3BIT CZYLI SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA

Ciasto 3BIT jest niebiańsko smaczne, a na dodatek szybkie i łatwe do przyrządzenia i nie wymaga pieczenia. Ciasto sprawdzi się na każdej imprezie, na spotkaniu rodzinnym czy na spokojną niedzielę, kiedy to większość z nas lubi upichcić co nie co w kuchni. Połączenie masy kajmakowej z budyniem i bitą śmietaną oraz gorzką czekoladą nadaje mu niesamowicie finezyjny smak i powinno zaspokoić niejednego łasucha.

SKŁADNIKI

  • 2-3 paczki herbatników jasnych
  • puszka masy kajmakowej klasycznej lub orzechowej około 450-500 gram
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru po 40 gram każdy
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania fixu do śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 gram gorzkiej czekolady
  1. Dno prostokątnej blachy (u mnie wymiary 24cm-35cm) należy wyłożyć pierwszą warstwą herbatników, a na nią wyłożyć masę kajmakową (można ją podgrzać by lepiej się rozprowadzała).

2. Następnie należy wyłożyć drugą warstwę herbatników.

3. Teraz czas na przygotowania kremu budyniowego. Włóż blachę z masą kajmakową do lodówki by ja schłodzić. Wymieszaj proszki budyniowe z 250 ml mleka i cukrem, resztę mleka tj. 500 ml zagotuj (ma kipieć).

4. Wymieszane budynie z mlekiem wlewaj cały czas mieszając rózgą. Gdy masa będzie już gładka zagotuj ją, po czym odstaw z ognia i całkowicie ostudź.

5. Gdy budyń będzie zimny, ubij masło na puszystą masę, po czym stopniowo po łyżce dodawaj do masła zimny budyń cały czas ubijając do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Tak sporządzony krem wyłóż na warstwę herbatników w blaszce. Następnie na masie budyniowej wyłóż już ostatnią warstwę herbatników i włóż ciasto do lodówki.

6. Czas na bitą śmietanę. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubij na sztywno. Gdy uzyskasz pożądaną masę, dodaj cukier puder oraz fixy i zmiksuj do połączenia składników. Tak powstałą śmietanę wyłóż na ostatniej warstwie herbatników i ponownie wstaw ciasto do lodówki.

7. Czas na ostatni etap sporządzania ciasta, czyli czekolada. Czekoladę gorzką zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

8. Starą czekoladą posyp wierzch ciasta i gotowe!, Ciasto trzymaj w lodówce około 12 godzin.

Smacznego! 🙂

Posted by Ola

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry
Translate »