo i wieczorem przed snem, następnie 7 dni przerwy, podczas której zaleca się picie herbaty z szałwii lekarskiej a następnie ponowne przyjmowanie preparatu rzez 7 dni 2 x dziennie.
JAK ŁAGODZIĆ BÓL I PRZYSPIESZYĆ PROCES GOJENIA SIĘ AFTY
- Do złagodzenia bólu wspomagająco i przeciwbólowo przyda się pędzlowanie afty preparatem Dentosept A (dostępny w aptece).
- Olejek bergamota lub olejek z drzewa herbacianego mają działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przyspieszające gojenie się ran. Mogą być stosowane bezpośrednio na ranę.
- Uzupełnij dietę w witaminę B5 bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych.
- Uzupełnij dietę w witamina B12 przyspiesza proces gojenia się aft, niezbędne jej do wchłaniania są: witamina A, C, B1, B6, kwas foliowy i potas. Dobrej jakości kompleks witamin z grupy B zawiera je wszystkie wraz z kwasem foliowym. Potas należy uzupełniać dietą bogate w potas są (figi suszone, morele suszone, kakao 16%, rodzynki).
- Uzupełnij witaminę C z bioflawonoidów stosuj ją 2-3 x 500 mg/ dobę, z uwagi na kwasowość soków musisz przyjmować witaminę C w tabletkach do całkowitego wygojenia się afty a następnie wprowadzić do diety świeżo wyciskane soki.
- Do czasu ustąpienia objawów unikaj, cytrusów, soli, pikantnych przypraw oraz produktów kwasowych.
- Najszybszy powrót do równowagi jelitowej przywróci suplementacja probiotyków w solidnej dawce oraz wprowadzenie do diety soków warzywnych a po wygojeniu się afty także owocowych lub mieszanych.
- Do czasu zagojenia się afty wyeliminuj z diety produkty mleczne, mięsne, cukier i alkohol.
- Przyjmuj witaminę A, ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych i chroni je przed uszkodzeniem.
- Przyjmuj witaminę E, ma właściwości ochronne dla warstwy lipidowej skóry.
- Przyjmuj suplement cynku, ma działanie przeciwzapalne, jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych, ma działanie przeciwgrzybicze jest niezbędny do prawidłowego utrzymanie witaminy A. Po wygojeniu się afty spożywaj go w postaci pestek dyni.
- Uzupełnij magnez jest niezbędny do wyrównania równowagi kwasowo-zasadowej.
- Uzupełnij wapń (ze skorupek jaj lub z muszli ostryg) przyjmuj go do czasu zagojenia się ran. Jest niezbędny do odkwaszenia organizmu.
JAK PRZYGOTOWAĆ PROSZEK WAPNIOWY ZE SKORUPEK JAJ
Wapń ze skorupek jaj można przygotować w domu wystarczy wygotować je przez około 10 minut, odcedzić, wyłożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza na 10 minut. Gdy skorupki będą suche należy je zmielić w młynku do kawy na drobno i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku Zaleca się przyjmowanie 1 x dziennie 3/4 łyżeczki.